Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП МРиВО-ДН-2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Ситуаційні вправи

Завдання 1. Резидент з України бере кредит в Польщі сумою 3 млн. євро за ставкою 8 % річних. Потім конвертує кредит в гривні за курсом готівкових угод і розміщує його на національному ринку під 15 % річних. Спот-курс євро до грн. - 6,5 грн. Термін дії операції— 12 місяців (для євро процентний рік складає 365 днів, для гривні — 360 днів).

1. Визначте, скільки гривні буде викуплено і яку суму в євро повинен сплатити клієнт.

2. Обчисліть безприбутковий і беззбитковий форвардний курс.

3. Розрахуйте нижню межу курсу, за якою валютний процентний арбітраж дасть прибуток.

4. Визначте звичайну форвардну маржу.

Завдання 2. Визначте крос-курс при купівлі 12 тис. доларів США за гривні, якщо 1 євро = 6,7000 грн. = 1,3000 долара.

Завдання 3. Визначте крос-курс при продажу 5 тис. євро за гривні, якщо 1 долар = 0,8000 євро = 5,5000 грн.

Завдання 4. Розрахуйте крос-курс при продажу 80 тис. грн. за долари США, якщо 1 грн. = 0,1900 долара, 1 долар = 0,8000 євро.

Завдання 5. Яка сума необхідна для купівлі 80 тис. грн. у доларах, якщо 1 грн. = 0,1600 євро, 1 євро = 1,3000 долара.

Завдання 6. Американський банк має у своєму розпорядженні DМ 20 млн. вільних коштів і хоче прийняти правильне рішення відносно розміщення цих коштів з метою одержання максимального прибутку. На момент прийняття рішення спот-курс продажу USD/DЕМ становив 1,5400. Відсоткова ставка за доларовими кредитами — 5%, а за кредитами у марках — 4,5% .

Дилери банку одержали зі сторінок REUTERS інформацію, що форвардний курс на контракт тривалістю 12 міс. може становити 1,5500 — 1,5600.

Якою має бути стратегія банку? Які прибутки (збитки) може одержати банк, якщо через рік спот-курс USD/DЕМ буде: а) 1,5500 — 1,5600; б) 1,5200 — 1,5300?

Завдання 7. Розрахувати на 5 червня 1998 р. форвардну премію для угоди на 20 липня 1998 р.

Премія для угоди на 1 міс. (червень — липень) = 101 пункт; на 2 міс. (червень—серпень) = 203 пункти.

Дата поставки валюти на умовах "спот" 5 червня — 9 червня (5 червня — п'ятниця);

дата поставки через 1 міс. (30 днів) — 7 липня (5 липня — неділя);

дата поставки через 2 міс. (61 день) — 7 серпня;

дата поставки за угодою на 20 липня (44 дні) — 22 липня.

Бібліографічний список:

[1,13,14,16,27,28]

Практичне заняття № 4

Тема 8. Управління ризиками, пов’язаними з проведенням валютних операцій

Мета заняття:

поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів щодо зниження ризиків в міжнародній торгівлі

План заняття

  1. Види ризиків в міжнародній торгівлі.

  2. Особливості ризиків в міжнародній торгівлі.

Обладнання

1.Завдання та методичні рекомендації по їх виконанню.

2.Ситуаційні вправи.

3.Контрольні завдання.

4.Калькулятори, ноутбуки.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Міжнародні торгові операції, як і всяка ділова діяльність, пов'язані з певними ризиками для кожного з учасників операції. Ці ризики дуже різноманітні. Перш за все необхідно розглянути ризики виконання сторонами своїх зобов'язань за контрактом, оскільки саме цими ризиками можна найефективніше управляти за допомогою документарних і гарантійних інструментів.

Зазвичай з ризиками виконання контрактних зобов'язань пов'язують ризик оплати поставленої продукції, або ризик постачання продукції після її попередньої оплати (авансовий платіж). Проте, хотілося б відзначити, що категорія ризиків виконання контрактних зобов'язань набагато різноманітніша та багатогранніша, ніж просто несплата або непостачання. Йдеться про ризики, які виникають протягом всього циклу виконання контракту, на всіх його стадіях – від моменту підписання контракту до моменту оплати виконаного за контрактом. Розглянемо деякі приклади таких ризиків.

Кредитний ризик контрагента за контрактом.

Кредитний ризик полягає в неможливості або в небажанні боржника сплатити за поставлену продукцію, або провести повернення авансового платежу у разі непостачання продукції за контрактом.

При цьому причини такого порушення зобов'язань за контрактом можуть бути найрізноманітнішими і навіть цілком об'єктивними, наприклад, підвели субпостачальники або субпідрядники, або обставини непереборної сили вплинули на виконання зобов'язань.

Таким чином, проблеми боржника, що нехай навіть виникли і з об'єктивних причин, можуть цілком стати проблемами кредитора.

Трансферний ризик країни контрагента за контрактом.

Трансферний ризик є можливість виникнення ситуації, коли боржник зіткнеться з проблемою неможливості покупки або переказу валютних коштів на користь кредитора.

Практично даний ризик є ризик країни контрагента за контрактом і його проявлення можливе навіть у тому випадку, коли у боржника є грошові кошти в національній валюті, проте він не може провести покупку і перерахування іноземної валюти або через її нестачу на місцевому валютному ринку, або через державне регулювання.

Показовим відносно цього виду ризику є приклад Філіппін, чий уряд в 80-х роках оголосив мораторій на виплату всіх зовнішніх боргів, або приклад України 1999 року, коли платежі по імпортних контрактах були значно ускладнені через певне регулювання валютного ринку України.

Ризик виконання контракту.

Ризик виконання контракту (performance risk) є найбільш багатогранним і може бути підрозділений на декілька підризиків, а саме:

  1. ризик виконання контракту як такого

Після підписання контракту проходить певний період підготовки до його реалізації, наприклад, продавець може придбати комплектуючи або сировину для виготовлення продукції, або виконати необхідні дії для сертифікації продукції, або узяти кредит для реалізації контракту і т.ч. понести певні витрати.

У свою чергу покупець може надалі відмовитися від реалізації контракту, відмовитися від придбання продукції, і через це продавець може зазнати певні збитки, пов'язані з витратами на передпоставну підготовку.

У свою чергу покупець також може зробити певні підготовчі заходи, попередні реалізації контракту, наприклад, отримання необхідних ліцензій, проведення маркетингових досліджень і т.п., які викликають певні витрати, а непостачання продукції за контрактом робить такі витрати марними.

  1. ризик належного виконання контрактних зобов'язань.

Після отримання авансового платежу продавець може не виконати всі прийняті на себе зобов'язання, що може привести до певного збитку для покупця.

Наприклад, після проведення авансового платежу продавець може поставити не ту продукцію, або продукцію не тієї якості, що природно приводить до виникнення певного збитку для покупця.

Або після проведення авансового платежу продавець може провести постачання продукції в місце відмінне від місця обумовленого в контракті і у покупця може виникнути збиток, пов'язаний з «дотранспортуванням».

Або після проведення авансового платежу продавець може не повністю виконати умови постачання, наприклад не застрахувати вантаж, або належним чином не сплатити фрахт, що може також привести до завдання збитку покупцеві.

Або після проведення авансового платежу продавець може не оформити необхідні документи для покупця, потрібні, наприклад, для митного оформлення або сертифікації продукції в країні покупця, що також може привести до завдання збитку покупцеві.

Таким чином, як було сказано вище, а також продемонстровано на прикладах, ризики, властиві проведенню міжнародних торгових операцій, дуже різноманітні. Окрім такої різноманітності ризиків, пов'язаних з проведенням міжнародних торгових операцій, вони ще і мають певні відмінні особливості в порівнянні з ризиками ділової діяльності на внутрішньому ринку. Далі даються пояснення, в чому полягає особливість цих ризиків.

Необхідно усвідомлювати, що особливістю ризиків, властивих міжнародній торгівлі, є підвищена складність їх оцінки і складність вирішення суперечок, які можуть виникнути при реалізації зовнішньоторговельних контрактів. Вказані чинники підвищують ризикованість міжнародних торгових операцій, що ще раз говорить на користь застосування документарних і гарантійних інструментів, при їх проведенні.

Зупинимося докладніше на чинниках, які, як було сказано вище, сприяють підвищенню ступеня ризикованості в міжнародній торгівлі.

Складність оцінки ризиків.

Складність оцінки ризиків, що супроводжують контрактні відносини із зарубіжним контрагентами, витікає з наступного:

  1. територіальна віддаленість контрагента і складність або дорожнеча отримання необхідної інформації про нього;

  2. складність і дорожнеча отримання, а також аналізу, макроекономічної і політичної інформації про країну розташування зарубіжного контрагента;

Складність вирішення суперечок.

Складність судового розв’язання суперечок, які можуть виникнути при реалізації зовнішньоторговельних контрактів, що обумовлюється наступним:

  1. різна правосуб'єктність сторін зовнішньоторговельного контракту, що, у разі розгляду суперечок іноземними судами, може мати неоднозначні результати для позивача;

  2. складність застосування рішень іноземних судів на території інших держав. Для застосування рішення іноземного суду на території іншої держави часто необхідний додатковий розгляд рішення органом юстиції іншої держави.

Великий ступінь «рухливості» зарубіжних ринків.

Зарубіжні ринки схильні до більшої конкурентної боротьби і змін ринкової кон'юнктури, що природно впливає певним чином на ухвалення комерційних рішень, змін ділових планів суб'єктів господарської діяльності. Така «рухливість» підвищує ризики ділової діяльності. Особливо це стосується ризиків виконання контрактів.