Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_SD.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Лекція 5 Підключення устаткування до мережі fddi.

Існують два основних способи підключення до мережі FDDI:

1) безпосереднє підключення;

2) через мости та маршрутизатори.

1) Для підключення до мережі FDDI в основному різноманітних серверів, великих ЕОМ, які надають засоби обчислення іншим користувачам, можливо також підключення робочих станцій але таке підключення досить дороге, тому використовується тільки в тих випадках коли основним фактором є швидкість передачі.

2) Мости і маршрутизатори дозволяють підключити до FDDI мережі інших протоколів.

Конструктивно мости і маршрутизатори поділяються на два типи:

1) закінчений тип, який не дозволяє проводити переконфігурацію або апаратного нарощування;

2) модульний концентратор, який дозволяє проводити пере конфігурацію або апаратне нарощювання.

Модульні концентратори використовують в великих мережах у якості центральної мережі пристроїв. Він дозволяє легко зібрати будь-яку конфігурацію локальної мережі, об’єднати кабельні системи різних типів і протоколів.

Концентратор – це центральний вузол локальної мережі, його зупинка може привести до призупинки роботи всієї мережі або значної її частини. Тому використовують спеціальні міри по підвищенню відмовостійкості таких пристроїв. Такими заходами є резервування джерел живлення, а також можливість заміни модулів без підключення живлення. В цих випадках можливе використання джерел безперервного живлення.

Мости fddi Ethernet

- комутатор ( 1 рівень – фізичний);

- мост ( 2 рівень – фізичний і канальний);

- маршрутизатор ( фізичний, канальний і мережений);

- шлюз ( усі 7 рівнів).

Мости працюють на двох рівнях і призначені для зв’язку декількох локальних мереж однотипних або різних протоколів фізичного рівня.

Мости поділяються по принципу дії на два типи:

1) Маршрутизація джерела (Source Routing). Вони потребують щоб вузол відправник пакету розташовував в ньому інформацію про його маршрут. Це означає, що кожна станція через, яку проходить пакет, повинна мати вбудовані функції маршрутизації;

2) Прозорі мости (Transparent Bridges). Вони забезпечують прозорий зв’язок станції, розташованих в локальній мережі і всі функції по маршрутизації виконують самі мости. Всі мости можуть поповнювати таблицю адрес, маршрутизувати і фільтрувати пакети. Інтелектуальні мости, крім того, можуть фільтрувати по критеріям, які задаються через систему управління мережею.

Кожен міст, коли на один з його портів приходить пакет, повинен або переправити його в той порт до якого підключений вузол призначення пакету або відфільтрувати його якщо вузол призначення не підключений до жодного з його портів. Це дозволяє уникнути зайвого трафіку в мережі. Кожен міст має внутрішню таблицю – фізичний адрес, підключених до мережі вузлів. Процес заповнення заключається в наступному: кожен пакет має в своєму заголовку адресу вузла призначення і відправлення. Пакет даних отримавши на один із своїх портів міст працює по наступному алгоритму: на першому кроці міст визначає чи занесена адреса вузла відправника пакета, якщо ні, то міст заносить цю адресу в свою внутрішню таблицю і зв’язує з ним номер порту, на який поступив пакет; на другому кроці перевіряється чи занесена в внутрішню таблицю адреса вузла отримувача пакету, якщо ні, то міст передає прийнятий пакет в усі мережі підключені до інших його портів. Якщо адреса вузла призначення знайдена у ВТА міст перевіряє чи підключена локальна мережа вузла призначення, якщо ні, міст відфільтровує пакет, якщо так, то передає на той порт до якого підключений сегмент мережі з вузлом призначення.

Три головних параметра моста:

1.Розмір внутрішньої таблиці адрес.

2.Швидкість фільтрації.

3.Швидкість маршрутизації пакетів.

Розмір таблиці адрес характеризує максимальну кількість мережних пристроїв, трафік яких може маршрутизувати міст. Типові розміри таблиці адрес коливаються від 800 до 8000. Якщо кількість підключених пристроїв до моста перевищує розміри адресної таблиці, то оскільки міст зберігає свої пакети, то він буде поступово забувати адреси тих вузлів, які рідше за інші вузли передають пакети.

Швидкість фільтрації та маршрутизації пакетів характеризують продуктивність моста, якщо вона нижче максимально допустимої інтенсивності передачі пакетів по мережі, то міст може являтися причиною затримок зниження продуктивності. Якщо вища, то це означає, що вартість моста вище необхідної.

По принципу передачі пакетів мости поділяються на:

1.Encapsulating Bridges;

2.Translation Bridges.

Перший тип: пакети фізичного рівня одної локальної мережі цілком переносять пакети фізичного рівня інших локальних мереж. Після проходження по іншим локальним мережам аналогічний міст видаляє оболонку з проміжного протоколу і пакет продовжує свій шлях в первинному виді. Такі мости дозволяють зв’язати FDDI магістралі, будь-які дві локальні мережі, однак в цьому випадку мережа FDDI буде використовуватися тільки як середовище передачі і станції підключені до мережі Ethernet не будуть бачити станцій безпосередньо підключених до мережі FDDI.

Другий тип: мости виконують перетворення з одного протоколу фізичного рівня в інший. Вони видаляють заголовок і службову інформацію, яка замикає пакет одного протоколу і переносять данні в інший протокол. Таке перенесення має переваги: в цьому випадку мережа FDDI може використовуватися не тільки як середовище передачі, а і для безпосереднього підключення мережного обладнання, яке може працювати і з станціями підключеними до мережі Ethernet. Таким чином такі мости забезпечують прозорість всіх мереж по протоколам мережного і більш високих рівнів.

Ще одною з важливих характеристик моста є наявність або відсутність підтримки алгоритму резервних шляхів STA (Spanning Tree Algorithm). Іноді його називають стандартом прозорих мостів (TBS – Transparent Bridges Standart).

На цьому малюнку зображена активна петля між двома локальними мережами.

На цьому малюнку показана ситуація, коли між двома локальними мережами існують два можливих шляхи через міст 1 або 2. Така ситуація називається активною петлею. Ця ситуація може визвати серйозні мережні проблеми. Дублюючі пакети можуть порушити роботу мережних протоколів і приведуть до зниження пропускної спроможності всієї кабельної системи. Алгоритм резервних шляхів забезпечує блокування всіх можливих змін, крім одного шляху, у випадку проблем з основною лінією зв’язку, один з резервних шляхів одразу буде позначений активним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]