Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_SD.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Інтелектуальні мости.

Мають ряд додаткових функцій: для великих комп’ютерних мереж однією з ключових проблем, що визначає їх ефективність є зниження вартості експлуатації, рання діагностика можливих проблем, скорочення часу пошуку і усунення несправностей. Для цього частіше за все використовують централізоване управління мережею.

Частіше за все управління базується на SNMP і дозволяє адміністратору мережі з його робочого місця:

1) конфігурувати порти концентраторів;

2) проводити набір стиснення і аналіз трафіка;

3) встановлювати додаткові фільтри на порти концентратора по номерам локальної мережі або по фізичним адресам мережних пристроїв, з метою підвищення захисту від несанкціонованого доступу до ресурсів мереж і для підвищення ефективного функціонуваня окремих сегментів локальної мережі;

4) оперативно одержувати повідомлення про усі виникаючі проблеми в мережі і легко їх локалізовувати;

5) проводити діагностику модулів концентраторів;

6) переглядати в графічному вигляді зображення передніх панелей модулів встановлених в концентраторах, включаючи поточний стан індикаторів;

7) переглядати системний журнал в який автоматично записується інформація про всі проблеми з мережею, про час включення і вимикання робочих станцій і серверів і про всі інші адміністративні події.

Ці функції властиві всім інтелектуальним мостам і маршрутизаторам, але деякі мости мають розширені можливості:

1) пріоритети протоколів;

2) захист від штурмів широкомовних пакетів;

3) збір статистики в режимі „що?” „якщо?”.

Пріоритети протоколів. По окремим протоколам мережного рівня деякі концентратори працюють як маршрутизатори, у цьому випадку можлива установка пріоритетів одних протоколів над іншими.

Захист від „штормів” широкомовних пакетів. Одна з характеристик несправностей мережного устаткування і помилок у програмному забезпеченні – це генерація з високою інтенсивністю широкомовних пакетів, тобто пакетів адресованих всім іншим пристроям підключених до мережі. Мережна адреса вузла призначення такого пакету складається з одних одиниць, одержавши даний пакет на один із своїх портів міст повинен адресувати його на всі інші порти включаючи FDDI порт. В нормальному режимі такі пакети використовуються операційними системами для службових цілей. Однак при високій інтенсивності їхньої генерації вони одразу займають усю смугу пропускання мережі і приводять до її повної зупинки. Міст забезпечує захист мережі від перевантаження, включаючи фільтр на тому порту з якого надходять пакети, забезпечуючи нормальну роботу мережі і зберігаючи її працездатність.

Збір статистики в режимі „що?”, „якщо?”. Можливість збору статистики дозволяє віртуально встановити фільтри на порти моста. В цьому режимі фізична фільтрація не проводиться, а ведеться збір статистики про пакети, що були б відфільтровані при реальному включенні фільтрів. Це дозволяє адміністратору мережі попередньо оцінити наслідок включення фільтра, знижуючи тим самим імовірність помилок при неправильно встановлених умовах фільтрації і не приводячи до збоїв у роботі працюючого обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]