Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 63.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Тема № 63

Гігієнічні, токсикологічні та епідеміологічні проблеми харчування населення тропічних регіонів

  1. Навчальна мета

1.1. Ознайомитися з соціально-гігієнічними, токсикологічними, епідеміологічними особливостями харчування населення тропіків.

2.Вихідні знання та вміння

2.1. Знати:

2.1.1. Основи та умови раціонального харчування і шляхи його реалізації в умовах тропічного клімату.

2.1.2. Класифікацію харчових отруєнь та їх особливості в жарких і тропічних регіонах.

2.1.3. Аліментарні захворювання та інфекції з харчовим механізмом передачі, характерні для регіонів з жарким і тропічним кліматом.

2.2. Вміти:

2.2.1. Проводити медичний контроль за повноцінністю і безпечністю харчування, використовувати методи і засоби профілактики захворювань окремих контингентів населення в умовах тропіків.

3.Питання для самопідготовки

3.1. Раціональне харчування та умови його забезпечення.

3.2. Соціально-гігієнічні особливості харчування різних статево-вікових та соціально-гігієнічних груп населення в країнах тропічного поясу.

3.3. Фізіолого-гігієнічні основи раціонального харчування в умовах тропіків.

3.4. Особливості потреб організму в енергії, кількості та співвідношенні білків, жирів, вуглеводів в умовах тропічного клімату.

3.5. Роль вітамінів, мінеральних солей, мікроелементів, смакових речовин (спецій) в харчуванні населення тропіків.

3.6. Вплив жаркого клімату на засвоюваність їжі та окремих її компонентів. Особливості обміну речовин та режиму харчування в тропіках.

3.7. Гігієнічна характеристика харчових продуктів, які використовує населення аридних і гумідних регіонів тропічного поясу.

3.8. Загальна характеристика захворювань аліментарного походження серед населення тропічних регіонів.

3.9. Хвороби недоїдання та повного голодування (білково-енергетичної недостатності) серед населення тропіків.

3.10. Хвороби вітамінної недостатності (гіпо-, авітамінози) серед населення тропіків. Хвороби недостатності поліненасичених жирних кислот (ПНЖК).

3.11. Хвороби мінеральної та мікроелементної недостатності серед населення тропіків.

3.12. Хвороби надлишкового харчування в умовах тропіків.

3.13. Захворювання, пов’язані з вживанням недоброякісної їжі в умовах тропіків (інфекції з аліментарним механізмом передачі, гельмінтози, харчові отруєння, ферментопатії).

3.14. Методи медичного контролю за харчуванням населення країн тропічного регіону.

3.15. Розрахункові методи оцінки харчування контингентів населення. Метод аліментарної калориметрії.

3.16. Санітарна експертиза харчових продуктів і готової їжі, її використання в країнах тропічного поясу

3.17. Особливості зберігання та консервування харчових продуктів в умовах тропіків, використання консервантів, антибіотиків.

3.18. Методи і засоби профілактики захворювань аліментарної природи, інфекцій та інвазій з харчовим механізмом передачі, харчових отруєнь.

  1. Завдання для самопідготовки

    1. Визначте, ознаками якого виду аліментарної патології є симптоматика, виявлена при медичному огляді групи нафтовиків промислів на Близькому Сході (Аравійський півострів): полідипсія, підвищення чутливості шкіри до ультрафіолетової радіації, підвищення проникності капілярів шкіри, гіперкератозний дерматоз, висихання, розтріскування шкіри, виникнення себорейної екземи, зниження імунітету, випадання волосся.

    2. Маса тіла у працівника бавовняної плантації ростом 170 см за 15 діб роботи знизилась на 2 кг, ідеальна ж теоретична маса тіла (ІТМТ) при такому зрості дорівнює 70 кг. Працівник виконує роботу середньої важкості та отримує раціон калорійністю 2500 ккал.

Врахуйте, що втрата кожного 1 кг маси тіла за 15 діб (так званий енергетичний еквівалент) відповідає нестачі раціону в 4100 ккал.

Розрахуйте, на скільки калорій потрібно збільшити енергетичну цінність добового раціону працівника, щоб компенсувати втрачену масу тіла.

(При розв’язанні задачі скористайтесь додатком 2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]