Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМРРМ 1 часть книги.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Структурна блок-схема «Орієнтовні показники розвитку мовлення дітей раннього віку»

• Здійсніть порівняльний аналіз орієнтовних показників розвитку мов­лення дітей раннього віку.

• Висловіть своє ставлення до визначень вчених стосовно «малого мов­лення», , «автономного мовлення», «псевдомовлення», «дитячого мовлен­ня». Кому із вчених належать ці визначення?

• Поясніть появу предикативності та флективності мовлення у дітей ран­нього віку. Які основні ознаки їх появи? Назвіть дослідження вчених, присвячені засвоєнню граматичної будови рідної мови в ранньому віці.

Структурна блок-схема «Становлення і розвиток мовлення дітей першого року життя»

• Здійсніть порівняльний аналіз періодів становлення і розвитку мов­лення дітей першого року життя та визначте завдання та форми роботи з розвитку мовлення у кожному із зазначених періодів.

• Який вплив емоційного спілкування дорослого з дитиною в ранньому віці для становлення і розвитку її мовлення?

• Назвіть характерні ознаки становлення і розвитку спілкування у пер­шому та другому півріччі з дітьми першого року життя. Свою відповідь аргументуйте дослідженнями вчених з даного питання.

• Чому необхідно враховувати етап розвитку мовлення дітей першого року життя для організації певного виду занять (індивідуальних, індивіду­ально-групових, групових). Відповідь обґрунтуйте.

Структурна блок-схема «Розвиток мовлення дітей другого року життя»

• На другому році життя дитина починає швидко встановлювати зв'язок між словом і предметом, відбувається розуміння мовлення і дій з предме­тами. Які методи та прийоми доцільно використовувати для того, щоб ди­тина швидше переходила від розуміння окремих слів до розуміння фраз, коротких розповідей, мовлення, не зверненого безпосередньо до неї.

• Назвіть форми роботи з дітьми 2-го року життя для збагачення слов­никового запасу та розвитку активного мовлення.

• Визначте причини затримки активного мовлення у дітей раннього віку та накресліть орієнтовні шляхи для їх усунення у «Пам'ятці для батьків».

Структурна блок-схема «Напрями розвитку мовлення дітей другого року життя»

• Проаналізуйте напрями розвитку мовлення дітей другого року життя. Яка специфіка використання напрямів роботи з дітьми І підгрупи (1 рік — 1 рік 6 місяців) та II підгрупи (1 рік 6 місяців — 2 роки).

• Підготуйте методичні рекомендації «Розвиток мовлення дітей другого року життя у процесі спілкування вихователя з дітьми в повсякденному житті». Передбачте актуалізацію вищезазначених напрямів розвитку мов­лення дітей цього віку.

Структурна блок-схема

«Форми навчання дітей раннього віку рідної мови»

• Назвіть основну форму навчання дітей раннього віку рідної мови. Ви­значте завдання, які вона дозволяє розв'язувати стосовно дітей 2-го та 3-го років життя.

Структурна блок-схема

«Види занять з розвитку мовлення і розширення орієнтування в довкіллі з дітьми 2-го року життя»

Структурна блок-схема

«Становлення і розвиток активного мовлення дітей третього року життя»

• Як свідчать результати досліджень вчених, третій рік є періодом найінтенсивнішого мовленнєвого розвитку дитини. Проте розуміння мовлен­ня дітьми третього року життя ще не досконале. Саме тому, як відзначає А.М.Богуш, вихователь повинен працювати з дітьми, за зазначеними на моделі напрямами. Який вплив, на Вашу думку, на мовленнєвий розвиток трирічної дитини матиме не врахування індивідуальних відмінностей у темпах збагачення її словника?