Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МЕП final.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Методичні поради до написання студентами контрольних робіт

Контрольна робота виконується у вигляді реферату.

Контрольна робота – це коротке викладання у письмовому вигляді змісту книги, наукової роботи, результатів вивчення наукової літератури, доповідь на ту чи іншу тему, яка має науково-інформаційне призначення та включає огляд відповідної літератури та інших джерел.

Написання контрольної роботи є першим ступенем виконання студентом самостійної науково – дослідницької роботи, підготовчим етапом для написання курсових робіт та випускної (дипломної) роботи. Головною метою підготовки контрольної роботи є оволодіння студентом навички підбору літератури з відповідної теми, самостійної роботи з вивчення літературних джерел, виділення необхідного теоретичного, фактичного та статистичного матеріалу, його логічного викладання та компонування у відповідності зі структурою наукової роботи, а також оформлення наукової роботи. Важливим завданням роботи над контрольною роботою є опанування початкових навичок з узагальнення теоретичного та фактичного матеріалу та формулювання самостійних висновків.

Першим етапом роботи є ознайомлення з літературою до даної теми, відбір найбільш змістовних джерел теоретичної та практичної інформації та їх ретельне вивчення, з'ясування змісту теми, яку необхідно розкрити.

Другим етапом роботи є складання плану контрольної роботи відповідно до змісту теми та згідно з відібраною літературою.

Третій етап – написання контрольної роботи.

Структура, обсяг та зміст контрольної роботи

Контрольна робота повинна мати чітку та логічну будову. Обсяг контрольної роботи без додатків не повинен перевищувати 10 сторінок друкарського тексту або 15 сторінок рукописного. За своєю структурою контрольна робота складається з таких частин:

  • титульна сторінка;

  • план;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки;

  • бібліографічні посилання;

  • додатки.

Титульна сторінка відкриває оформлену роботу.

План контрольної роботи повинен складатись з 3-5 пунктів, що відображують тему та повністю розкривають зміст контрольної роботи та повинні бути пронумеровані арабськими цифрами з крапкою.

Зразок простого плану:

Вступ.

1.

2.

3.

Висновки

Бібліографічні посилання. Додатки.

Складний план повинен мати 2-3 розділи, кожен повинен вміщати відповідні підрозділи. Нумерація здійснюється арабськими цифрами.

Зразок складного плану:

Вступ.

1.

1.1.

1.2.2.

2.

2.1.

3.

Висновки

Бібліографічні посилання. Додатки.

Вступ. У вступі до контрольної роботи має бути визначено місце теми в дослідженні сучасних проблем міжнародного права, обґрунтовано її актуальність та значення, які обумовили вибір теми реферату, а також інформаційна база дослідження. Обсяг вступної частини – 1-2 друкарські сторінки.

Основна частина. В ній має бути відображений матеріал, що повністю розкриває тему реферату.

Студент зобов'язаний чітко та систематично подати усю отриману інформацію, провести її аналіз, зробити власну оцінку.

Перший розділ контрольної роботи повинен включати теоретичні засади та обґрунтування обраної проблеми. Для цього доцільно використовувати навчальні посібники в залежності від теми.

Наступні розділи становлять собою результат вивчення та узагальнення наукової та публіцистичної літератури, яку відібрав автор для розкриття теми контрольної роботи. Необхідно описати сучасний стан явища, що становить предмет дослідження, провідні показники, що його характеризують, тенденції та напрямки розвитку, проблеми, що виникають та можливі шляхи їх розв'язування, що пропонують ті чи інші автори. Доцільним буде огляд різних точок зору та підходів. Рекомендований обсяг основної частини – 10-12 друкарських сторінок.

Висновки. У завершальній частині належить чітко та послідовно, у тезисній формі, викласти узагальнені результати вивчення літератури та власні висновки. Обсяг – 2-3 сторінки.

Бібліографічні посилання. Перелік джерел інформації є невід'ємною частиною контрольної роботи . список літератури повинен містити перелік усіх першоджерел на які є посилання у тексті роботи.

Додатки. В кінці роботи можливе розміщення додатків, тобто деякої кількості фактичного, статистичного та ін. матеріалу, який у зв'язку з великим обсягом недоцільно включати безпосередньо у текст роботи, але на який є посилання у роботі і який добре ілюструє окремі положення контрольної роботи.