Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_UZS_103_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОБЛІКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань

з навчальної дисципліни «Облік у зарубіжних країнах»

для студентів напряму підготовки «Міжнародна економіка»

денної форми навчання

Укладач: Горяйнова Ю.С.

Відповідальний за випуск: Маляревський Ю.Д.

Харків, ХНЕУ, 2009

Затверджено на засіданні кафедри обліку підприємницької діяльності

Протокол № 8 від 17.03.2009 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних завдань з навчальної дисципліни «Облік у зарубіжних країнах» для студентів напряму підготовки «Міжнародна економіка» денної форми навчання / Укл. Ю.С. Горяйнова. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2009. – 31 с. (Укр. мов.)

Завдання укладені на основі міжнародних стандартів фінансової звітності й з урахуванням чинних нормативно-правових актів, які регулюють організацію бухгалтерського обліку в зарубіжних країнах, та передбачають вивчення особливостей здійснення бухгалтерського обліку в різних країнах.

Рекомендовано для студентів напряму підготовки «Міжнародна економіка»

© Харківський національний

економічний університет. 2009

© Горяйнова Ю.С.

Загальні рекомендації

Метою завдання є підвищення ефективності засвоєння навчального лекційного матеріалу курсу «Облік у зарубіжних країнах».

В результаті значних політичних, економічних і технічних змін в Україні актуальним питанням є ознайомлення й вивчення принципів бухгалтерського обліку в економічно розвинених країнах.

Процес обліку в закордонних країнах досить складний за рахунок методологічних, методичних й організаційних особливостей кожної держави.

Необхідність вивчення закордонного досвіду організації бухгалтерського обліку та складання і подання звітності, а також визначення можливостей використання цього досвіду в системі національних стандартів виникла у зв’язку із кроками України до включення, на основі рівноправного партнерства, у світові господарські зв’язки.

Національні стандарти бухгалтерського обліку (П(С)БО) були прийняті на основі міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), тому кардинально вони не відрізняються, маючи схожу концепцію, однак існують іноді досить значні розходження. Не всі П(С)БО відповідають МСФЗ, що розкривають вимоги до певної ділянки обліку, і навпаки існують П(С)БО, яким не відповідає жоден МСФЗ. Все це обумовлює необхідність переходу до використання у вітчизняній практиці міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та звітності.

Виконання завдань, розроблених в даних методичних рекомендаціях дозволяють розвинути й поглибити теоретичні знання студентів стосовно системи організації й постановки обліку в зарубіжних країнах, опанувати практичні навички рішення завдань зі складання балансу та звіту про прибутки і збитки підприємства, обліку основних засобів, виробничих запасів, дебіторської заборгованості, зобов’язань та власного капіталу.

Методичні рекомендації охоплюють весь курс «Облік у зарубіжних країнах» і призначені для студентів 4 курсу напряму підготовки «Міжнародна економіка» денної форми навчання.

Методичні рекомендації

Фінансова звітність компанії повинна містити інформацію про економічні ресурси підприємства, дебіторську заборгованість, результати операцій, події і обставини, які змінюють ці ресурси й заборгованість.

Загальні вимоги до фінансової звітності викладені в Концептуальній основі складання й подання фінансових звітів і в МСБО 1 «Подання фінансових звітів». Концептуальна основа містить базу для складання фінансових звітів для зовнішніх користувачів, однак вимоги МСБО 1 є пріоритетними.

Метою МСБО 1 є визначення основи подання фінансових звітів загального призначення для забезпечення їх порівнянності з фінансовими звітами суб'єкта господарювання за попередні періоди, а також з фінансовими звітами інших суб'єктів господарювання.

Фінансові звіти є структурованим відображенням фінансового стану й фінансових результатів діяльності суб'єкта господарювання. Метою фінансових звітів загального призначення є надання інформації про фінансовий стан, фінансові результати діяльності й грошові потоки суб'єкта господарювання, що є корисною для широкого кола користувачів при прийнятті ними економічних рішень.

До складу повного комплекту фінансових звітів входять:

Баланс;

Звіт про прибутки ы збитки;

Звіт про зміни у власному капіталі;

Звіт про рух грошових коштів;

Примітки.

Баланс західних компаній показує фінансове становище компанії на певну дату, відображаючи наявні ресурси, заборгованість і власний капітал. Він може бути представлений у горизонтальному й вертикальному форматах.

Звіт про прибутки і збитки - це звіт про доходи, витрати й фінансові результати діяльності підприємства. Структура звіту базується на класифікації діяльності підприємства і може бути горизонтального та вертикального формату.

Звіт про рух грошових коштів відображає інформацію про грошові потоки підприємства за певний період у розрізі видів діяльності.

Звіт про зміни у власному капіталі відображає інформацію про всеосяжний прибуток, який враховує частини змін у власному капіталі.

Примітки до фінансової звітності включають облікову політику підприємства, інформацію, що не наведена у фінансових звітах, але є обов'язковою відповідно до МСБО, інформацію, що містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення їх вірогідності і точності.