Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правова статистика сз ср.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

Дніпропетровський гуманітарний університет

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Правова статистика

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Дніпропетровськ

2012

Дніпропетровський гуманітарний університет

«Затверджую»

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

«_____» __________ 2012 р.

Плани семінарських занять та самостійної роботи

Дисципліна Правова статистика

(повне найменування дисципліни)

Напрям підготовки 6.030401 «Правознавство»

(шифр і найменування)

Форма навчання денна

Плани семінарських занять та самостійної роботи з дисципліни: «Правова статистика» / Укладач: кандидат юридичних наук Волкова Н.Л. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2012. – 23 с.

Рецензенти:

Негодченко О. В. – доктор юридичних наук, професор (Дніпропетровський гуманітарний університет).

Макаренко Є. І. – кандидат юридичних наук, професор (Дніпропетровський гуманітарний університет).

Методичні поради до семінарських занять та самостійної роботи

Дані навчально-методичні рекомендації призначені для того, щоб, виходячи з цілей та завдань курсу, викладених у навчальній програмі, забезпечити глибоке і всебічне вивчення студентами змісту навчальних тем. Матеріали служать методичною основою і інформаційною базою, що дозволяє розкрити структуру та особливості кожної теми, привернути увагу студентів до найбільш важливих аспектів аналізованих проблем, сформувати у них системне уявлення про правову статистику.

Методичні рекомендації охоплюють проблеми правової статистики, що складаються з трьох напрямків: кримінально-правового, цивільно-правового та адміністративно-правового.

Даний курс має на меті:

  • підготовку кваліфікованих фахівців, які на основі знань правової статистики і кількості вчинених злочинів в динаміці, відомостей про зростання різних видів злочинності зможуть втілити у практичну діяльність статистичні методи обліку злочинів і результати боротьби з кримінальними та іншими правопорушеннями;

  • підвищення ефективності прогнозування зростання злочинності в цілому та по окремих її видах;

  • покращити якість планування заходів по організації боротьби зі злочинністю в країні в цілому;

  • сформувати у студентів уміння збору, обробки й аналізу фактичного матеріалу про злочинність і заходи боротьби з нею.

Навчально-методичні рекомендації до кожної теми мають перелік літератури, яку необхідно використовувати при підготовці до заняття. При підготовці до занять слід обов`язково використовувати основну та додаткову літературу з курсу, а також щотижневі консультації викладачів кафедри.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в діяльності юриста.

Готуючись до семінару, необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх.

При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб у ньому містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття статистичного зведення, статистичного спостереження, абсолютних показників і т.д.);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними прикладами, положеннями законодавства і практики його застосування.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись у різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт, “бліц” опитування і т.п.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять опановувати інші джерела і особливо статті, які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролювання знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до заліку. Це стосується і тих тем, що вивчаються студентами самостійно.

Вивчення курсу закінчується складанням заліку.

Перелік питань, які виносяться на залік, складається з питань, що розглядаються на заняттях, та питань для самостійного вивчення і включає окремі теми рефератів, які готувалися по завданню викладача.

ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль – здійснюється при проведенні семінарських та практичних занять, відпрацюванні академічних заборгованостей, тестуванні.

Модульний контроль – виконання контрольної роботи з т.т.1-7, рубіжне атестування, виконання тестових завдань.

Підсумковий контроль – здійснюється у формі проведення заліку по закінченню викладання курсу.