Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДК Методичні вказівки - 2011.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

1 Граничні стани, поради щодо застосування деревини.

Дерев'яні конструкції повинні задовольняти вимогам розрахунку по несучій здатності (перша група граничних станів) і по деформаціях, що не перешкоджають нормальній експлуатації (друга група граничних станів), з урахуванням характеру і тривалості дії навантажень.

В умовах постійного або періодичного тривалого нагрівання дерев'яні конструкції допускається застосовувати, якщо температура повітря в приміщенні не перевищує 50 С для конструкцій з не клеєної і 35 С для конструкцій із клеєної деревини.

Для виготовлення слід застосовувати деревину переважно хвойних порід 1,2 та 3-го сорту з нормативним опором не нижче даних табл. 3 [3], і з шириною річних шарів не більш 5 мм і змістом у них пізньої деревини не менше 20%. Серцевина не допускається в дошках 1-3-го сорту товщиною 60 мм і менше, що працюють на ребро при вигині або на розтягання, а також у заготівлях з пиломатеріалів 1-го і 2-го сорту для крайньої розтягнутої зони в межах 0,15 висоти клеєного елементу, що згинається.

2 Структура розрахункового опору.

Розрахунковий опір для елементів будинків складається з трьох блоків:

1 Перший блок – це розрахунковий опір для зразків з деревини сосни, ялини і модрини (європейською і японської) з об'ємною щільністю 500 кг/м3 - табл. 3 норм [3].

Позначення розрахункових опорів для зразків:

- Rв, Rс, Rр, Rзм - вигинові, стискуванню, розтягуванню і зминанню уздовж волокон;

- Rс90, Rзм90 - стискуванню і зминанню перпендикулярно волокнам;

-Rск, Rск90 - сколюванню уздовж і поперек волокон

-Rр90 - розтягуванню поперек волокон.

Вплив масштабного фактору на величину опорів вигинові, зминанню і стискуванню враховане в п.1 табл. 3 трьома підпунктами:

1а – ширина елемента b  11 см,

1б - ширина елемента 11 см b  13 см,

1в - ширина елемента b 13 см.

Таким чином, розрахункові опори вибираємо в залежності від ширини і сорту за п.1 і тільки від сорту за іншими пунктами табл. 3.

2 Другий блок включає коефіцієнти умов роботи з п.3.2 норм [3]. У загальному випадку може бути дев'ять коефіцієнтів, що враховують різні фактори експлуатації конструкцій.

1) Вплив умов експлуатації конструкцій будівлі на несучу здатність враховується коефіцієнтами mв за табл. 5 норм [3].

- А1, А2, А3 конструкції знаходяться всередині опалюваних приміщень,

- Б1, Б2, Б3 – конструкції знаходяться всередині не опалюваних приміщень,

- В1, В2, В3 – конструкції знаходяться на відкритому повітрі,

- Г1, Г2, Г3 – конструкції що знаходяться у воді, або ґрунті, або постійно зволожуються.

2) Зниження несучої здатності з підвищенням температури в приміщенні. При температурі сталій температурі t =35С коефіцієнт m t =1, при t =50С mt = 0,8.

3) Зниження несучої здатності, якщо напруження від постійних і тимчасових тривалих навантажень перевищують 80% від усіх напруг - коефіцієнт mД = 0,8.

4) Підвищення несучої здатності при дії тимчасових навантажень (вітрових, сейсмічних, монтажних, навантажень від криги та обриві проводів повітряних ЛЕП …) враховується коефіцієнтами mН за табл. 6.

5) Зниження несучої здатності із збільшенням висоти h клеєного елементу при роботі на вигин і стиск – коефіцієнт mб табл.7.

6) Залежність несучої здатності клеєних елементів від товщину дощок (товщина шару) враховується коефіцієнтом mш за табл. 8.

7) Зниження несучої здатності в залежності від радіус гнуття і товщини дощок гнутих елементів, коефіцієнт mгн знаходимо за табл.9.

8) Зниження несучої здатності при наявності ослаблень в розтягнутих елементах та елементах, що згинаються враховується коефіцієнтом mо = 0,8.

9) Зниження несучої здатності при просоченні антипіренами під тиском враховуємо коефіцієнтом mа = 0,9.

3 Третій блок враховує залежність несучої здатності від породи з якої виготовлено елемент конструкції - табл. 4 норм [3], що враховується коефіцієнтом mперех. Коефіціенти mперех. мають різну величину при дії розтягування, вигину, стиску, зминання і сколювання.

Позначимо повний розрахунковий опір зірочкою, величини розрахункових параметрів для трьох боків перемножуємо

Блок 1 Блок 2 Блок 3

Табл.3 п.3.2 табл. 4

R*=Rзразків х x mперех , або

R*=Rзразків x x

Наприклад:

Rв* = =

=14х0,9х0,8х1,1х0,85х1,3=12,25 МПа

тут Rв=14 МПа- табл. 3, п.1б;

mв =0,9 – табл. 5 – умови В1,

mt =0,8 – п.3.2,б – температура 50 С,

mш = 1,1 – товщина дощок 19 мм, табл. 8,

mб = 0,85 – висота балки 100, див – табл. 7,

mперех= 1,3 – табл. 4, стовпчик 1.

Модуль пружності Е уздовж волокон деревини сосни (крім веймутової), ялини, модрини європейської та японської при розрахунку по граничних станах другої групи варто приймати рівним Е = 104 МПа. Для деревини інших порід, а також для різних умов експлуатації, при сталій температурі повітря більш 35 C, а також якщо частка напружень від постійних і тимчасових тривалих навантажень перевищує 80%, модуль пружності варто визначати множенням величини модуля Е на коефіцієнти mперех табл. 4 і відповідні коефіцієнти п.3.2 норм : mв - табл. 5, m t та mД за п.п.3.2,б і 3.2,в.