Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права і свободи роб програм. (правильн.вар.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

1. Мета та завдання дисципліни

    1. Мета викладення дисципліни

Правове становище особистості в суспільстві, основні права та свободи людини регламентуються нормами конституційного права. Проголошення та забезпечення прав і свобод громадян є головною метою демократичної правової держави.

Водночас слід зазначити, що рівень розвитку інституту правового статусу особистості у різних країнах суттєво відрізняється залежно від рівня соціально-економічного розвитку країни, політичного режиму, рівня правової культури населення, ступеня незалежності судової влади, державно-правових традицій, які склались у суспільстві, та низки інших чинників.

Права і свободи брутально зневажаються в тоталітарних державах, в окремих випадках вони не отримали необхідних гарантій у країнах, що розвиваються, а також у суспільствах, які перебувають у перехідному стані від тоталітаризму до демократії або від колоніальної залежності до розбудови національної державності.

Проблема захисту і забезпечення прав і свобод людини і громадянина залишається актуальною у постсоціалістичних країнах, а також у державах пострадянського політичного простору, в тому числі в Україні.

Головна мета дисципліни полягає у узагальненні та висвітленні з наукових та практичних позицій основних конституційних прав і свобод людини й громадянина, а також перспективи розвитку прав і свобод людини в сучасному світі, системному адаптованому вигляді викласти основні положення даної дисципліни для систематизації знань з прав людини студентами, підготувати студентів до заліку, надання можливісті оволодіти знаннями зональних положень науки про права людини, правового регулювання конституційно-правових гарантій праві свобод людини й громадянина в світі, а також ознайомитись із найбільш важливими поняттями і термінами.

1.2. Завдання вивчення дисципліни

Для досягнення мети викладення дисципліни автор ставить та вирішує такі завдання:

  • розкрити поняття прав людини та понять правового статусу особи, громадянства, громадянських, політичних, економічних, соціальних та культурних прав;

  • висвітлити сучасне розумінні прав і свобод людини як головної цінності суспільства в умовах трансформації та суспільно-політичних змін;

  • розкрити основні напрями реформування конституційних обов’язків людини і громадянина, визначивши при цьому їх поняття та систему;

  • проаналізувати головні чинники забезпечення та реалізації у повному обсязі прав та свобод, які юридично зафіксовані в Конституції та інших нормативних актах України;

  • дати визначення міжнародних нормативно-правових та організаційно-правових гарантій прав і свобод людини й громадянина в сучасному світі.

Успішне засвоєння студентами навчальної дисципліни повинно базуватися на глибокому знанні важливих інститутів та положень прав людини: правовий статус людини, його поняття, види та елементи, конституційно-правові основи прав людини та демократії, цілі і функції сучасної держави у сфері забезпечення прав і свобод людини, гарантії прав і свобод людини та громадянина, механізм їх реалізації у повному обсязі в сучасному суспільстві.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен з н а т и основні положення про права людини; поняття про громадянські, політичні, економічні, соціальні та культурні права і свободи людини, загальної характеристики конституційних обов’язків людини і громадянина, гарантій прав і свобод людини.

Студент повинен в м і т и здійснювати правовий аналіз конкретних суспільних відносин; застосовувати отримані правові знання у практичній діяльності, розв’язувати правові ситуації; самостійно поповнювати, систематизувати та застосовувати правові знання; аналізувати принципи та структуру організації діяльності органів держави.