Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМРРМ 1 часть книги.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Структурна блок - схема «Зміст діалогічної компетенції дошкільника»

• Діалогічне мовлення впливає на дитину з перших хвилин її життя, впливає на розвиток її особистості. Тому педагоги і батьки прагнуть до формування у дітей діалогічної компетенції. Базовий компонент дошкіль­ної освіти визначає зміст діалогічної компетенції. Окресліть його.

• Визначте та проаналізуйте завдання розвитку діалогічного мовлення ді­тей за тематичною програмою А.М.Щогуш «Витоки мовленнєвого розвит­ку».

• Які умови необхідно забезпечити дорослим для формування діалогічної компетенції дошкільника?

Структурна блок - схема «Лінгвістичні характеристики монологу»

• Монологічне мовлення — це більш складний, довільний, організова­ний вид мовлення, що потребує спеціального навчання (О.Леонтьєв, Л.Щерба). Побудова монологічного висловлювання вимагає від мовця ви­яву творчості, вміння продумати зміст, правильності його смислового оформлення. Науковці стверджують, що мовленнєве висловлювання пот­ребує внутрішнього програмування та внутрішньої мовленнєвої діяльності мовця. Виходячи із вищезазначеного, назвіть якості самостійного зв'яз­ного висловлювання, які необхідно розвивати у дітей дошкільного віку.

Структурна блок - схема «Зв′язне мовлення дітей дошкільного віку»

• Вчені, зокрема, Д.Ельконін, Г.Люблінська вказують, що перехід від зо­внішнього мовлення до внутрішнього, від ситуативного до контекстового відбувається у дітей чотирьох—п'яти років. Розгляньте блок-схему та ви­значте, що спільного і відмінного між ними? Який взаємозв'язок? Чи мо­жна вищезазначені форми мовлення ототожнювати або ж Протиставляти?

• Дайте характеристику цих форм дитячого мовлення в залежності від вікового етапу формування.

Структурна блок - схема «Методика розвитку зв’язного мовлення дітей дошкільного віку»

• Вчені зазначають, що необхідно цілеспрямовано розвивати зв'язність висловлювань у дітей дошкільного віку. У чому, на Вашу думку, буде ви­ражатися характер педагогічних дій, спрямованих на розвиток зв'язного мовлення дітей у залежності від вікового етапу?

• Які форми роботи з дошкільниками у вільний від занять час сприяти­муть розвитку зв'язного мовлення?

• Наведіть приклади індивідуальної роботи з розвитку зв'язного мовлен­ня дітей п'ятого року життя.

Структурна блок - схема «Навчання дітей діалогічного мовлення»

• Проаналізуйте методи навчання дітей дошкільного віку діалогічного мовлення у молодшому та старшому дошкільному віці. Наведіть приклади їх використання у старшому дошкільному віці.

• Вчені зазначають, що зміст і форми діалогічного мовлення у спілкуванні дитини з однолітками й дорослими істотно! відрізняються (Л.Галігузова, Т.Піроженко, Є.Смирнова, Т.Юртайкіна). У чому ж полягає особливість розвитку діалогічного мовлення дітей у системах: «дитина — дитина», «дитина — дорослий», «дитина — одноліток»?

Структурна блок - схема «Мовленнєві ситуації для навчання дітей діалогічного мовлення»

• Для застосування прийому створення спеціальних мовленнєвих ситуа­цій А.М.Богуш рекомендує використовувати наочність (картини, серію картин) або ж використовувати відтворення реальної ситуації, в якій за­пропонувати дитині зайняти певну позицію. Розгляньте блок-схему та запропонуйте для формування кожної групи умінь конкретні мовленнєві ситуації. Один із варіантів ситуацій підготуйте з товаришем для моделю­вання.

• Як Ви вважаєте, чи будуть вирізнятися прийоми педагогічного керів­ництва під час організації мовленнєвих ситуацій у молодшому та стар­шому дошкільному віці?

• У чому полягає відмінність словесних доручень від спеціальних мов­леннєвих ситуацій? Свою відповідь аргументуйте.