Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНА РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Дерев'яна креп

Основна конструкція дерев'яної кріпи горизонтальних і похилих вироблень - кріпильна рама. Неповна кріпильна рама складається з двох стійок і верхняка, повна - із двох стійок, верхняка і лежня. Форма дерев'яної кріпи в горизонтальних виробках трапецієподібна, у похилих - трапецієподібна і прямокутна. Елементи рами з'єднуються між собою замком у лапу, у паз, в стик і в зуб. Найчастіше застосовують замок у лапу, як найбільш простий по виконанню й забезпечюючий надійність з'єднання (рис.1а). Замок у паз (рис 1б.) рекомендується при відсутності бокового тиску і застосовується при прямокутній рамі. Замок в стик рекомендується при однаковому гірському тиску з боків і покрівлі (рис 1в). Замок у зуб застосовується при скріпленні стійки з лежнем і верхняком (рис 1г).

При кріпленні врозбіжку для забезпечення безпеки від вивалів проводиться затягування боків і покрівлі обаполом, рідше дошками.

Металева креп

У горизонтальних і похилих виробках застосовується у виді кріпильних рам трапецієподібних, аркових, а також у виді кілець. Трапецієподібна рамна креп виготовляється з двотаврових балок, чи рейок зі спецпрофілю. Елементи рами з'єднуються в стик чи в лапу, замок підсилюється накладками, куточками, що скріплюються болтами з гайками, застосовуються також муфти чи штамповані башмаки.

а б в г

Рис. 1. Варіанти з’єднання елементів рами.

Трапецієподібні металеві рами, що складаються з двох стійок і верхняка, є твердими. Аркова металева креп може бути твердої (АЖ) чи найчастіше податливої (ПАК; МПК-А). Арки твердої кріпи виготовляються з двотаврових чи балок - рейок. Арка складається з двох вигнутих у верхній частині елементів, що скріплюються між собою болтами з накладками. Значно ширше застосовується аркова податлива креп. Арки виготовляються зі спецпрофіля і можуть бути трьох-, чотирьох і п’ятизвенними. Податливе з'єднання може бути за допомогою двох скоб, планки і чи гайок безболтовими (кулачковими) податливими вузлами. Арки встановлюються, так само як і металеві трапецієподібні рами, на відстані 0,5-1,5 м, між рамами встановлюються розпірки, боки і покрівля виробки затягуються.

Бетонна креп

Є суцільною монолітною крепю і застосовується для кріплення виробок з великим терміном служби. Бетонна креп може зводиться з застосуванням опалубки чи без неї, так називана набризгбетонна креп. Кріплення проводять одночасно з двох сторін виробки ділянками (ланками) довжиною 10-30 м. Опалубка може бути розбірною чи пересувною. Бетон укладають за опалубку шарами товщиною 10-15 см і трамбують вібраторами до появи на його поверхні тонкого шару розчину. Кладку зводу починають після затвердіння стінок і ведуть одночасно з двох сторін від стінок до замка зводу безупинно до закінчення кладки зводу ділянки, що закріплюється.

Різновид бетонної монолітної кріпи - цементно-піщано-гравійні суміші, які наносяться на закріплювану поверхню струменем стиснутого повітря.

Торкретбетон - складається з цементу, піщано-гравійного заповнювача з розмірами зерен до 5 мм і води.

Набризгбетон на відміну від торкретбетону містить більш великий заповнювач (до 25 мм) і добавки, які прискорюють твердіння. У порівнянні зі звичай-ною монолітною набризгбетона креп має ряд істотних переваг і широко застосовується на видобувних і розвідницьких роботах. Вона особливо ефективна в комбінації з анкерної крепю, а також з анкерної крепю і металевою сіткою.