Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспортна географія.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
861.18 Кб
Скачать

Тема 18. Географія автомобільних доріг і транспорту Німеччини.

Мета:ознайомитись з географічним положенням, державним устроєм,економічною характеристикою, транспортом країн, категоріями міжнародних автодоріг за Європейською угодою про міжнародні автомагістралі, які проходять по території Німеччини, зовнішньо-економічними зв’язками.

Зміст роботи:

1.Дайте коротку характеристику (площа, державний устрій, столиця, населення) країн.

2.Розкрийти особливості економіко географічного положення країн.

3.Визначте який вид транспорту є домінуючим в країнах яке місце серед інших видів займає автомобільний транспорт.

4.Проаналізуйте зовнішньоекономічні зв’язки Німеччини.

Після опрацювання теми студент повинен:

Знати: географічне розташування країн, їх державний устрій, економічну характеристику, види транспорту які домінують в країнах, зовнішньоекономічні зв’язки.

Вміти: : давати оцінку економіки країн, її зовнішньоекономічним зв’язкам, транспорту, характеризувати дороги за сіткою Е, давати їм характеристику.

Форми контролю: усне опитування, вибіркова перевірка конспектів.

Питання для самоконтролю

1. Де розташована Німеччина та з якими країнами межує ?

2.Обгрунтуйте особливості природних умов Німеччини ?

3.Які особливості розвитку промисловості та сільського господарства країни ?

4.Дайте характеристику економічного розвитку Німеччини ?

5.Охарактеризуйте зовнішньоекономічні зв’язки з іншими країнами ?

6.Яку продукцію Німечина експертує, а яку імпортує ?

7. Проаналізуйте транспортну систему Німеччини ?

Література.

1 .Є.П.Качан Економічна і соціальна географія світу. Нав.посібник. Тернопіль, СМП «Астон», 1999, 368 стор. 98-107.

2. .Б.П.Яценко Економічна географія світу. Підручник, К.; «Артек» 2000,-287, стор. 120-126

Площа - 356 тис. км2. Населення - 81,3 млн. чоловік. Столиця - Берлін.

Німеччина - одна з найрозвинутіших країн світу та Західної Європи. Вона розташована в центрі Європи. На півночі країна виходить до Північного і Балтійського морів, на сході межує з Польщею і Чехією, на заході - з Нідерландами, Бельгією, Францією, Люксембургом, на півдні - з Швейцарією і Австрією, на півночі Данією.

Німеччина - федеративна республіка, яка складається з 16 земель. Вища законодавча влада належить бундестагу (палаті депутатів), що обирається на 4 роки, та бундесрату (палаті земель), що складається з членів земельних урядів. Виконавчу владу здійснює уряд, очолюваний федеральним канцлером.

Господарство. Економіка країни сучасна і всебічно збалансована. Країна має потужний промисловий потенціал, але позиції у сфері новітніх технологій слабші від інших країн «великої сімки». Частка невиробничої сфери (60 % працю тут нижча від Великобританії, Франції і США. Розмір експорту становить 20% ВВП. В експорті переважають машини та хімічні продукти, в імпорті - промислові вироби, паливо, руди, деревина, продовольство, волокна. Головні торговельні партнери - країни ЄС. У 90-х роках банки і корпорації країни почали активно діяти в постсоціалістичних країнах. Німеччина є перспективним економічним партнером України.

Транспортна система Німеччини добре розвинута. Вона забезпечує не тільки внутрішні перевезення, а і транзити, оскільки країна знаходиться в центрі Європи. Німеччина бере участь у створенні Європейської системи автострад і транс’європейських швидкісних залізниць. Вантажо- і пасажиро перевезення здійснюються залізницями автошляхами і водними шляхами. На водний транспорт припадає 1/5 вантажоперевезень, що виділяє країну за цим показником в Європі. Найважливішу роль відіграє річкова система Рейну. Канал Рейн - Везер дав вихід Руру до Північного моря в межах державної території. Середньонімецький канал, перетинаючи тери- з Заходу на схід, сполучає річки півночі в єдину транспортну систему. Збудований у 90-х роках канал Рейн - Майн - Дунай сполучає Північне і Чорне моря, утворюючи транс’європейську водну магістраль. 3 північного порту Кіль починається глибоководний Кільський канал, що за значенням поступається тільки Суецькому і Панамському. Паромні переправи сполучають Німеччину з Данією, Швецією, Фінляндією, Литвою. До Другої світової війни найважливішим транспортним вузлом був Берлін, але за роки існування двох Німеччин він втратив свою роль. Основний транспортний коридор проходить по осі Рейну. Є локальні транспортні вузли.

Найбільші - Гамбург. Лейпциг, Мюнхен тощо. Найбільший повітряний вузол - Франкфурт-на-Майні. В країні зареєстровано майже 40 млн. легкових, 2 млн. вантажних автомобілів. Країна вкрита густою мережею швидкісних автомагістралей високого класу.

Зовнішньоекономічна діяльність старих і нових федеральних земель не одна­кова. Територія колишньої НДР тривалий час була інтегрована з соціалістичними країнами, тому тут тільки формуються зовнішньоекономічні зв'язки, орієнтовані на світовий ринок. Частка ФРН у світовому імпорті - 9 %, в експорті - 11 %. Країна значною мірою залежить від імпорту сировини, напівфабрикатів і деяких видів промислових товарів. Близько 3/4 зовнішньоторговельних операцій припадає на еко­номічно розвинуті країни, особливо - країни ЄС (половина всіх торговельних обмінів) та США. Останніми роками розширюються зв'язки з постсоціалістичними країнами Центральної Європи. У країни, що розвиваються, Німеччина постачає машини та обладнання, а одержує звідти сировину та напівфабрикати.

Значне місце у зовнішніх зв'язках Німеччини посідає діяльність на ринку капіталу, причому серед інвестицій переважають капіталовкладення в економічне розвинуті західноєвропейські країни і США. Останніми роками зростають інвестиції у постсоціалістичні країни. З-поміж країн, що розвиваються, важливе місце посідають латиноамериканські, особливо Бразилія та Мексика. До самої Німеччини тра­диційно інвестують капітал США (до ЗО % всіх іноземних інвестицій). Близько 20-25 % промислової продукції країни виробляється на підприємствах з участю іноземного капіталу.