Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МЕП final.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать

27

міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Державний вищий навчальний заклад

придніпровська державна академія

будівництва та архітектури

Кафедра экономической теории и права

Методичні вказівки

до вивчення програмного матеріалу

з дисципліни “ МІЖНАРОДНЕ ЕКОНОМІЧНЕ ПРАВО ”

для студентів заочної форми навчання

Дніпропетровськ – 2012

Методичні вказівки до вивчення програмного матеріалу з дисципліни „Міжнародне економічне право" за кредитно-модульною системою. /Укладач Скачедуб С.А. – Дніпропетровськ: ДВНЗ ПДАБА, 2011 – с.26.

Матеріали та методичні поради підготовлені з врахуванням вимог викла­дання правничих дисциплін та перевірені досвідом роботи і мають на меті до­помогти студентам зорієнтуватись в великому масиві джерел міжнародного економічного права та права України, засвоїти програмний матеріал та підготу­ватись до його здачі.

Укладач: Скачедуб С.А., асистент кафедри економічної теорії та права ДВНЗ ПДАБА.

Відповідальний за випуск: Н.І. Кобзар, кандидат економічних наук, доцент, зав. кафедрою економічної теорії та права ДВНЗ «ПДАБА».

Затверджено на засіданні

Кафедри економічної теорії та права

Протокол №___від «___»__________2012р.

Зав. кафедрою Кобзар Н.І.

Затверджено на засіданні

Методичної ради ДВНЗ «ПДАБА».

Протокол №___від «___»__________2012р.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 3

ЗМІСТ ТЕМ КУРСУ "МІЖНАРОДНЕ ЕКОНОМІЧНЕ ПРАВО" 7

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 24

Передмова

"Міжнародне економічне право" відноситься до загальноосвітніх та обо­в'язкових дисциплін, які викладаються у вищих навчальних закладах згідно з навчальним планом.

Курс "Міжнародне економічне право" викладається на IV курсі в залежно­сті від навчальних планів, для студентів, що навчаються за кредитно-модульною системою. Підсумковою формою контролю є іспит.

Одним з основних і необхідних інструментів управління міжнародними економічними відносинами служить міжнародне економічне право. При його допомозі створюється і підтримується світовий економічний порядок. Воно робить поведінку держав більш передбаченою.

Необхідність надійного міжнародного правопорядку визначається тим, що свавілля загрожує миру і перешкоджає співпраці. Безпечним може бути ли­ше мир, заснований на законності. Міжнародний Суд ООН підкреслив, що під­тримка міжнародного правопорядку «є життєво важливою для безпеки і благо­получчя складного міжнародного співтовариства наших днів».

Новий світовий економічний порядок мислимо лише як порядок демокра­тичний. Ніхто не може володіти монополією на ухвалення рішень. Держави во­лодіють рівним правом на участь в рішенні міжнародних економічних проблем, і перш за все тих, що безпосередньо зачіпають їх інтереси. Необхідно забезпе­чити пошану законних економічних інтересів всіх держав, не дивлячись на їх різноманіття, добиватися гармонізації цих інтересів. Баланс сили підлягає замі­ні балансом інтересів, який здатний бути основою стабільності світового еко­номічного порядку.

І в цьому плані важлива роль належить міжнародному економічному пра­ву. На його основі відбувається узгодження економічних інтересів держав. До­сягнутий баланс закріплюється, знаходить вираз в нормах міжнародного еко­номічного права. Останні сприяють збереженню досягнутого світового порядку і служать інструментом реалізації поставлених економічних завдань.

Відображаючи не тільки національні інтереси держав, але і інтереси всьо­го співтовариства, міжнародне економічне право стає не просто міждержавним економічним правом, але і правом міжнародного співтовариства в цілому.

Мета викладання дисципліни: систематизація правових поглядів та пере­конань студентів, надання їм знання з основ міжнародного економічного права та його співвідношення з національним правом; формування у студентів уміння аналізувати економічні події в Україні та світі, опираючись на знання міжнаро­дного економічного права, користуватись нормативно-правовими актами та ін­шою юридичною літературою.

Завдання вивчення дисципліни. В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

- теоретичні основи міжнародного економічного права;

- суб'єктів міжнародного економічного права;

- систему, норми та принципи міжнародного економічного права;

- сферу дії міжнародного економічного права.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен уміти:

- аналізувати суспільні відносини в світі та Україні;

- орієнтуватись в системі міжнародних правових норм;

- аналізувати зміст правових документів, уяснити для себе та роз'яснювати другим зміст міжнародно-правових норм;

- користуватись правовою термінологією.