Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правовая статистика Живова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
692.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра кримінального права та процесу

ПРАВОВА СТАТИСТИКА

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Дніпропетровськ

2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА

Кафедра кримінального права та процесу

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

ПРАВОВА СТАТИСТИКА

Спеціальність 8.060101 Правознавство

напрямку підготовки 0601 Право

Дніпропетровськ

2008

ББК 67.7 я 7

Живова Ю.В., Лісова О.В. Конспект лекцій з дисципліни «Правова статистика». – Дніпропетровськ, 2008. – 90 с.

Розглянуто, затверджено та рекомендовано для студентів спеціальності 8.060101 Правознавство напрямку підготовки 0601 Право на засіданні Вченої ради юридичного факультету Дніпропетровського національного університету

Протокол № 1 від 03.09.2008 р.

Підписано до друку 02.09.2008 р.

Формат 60х84/ 16

Папір офсетний

Ум. друк. арк.. 5,7

Замовлення 989

Тираж 100

49050, М. Дніпропетровськ, вул.. Наукова, 13

Дніпропетровський національний університет, 2008

ЗМІСТ

Вступ

ЛЕКЦІЯ І Предмет статистичної науки 5

ЛЕКЦІЯ ІІ Предмет і метод правової статистики 8

ЛЕКЦІЯ ІІІ Статистичне спостереження 14

ЛЕКЦІЇ ІV Документи первинного обліку та статистична звітність 20

ЛЕКЦІЯ V Зведення та групування статистичних даних 41

ЛЕКЦІЯ VI Абсолютні, відносні та середні величини та їх застосування у правовій 49 статистиці

ЛЕКЦІЯ VIІ Динамічні ряди у правовій статистиці 57

ЛЕКЦІЯ VIIІ Аналіз показників правової статистики 66

ЛЕКЦІЯ ІX Автоматизована система обробки даних правової статистики 75

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ ПОКАЖЧИК 83

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА ЛІТЕРАТУРА 89

ВСТУП

Правова статистика сформувалась як галузь статистичної науки в процесі розвитку суспільства. Як багатогалузева наука правова статистика охоплює своїми показниками всі галузі права. Тому недоліки, притаманні тій чи іншій галузі права дзеркально відображаються і в статистичних показниках. Особливо це стосується такого моменту, як невідображення в статистичному обліку значної кількості правових явищ. Проте, використовуючи статистичні показники за тривалий проміжок часу, можна і слід аналізувати тенденції зміни явищ, незалежно від прорахунків у формуванні цих показників, оскільки правозастосовна практика, як правило, істотно не змінюється, якщо в державі не сталося якихось суттєвих соціальних змін. Усе це ще раз підкреслює необхідність подальшого вдосконалення статистичної методології обчислення окремих показників, а також підвищення ефективності реєстрації правових явищ. Такі завдання можна успішно вирішити тільки в результаті належного засвоєння основних положень статистичної науки, яка склалась на сьогодні в Україні як багатогалузева система знань.

Перехід статистики України на міжнародні стандарти та міжнародну систему ведення статистичного обліку дає перспективи і надії на те, що в майбутньому правова статистика як галузь статистичної науки досягне відповідного міжнародного рівня.

Конспект лекцій дає змогу майбутньому спеціалісту-правнику засвоїти всі основні положення правової статистики і одержати ті знання, які йому будуть потрібні в повсякденній практичній діяльності. Основні лекційні матеріали призначені для того, щоб, виходячи з цілей та завдань курсу, викладених у навчальній програмі, забезпечити глибоке і всебічне вивчення студентами змісту навчальних тем. Матеріали служать основою і інформаційною базою, що дозволяє розкрити структуру та особливості кожної теми, привернути увагу студентів до найбільш важливих аспектів аналізованих проблем, сформувати у них системне уявлення про правову статистику.

Лекція 1 : предмет статистичної науки

  1. Предмет і методи статистики як суспільної науки.

  2. Галузі статистичної науки.

  3. Органи статистичної науки в Україні.

1. Термін "статистика" уперше введений в науковий обіг німецьким вченим Г. Ахенвалем у 1749 році. Він походить від латинського слова „status", яке означає стан, становище.

Вважається, що статистика як самостійна галузь науки починає формуватися і розвиватися в середині 17 століття.

У сучасному розумінні термін «статистика» застосовується для характеристики статистичних даних, одержаних шляхом масових спостережень; статистичної практики, тобто діяльності статистичних установ; статистичних досліджень, а також статистичної науки. Кожен з цих термінів відображає різні сторони існування статистичної науки. Таким чином, статистика — це самостійна суспільна наука, яка досліджує суспільні та природні явища для вивчення і підвищення якості суспільного життя.

Статистика вивчає кількісну сторону масових явищ суспільного життя в нерозривному зв'язку з їх якісною стороною в конкретних умовах простору і часу, що і є її предметом.

Під якістю ми розуміємо внутрішню сутність і особливість усієї сукупності явищ та їх природну розмірність, завдяки чому всі явища відрізняються одне від одного, а також те, що робить їх тим, чим вони є в реальній дійсності. Так, адміністративні правопорушення і злочини відрізняються ступенем суспільної небезпеки, тобто якісною ознакою. Але завжди слід мати на увазі, що якість не існує окремо від кількості.

Кількість— це така характеристика явища, завдяки якій сукупність можна поділити на однорідні частини і зібрати їх в іншій якості. Наприклад, адміністратив­ні правопорушення , які досягли значної суспільної небезпеки, можуть перетворитися на злочини.

Таким чином, різниця між різнорідними (не подібними один до одного) явищами відображується в якісній характеристиці, в різниця між подібними явищами - в кількісній.

Істотним у визначенні предмета статистики с та, що вона вивчає явища в конкретних умовах простору і часу.

Методологія статистичної науки — це система принципів пізнання, які використовуються на шляху розуміння дійсності

Статистика, як й інші суспільні науки, своєю методологією вважає діалектику. Такий методологічний підхід обумовлює те, що статистична наука розглядає явища не ізольовано, а у взаємозв’язку і взаємообумовленості, тобто у їх діалектичному розвитку.

Методика статистичних досліджень – це сукупність способів, заходів, методів, які використовуються для збирання, обробки та аналізу інформації. При проведенні різноманітних статистичних досліджень застосовуються й різні методики.

Метод – це конкретний захід або засіб, який застосовується для збирання, обробки та аналізу статистичної інформації. В статистиці на базі загальних принципів діалектичного методу розроблені такі специфічні методи: 1) масового статистичного спостереження; 2) групування ; 3) табличний; 4) графічний; 5) відносних величин; 6) середніх величин; 7) індексний; 8) кореляційний; 9) інші математичні методи.

Усі ці методи застосовуються на різних етапах статистичного дослідження.

Етапи статистичного дослідження – це послідовність проведення усієї статистичної роботи. Вони пов’язані між собою; кожний наступний починається після закінчення попереднього. Кожне статистичне дослідження проходить такі етапи: 1) підготовчий; 2) статистичне спостереження; 3) зведення та групування даних статистичного спостереження; 4) аналіз статистичних даних та обчислення узагальнюючих показників; 5) науково-теоретичний аналіз; 6) друкування зведених статистичних даних.

2. Статистика є багатогалузевою наукою і складається з окремих галузей

залежно від того, яку сферу суспільного життя вона вивчає. Можна виділити 4 складові частини статистики:

  1. загальна теорія статистики;

  2. економічна статистика;

  3. галузеві статистики;

  4. соціальна статистика.

Загальна теорія статистики розглядає категорії статистичної науки, а

також спільні для будь-яких масових суспільних явищ методи і засоби аналізу.

Економічна статистика вивчає явища і процеси, що мають місце в економіці країни, розробляє систему економічних показників і методи вивчення господарства країни чи регіону як єдиного цілого (наприклад, такі показники, як національний дохід, сукупний валовий продукт тощо).

Галузеві статистики розробляють зміст і методи обчислення показників, які відображують особливості окремої галузі господарства (наприклад, статистика промисловості, статистика будівництва та ін., правова статистика).

Соціальна статистика вивчає соціальні умови і характер праці, рівень життя, прибутків, споживання матеріальних благ та послуг населенням.

3. Відповідно до Закону України „Про державну статистику" від 17.09.92 р. і Указу Президента України «Про Державну службу статистики України» від 6.04.2011 р. керівництво усією статистичною роботою в масштабі держави проводить Державна служба статистики України, в масштабах кожної області, міст Києва і Севастополя, а також в Автономній Республіці Крим — статистичні управління відповідного рівня.

Перед органами державної статистики поставлені такі головні завдання:

  1. реалізація державної політики в сфері статистики;

  2. розробка і впровадження статистичної методології, яка фунтується на результатах наукових досліджень, міжнародних стандартах та рекомендаціях;

  3. забезпечення вірогідності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності статистичної інформації;

  4. забезпечення доступності, гласності та відкритості зведених статистичних даних у межах чинного законодавства.