Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспортна географія.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
861.18 Кб
Скачать

Тема 21. Географія доріг і транспорту у центральній та Південно-східній Європи ( Словаччини, Румунії ).

Мета:ознайомитись з географічним положенням, державним устроєм,економічною характеристикою, транспортом країн, категоріями міжнародних автодоріг за Європейською угодою про міжнародні автомагістралі, які проходять по території Німеччини, зовнішньо-економічними зв’язками.

Зміст роботи:

1.Дайте коротку характеристику (площа, державний устрій, столиця, населення) країн.

2.Розкрийти особливості економіко географічного положення країн.

3.Визначте який вид транспорту є домінуючим в країнах яке місце серед інших видів займає автомобільний транспорт.

4.Проаналізуйте зовнішньоекономічні зв’язки Словаччини та Румунії.

Після опрацювання теми студент повинен:

Знати: географічне розташування країн, їх державний устрій, економічну характеристику, види транспорту які домінують в країнах, зовнішньоекономічні зв’язки.

Вміти: : давати оцінку економіки країн, її зовнішньоекономічним зв’язкам, транспорту, характеризувати дороги за сіткою Е, давати їм характеристику.

Форми контролю: усне опитування, вибіркова перевірка конспектів.

Питання для самоконтролю

1. Де розташована Словаччина та з якими країнами межує ?

2.Обгрунтуйте особливості природних умов країни Словаччини?

3.Які особливості розвитку промисловості та сільського господарства країни ?

4.Дайте характеристику економічного розвитку Словаччини?

5.Охарактеризуйте зовнішньоекономічні зв’язки з іншими країнами ?

6.Яку продукцію Словаччина експертує, а яку імпортує ?

7. Проаналізуйте транспортну систему Словаччини?

8. Де розташована Румунія та з якими країнами межує ?

9. Які особливості розвитку промисловості та сільського господарства країни ?

10. Дайте характеристику економічного розвитку Румунії?

11. Охарактеризуйте зовнішньоекономічні зв’язки з іншими країнами ?

12. Яку продукцію Румунія експертує, а яку імпортує ?

13. Проаналізуйте транспортну систему Румунії?

Література.

1 .В.М.Юрківський Регіональна економічна і соціальна географія зарубіжні країни. Підручник Київ « Либідь», 2000, 416 стор. 141-143, 148 – 153.

СЛОВАЧЧИНА

Площа — 49 тис. км2. Населення — 5,3 млн. чоловік. Столиця — Братислава.

Державний устрій — республіка.

Словаччина як держава створена в 1993 р. До того ця територія була частиною інших державних утворень: з X ст. і по 1918 р. перебувала під владою Угорщини, у 1918—1993 рр. входила до складу Чехословаччини. Словаччина є західним сусідом України. Кордон між двома країнами пролягає уздовж Закарпатської області, транспортні зв'язки здійснюються через місто Чоп.

Більшу частину Словаччини займають гори Західні Карпати. Тільки невеликі ділянки Середньодунайської рівнини проникають на її територію на південному заході і сході. Енергоресурси пред­ставлені покладами бурого вугілля і гідроенергією. Інші копалини різноманітні, але практичне значення їх невелике. Головним багат­ством країни є ліси і рекреаційні можливості. Сприятливі умови для сільського господарства на рівнині та в гірських долинах. Сло­ваччина відокремлена від моря. Це придунайська країна, хоча Дунай для неї переважно прикордонна..річка.

Словаки — слов'яни. їхня мова належить до західно­слов'янської групи. За релігією серед них домінують католики. В культурному відношенні словаки зазнали значного впливу угорців. І нині у країні проживає близько 600 тис. угорців. Серед інших меншин є й українці. їх близько 50 тис. чоловік, і проживають вони більш-менш компактно в районі міста Прешов на сході країни.

До другої світової війни Словаччина була однією з відсталих територій Європи. Цілеспрямовано її індустріалізація здійснювалась після 1945 р. в рамках Чехословаччини. Тепер за рівнем розвитку в регіоні вона поступається лише Чехії і Словенії. 44 % працюючих зайняті в нематеріальній сфері, 33 — у промисловості й 12 % — у сільському господарстві.

В обробній промисловості, крім традиційних галузей — деревооб­робної, текстильної і харчової, виділяються заново створені чорна металургія, нафтохімія і машинобудування. Новий металургійний комбінат повного циклу в Кошице розрахований на щорічне вироб­ництво 2 млн. т чавуну, 3 млн. т сталі та 2 млн. т прокату. Власний видобуток залізної руди (близько 1,5 млн. т на рік) є недостатнім. Імпортують залізну руду, в т.ч. з України, і коксівне вугілля (з Остравського району Чехії). Новий нафто хімкомбінат у Братиславі використовує імпортні нафту і природний газ із Росії, які йдуть транзитом через Україну. В структурі машинобудування, яке ство­рювалось в останню третину XX ст., значне місце посідають електроніка та електротехніка (виготовляють радіоприймачі, телеві­зори, морозильники, пральні машини тощо). У складі Чехословаччини країна стала виробником сучасного озброєння (заводи в місті Мартіні у верхів'ях долини річки Ваг).

Понад 1/2 продукції сільського господарства дає тваринництво. Розводять велику рогату худобу, свиней і овець. Серед зернових — пшениця, ячмінь, кукурудза. Вирощують також олійні, цукрові буряки, тютюн. Словаччина відома своїми фруктовими садами і виноградниками, під які пристосовані південні гірські схили.

Країна експортує сталь, прокат, хімікати і нафтопродукти, зброю. В її імпорті головне місце посідають сира нафта, природний газ і електронні компоненти. Чехія та інші сусідні держави — її основні торгові партнери. Частка Словаччини в зовнішньому товарообігу України становить 1 % (на 1995 р.).

До 1945 р. Словаччину називали «тупиком» Західної Європи. її територія не мала ніякого транзитного значення. Після 1945 р. в рамках Ради Економічної Взаємодопомоги територія Словаччини перетворилася на важливий транспортний коридор, в якому про­лягли зі сходу на захід нафто- і газопроводи, лінії електропередачі та електрифікована залізниця. Майбутня доля цієї транспортної інфра­структури і, відповідно, прибутків від транзиту для Словаччини залежать від економічних стосунків між Центральною і Східною Європою.

На розміщення населення Словаччини найбільше вплинули особливості її рельєфу. Воно зосереджене переважно у південній рівнинній частині і в гірських долинах, утворених притоками Дунаю і Тиси. Понад 1/2 населення є жителями міст. Найбільші з них Братислава і Кошице.

Братислава (нім. Пресбурґ) виникла на лівому (північному) бе­резі Дунаю як фортеця ще за часів Стародавнього Риму. Майже 250 років (1536—1784), після того як турки захопили Буду, Братислава була столицею Угорського королівства. Братислава лежить на відста­ні 60 км від Відня і завжди мала з ним жваві стосунки за допомогою наземного і річкового транспорту. Все це вплинуло як на зовнішній вигляд, так і на спосіб життя міста. Воно багате на історичні й архітектурні пам'ятки середньовіччя —собори, палаци, башти тощо.

Сучасна Братислава є столицею Словаччини і центром словаць­кої культури. Вона розкинулась на обох берегах Дунаю і нараховує понад 450 тис. жителів. Це залізничний вузол і промисловий центр. Крім нафто хімкомбінату, в місті працюють підприємства електро­технічної, швейної, меблевої і харчової галузей. Братислава є містом-побратимом Києва.

Кошице лежить на сході країни біля підніжжя так званих Сло­вацьких Рудних гір. В його околицях розробляються поклади залізної та інших руд. Після другої світової війни навколо міста виникла індустріальна зона, основа якої — металургійний комбінат і завод важкого машинобудування.

Румунія

Площа — 238 тис. км2. Населення — 22,7 мли чоловік. Столиця — Бухарест.

Державний устрій — республіка.

В адміністративно територіальному відношенні поділяється на повіти і муніципалію Бухареста.

Румунія — країна Південно-Східної Європи. В регіоні вона виділяється розмірами території і кількістю жителів, романізованим населенням і низьким рівнем соціального й економічного розвитку.

Країна складається з шести історичних областей — Волощини, Добруджі, Молдови, Буковини, Трансільванії і Банату. Відома історія народів, які населяють сучасну Румунію, сягає III ст. до н.е., але незалежною об'єднаною державою Румунія стала тільки в 1861 р. Значний слід в її історії залишили 200-річне перебування в складі Стародавнього Риму (провінція Дакія) і 400-річне (1476—1878) панування на цій території турків. Спочатку Румунія утворилася в складі Волощини і Молдови. Після першої світової війни вона приєднала до себе Трансільванію, Банат і Буковину, які до того належали Австро-Угорщині, та Бессарабію, яка була в складі Росії. В 1940 р. Румунія була змушена повернути Бессарабію і передати Північну Буковину, населену українцями, Радянському Союзу. Тепер Північна Буковина, Ізмаїльський округ (південь межиріччя Дністра і Пруту) і острів Зміїний у Чорному морі є частиною України.

Румунія одночасно придунайська і причорноморська країна. Дунай для Румунії є переважно прикордонною рікою. Тільки невеликий його відрізок перетинає її територію і тільки два більш-менш значні міста лежать на його берегах. Вихід у Чорне море здійснюється не стільки через Дунай, скільки через порт Констанцу. Водночас вхід у Дунайську міжнародну водну транспортну систему і вихід з неї в море пролягає через територію Румунії і контролюється нею. Румунія е південно-західною сусідкою України. З нею межують Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька і Одеська області. Серед рукавів дельти Дунаю Кілійське гирло є кордоном між Україною і Румунією. Транспортні зв'язки між двома країнами здійснюються переважно через Республіку Молдова, а також Чорним морем (відстань від Одеси до Констанци — 320 км).

Основними елементами рельєфу Румунії є Нижньодунайська рівнина, Карпати (Східні й Південні), Трансільванське плато і Середньодунайська рівнина (її східна окраїна дренована притоками Тиси). Карпати мають чимало зручних перевалів і не є природним непрохідним бар'єром для транспортних зв'язків. Природні ресурси Румунії не дуже великі, але різноманітні. З корисних копалин найбільше значення мають нафта і природний газ. Нафтоносні площі простягнулися вздовж зовнішнього (південного і східного) краю Карпат, газоносні — на Трансільванському плато. Є також поклади вугілля, залізної руди, кам'яної солі тощо. Карпати багаті на ліс, гідроресурси. Ліси вкривають 1/4 території. Румунія виділяється в Європі запасами твердої деревини помірних широт.

Кліматичні й ґрунтові умови в цілому сприятливі для розвитку сільського господарства. Для його потреб використовують 2/3 земель, в тому числі половина їх розорана. Румунія лежить в зонах мішаних лісів, лісостепу і степу. Щорічна кількість опадів становить 400— 700 мм. Деякі східні райони потребують штучного зрошення. На рівнинах переважають родючі чорноземні ґрунти.

Предками румунів вважаються стародавні фракійські племена даків, які були завойовані і романізовані Стародавнім Римом. Сучас­на мова румунів належить до групи романських мов індоєвропейсь­кої мовної сім'ї. Вона близька до італійської, французької та іспансь­кої. Румуни становлять 89 % населення країни, ще 8 % — це угорці і 2 % — німці. Угорці і німці мешкають переважно в Трансільванії і Банаті. У Південній Буковині (повіти Марамуреш і Сучава) прожи­ває до 60 тис. українців. Одночасно в сусідніх районах України живе понад 130 тис. румунів. Для групи придунайських країн (Сло­ваччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія) характерним є наявність тут циган. В Румунії їх нараховується до 250 тис. чоловік. Румуни за своєю вірою є православними. Майже половина населен­ня Румунії ще й досі живе в сільській місцевості. Найбільше місто — Бухарест (2,3 млн. жителів). Серед інших сім мають від 200 до 300 тис. жителів кожне. Середня густота населення становить 96 чоловік на 1 км2. В Карпатах вона значно нижча, а максимальна на рівнинах.

Напередодні другої світової війни Румунія була суто аграрною і дуже відсталою країною. Нині промисловість і будівництво, разом узяті, перевищують сільське господарство за кількістю зайнятих і створеним продуктом.

Особливістю енергетики Румунії є наявність на її території покла­дів нафта, природного газу і той факт, що вона базується на власних ресурсах. Використовують нафту, природний газ, кам'яне і буре вугілля, гідроресурси. Проте загальне виробництво і споживання енергії невисоке. До 1945 р. запаси нафти в Румунії вважалися найбільшими в Європі за межами СРСР і вона входила до складу важливих її експортерів. Зараз здійснюється політика заощадження

власних ресурсів і частину нафти імпортують із Середнього Сходу. Але Румунія, як і раніше, експортує нафтопродукт. Головні наф­топромисли і нафтопереробні заводи зосереджені навколо міста Плоєшті на північ від Бухареста. Серед гідростанцій найвідомішою стала побудована спільно з Югославією ГЕС «Залізні ворота» на Дунаї, в ущелині між Карпатськими і Балканськими горами.

У промисловості наголос зроблено на розвиток важкої індустрії. Старі металургійні центри в містах Решиці і Хунедоарі працюють на місцевій сировині. Вони були доповнені новим великим металур­гійним комбінатом повного циклу в місті Ґалаці на Дунаї, який орієнтується на імпортні, в тому числі й з України, залізну руду і кам'яне вугілля. В машинобудуванні головним стало виробництво сільськогосподарської техніки, обладнання для нафтової, легкої і харчової промисловості, транспортних засобів (автомобілів, рухомо­го складу залізниць, суден). Традиційними є лісозаготівля і дерево­обробка. За їх розмірами Румунія посідає перше місце в регіоні. Легка (текстильна і шкіряно-взуттєва) та харчова промисловість розвинені недостатньо і працюють переважно на внутрішній ринок.

Характерним є існування значної кількості промислових центрів. Найбільшим є Бухарест. «Другий ешелон» складають Плоєшті, Бра-шов, Клуж-Напока і Тімішоара.

У сільському господарстві за вартістю продукції рослин­ництво займає перше місце. Головні зернові — кукурудза і пшениця, з технічних — соняшник і цукрові буряки. Розвинені плодівництво, овочівництво і виноградарство. Румунія, як і сусідні з нею Угорщина і Югославія, виділяється посівами кукурудзи. Це типова зернова культура в Дунайському басейні (Середньодунайська і Нижньодунайська рівнини). Але якщо в Угорщині кукурудза є вже переважно кормовою культурою, то в Румунії — все ще переважно продовольчою. Країни Дунайського басейну в регіоні об'єднує і культура винограду. Виноград потрапив сюди ще за часів Старо­давньої Греції і Риму, кукурудза — лише в XVI—XVII ст. Обидві культури знайшли тут для себе сприятливе природне середовище.

Специфічну роль у тваринництві відіграє вівчарство. Базується воно на природних пасовищах у Карпатах і на Тран­сільванському плато. За поголів'ям овець Румунія поступається в Європі тільки Великобританії та Іспанії. Розводять також велику рогату худобу, свиней і птицю.

Продуктивність та інтенсивність сільського господарства в ціло­му є ще низькими. Найбільш інтенсивне воно на зрошуваних зем­лях, площа яких перевищила 3 млн. га.

Головну роль у транспортній системі відіграє залізничний транс­порт. Залізниці перетинають Карпатські гори в дев'ятьох місцях. Найнапруженішою є лінія Бухарест — Плоєшті — Брашов — Клуж-Напока. Значною є мережа нафто - і газопроводів. Автомобільний транспорт розвинений слабо. Так само і внутрішній водний. Дунай і Прут — переважно прикордонні ріки, а ріки, які стікають з Карпат, непридатні для судноплавства. Найважливішим для Румунії є 150-кілометровий відрізок Дунаю від гирла до портів Галац і Бреїла. Втім, значення Дунаю як міжнародної транспортної водної артерії для Румунії велике. Завершення будівництва каналів Дунай — Майн , — Рейн (на території Німеччини) і Дунай — Чорне море в Румунії сприятимуть збільшенню транзитних потоків вантажів і пасажирів, зокрема туристів. Канал Дунай — Чорне море завдовжки 50 км з'єднав найкоротшим шляхом порт Констанцу з Дунаєм. Його будів­ництво завершено в 1984 р. Головним транспортним вузлом країни є Бухарест, дунайськими і одночасно морськими портами — Ґалац і Бреїла, чорноморським портом — Констанца.