Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МЕП final.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародні економічні організації як суб’єкти міжнародного економічного права

Поняття міжнародної економічної організації. Правовий статус міжнародної економічної організації. Головні аспекти діяльності міжурядових економічних організацій. Економічні аспекти діяльності міжнародних організацій універсального характеру (ООН, ЄС, СНД т.ін.). Характеристика провідних міжнародних економічних організацій. Європейська асоціація вільної торгівлі. Європейський банк реконструкції та розвитку. Європейський інвестиційний банк. Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД). Міжнародний банк реконструкції та розвитку. Міжнародний валютній фонд. Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку. Міжнародний центр торгівлі та конференції ООН з торгівлі та розвитку. Світова організація торгівлі.

Тема 6. Транснаціональні корпорації

Поняття транснаціональної корпорації. Ознаки транснаціональних компаній. Види транснаціональних компаній. Роль ТНК у системі міжнародних економічних відносин. Міжнародно-правове регулювання діяльності ТНК. Кодекс іноземних інвестицій. Міжурядова комісія ООН з ТНК та центр з ТНК. Комплекс узгоджених принципів та правил для контролю за діловою практикою. Проект кодексу поведінки ТНК. Регулювання діяльності ТНК у межах СНГ, та на Україні.

Тема 7. Міжнародні економічні договори

Поняття міжнародних економічних договорів. Значення міжнародних економічних договорів. Види міжнародних економічних договорів та угод. Торгівельні договори. Контингентні угоди. Кредитні угоди. Угоди про міжнародні розрахунки. Довготермінові комплексні угоди про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво. Міжнародні товарні угоди. Міжнародний факторинг та форфейтинг. Міжнародний фінансовий лізинг. Міжнародні ліцензійні договори на об’єкти промислової власності. Міжнародний договір франчизи. Міжнародно-правове регулювання інвестиційної діяльності. Міжнародний договір з будівництва комплексного промислового об’єкта. Міжнародний договір про надання технічних послуг. Історія створення світової організації торгівлі. Основні правила ГАТТ ( генеральна угода з тарифів та торгівлі) та правила загального застосування. Угоди ГАТС ( торгівля послугами) та ТРІПС (використання прав інтелектуальної власності). Угоди щодо покращення доступу до ринків.

Тема 8. Забезпечення виконання зобов’язань що випливають з міжнародних економічних договорів.

Правове забезпечення зобов’язань, що випливають з міжнародних економічних договорів. Засоби розв’язання міжнародних економічних спорів. Слідчі та узгоджувальні комісії. Посередництво у розв’язанні міжнародних економічних спорів. Міжнародний суд ООН. Рада безпеки ООН. Механізм урегулювання спорів у межах світової організації торгівлі. Міжнародні третейські суди (арбітражі). Міжнародні угоди з міжнародного комерційного арбітражу. Шляхи розв’язання міждержавних економічних спорів між країнами членами СНД. Економічний суд СНД.

Тема 9. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

Поняття зовнішньоекономічної діяльності. Значення зовнішньо-економічної діяльності для України. Види зовнішньоекономічної діяльності. Значення та правові засади правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Система нормативно-правових актів про зовнішньоекономічну діяльність. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Загальні та спеціальні права та обов’язки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Правовий режим зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Гармонізація законодавства України з міжнародним економічним правом.