Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

13

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ХІМІКО МЕХАНІЧНИЙ ТЕХНІКУМ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Заступник директора

з навчальної роботи

_________________Є.В.Жученко

“____”____________20___ р.

Конспект лекцій

для вищих навчальних закладів I рівня акредитації

дисципліни

«Менеджмент»

напрям підготовки: 0305 «Економіка та підприємництво»

спеціальності: 5.03050901 «Бухгалтерський облік»

5.03050801 «Фінанси та кредит»

Розглянуто і схвалено цикловою

комісією суспільно - економічних дисциплін

Протокол № ______

“____”____________20___ р.

Голова комісії

_____________ В.В.Колеснікова

Викладач

_____________ В.В.Колеснікова

Тема 1. Еволюція управління

1.Історія управлінської діяльності.

2.Особливості різних шкіл управління.

3.Сучасний стан теорії та практики управління.

МЕТА: вивчення основних джерел виникнення та розвитку управлінської науки

  1. Історія управлінської діяльності

Питання про еволюцію управління можна використовувати для включення учнів, їхню актуалізацію та послідуючу мотивацію до вивчання дисципліни. Для цього рекомендується дати хронологію появи управління як специфічної діяльності. При цьому корисно використовувати сукупність історичних періодів – прикладів з історії людської цивілізації.

З тис. років до н. е. Шумери вигадали письменність, що дозволило фіксувати факти та обмірковувати їх.

2 тис. років до н. е. у Стародавньому Єгипті з’явилися великі об’єкти будівництва, які потребували організації, планування та контролю.

Приклад: на будівництві піраміди Хеопса кожного дня встановлювали 300 величезних кам’яних блоків. Їх видобували у верхів’ях Нілу, навантажували, везли по річці, розвантажували, привозили на місце. Працювали десятки тисяч людей на величезних відстанях. То був єдиний синхронізований процес – людський конвеєр. Всю ту армію працівників треба було годувати, забезпечувати найнеобхіднішим та багато іншого, що при великих масштабах викликало необхідність спеціалізації в організації праці. То і був менеджмент, причому досить високого рівня.

2 тис. років до н. е. у Стародавньому Єгипті використовували децентралізацію виконавчих органів державної влади, які спиралися на письмові розпорядження “верховного штабу”.

1 тис. років до н. е. був Китай з бюрократичною, ієрархічною державною структурою.

400 – 500 років до н. е. Греція виробила основні права, перевірені практикою державного управління. Сократ сформулював принцип універсальності управління, а Платон – його спеціалізації. Ксенофонт виділив керівництво як особливий вид мистецтва. Олександр Македонський утворив штаб. Діоклетіан обґрунтував делегування повноважень.

200 – 100 років до н. е. Стародавній Рим мав спеціалістів по розподіленню ресурсів на державному рівні. Їх звали ЛОГІСТАМИ. Вони перш за все забезпечували армію усім необхідним – провіантом, фуражем, боєприпасами. Логісти організовували транспортування, переміщення усіх необхідних ресурсів.

1436 р. – Венеція. Ведеться облік витрат виробництва. Елементи організацій виробництва – чеки для контролю, номера для інвентаризації, контроль товарних запасів та собівартості. Перші елементи конвеєру.

1500 – 1525 рр. Перші оцінки якості керівництва (Томас Мор, Ніколо Маккіавелі).

У послідуючі роки зустрічається все більш прикладів формування управління. Спочатку – як окремих, спеціалізованих функцій. Пізніше – як особлива специфічна діяльність. А. Файоль у 1915 – 1920 рр. теоретично узагальнив ці уявлення.

Приклади управління (менеджменту) є й у нашій історії. О. Суворов, К. Розумовський, С. Строганов. Останній побудував у Санкт-Петербургу на розі р. Мойка та Невського проспекту Палац з багатим вбранням з 1 листопада по 20 грудня 1755 року. Ці приклади суперменеджменту від давнини до часів Ф. Тейлора, послідовниками якого у СРСР були І. Семенов та А. Пайкин (сформулювали “основні закони організації виробництва та НОП”), А. Гастєв, П. Керженцев та 3м..

Наш час ще багатший на приклади суперменеджменту, блискучих організаційних, підприємницьких ідей. Один з них приніс 2001 рік. Весь світ 22 березня 2001 року очікував затоплення орбітальної станції “МИР” у південній частині Тихого океану. Блискуча підприємницька ідея з’явилася у менеджерів американської сіті закусочних Taco Bell. Вони пообіцяли КОЖНОМУ американцю свій фірмовий бутерброд БЕЗКОШТОВНО, якщо уламки ОКС “МИР” потраплять у плаваючу надувну площадку (12 х 12), яку фірма розташувала у районі передбаченого ймовірного падіння уламків (див. “Комсомольська правда” від 23. 03. 2001 р.).

Спеціалісти визначили ймовірність влучення у одну десятимільярдну. Розуміється, уламки не влучили у площадку. Але весь світ обійшли репортажі CNN та NBC про закусочні, де зібралися десятки людей. Їхні типові слова: «…отримати безкоштовно один бутерброд – це не головне”. Для них було важливо якось прийняти участь у цій справі…

Звичайно, багато з тих, хто зібрався, купували бутерброди. Ця безпрецедентна реклама була виграшною. У будь-якому разі сіть закусочних знайшла нових клієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]