Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

5.1.2. Загрози та вплив антропогенних чинників на структурні елементи екомережі, біо- та ландшафтного різноманіття, а також заходи щодо їх зменшення

Екосистеми України перебувають сьогодні в стані трансформації й деградації, що спричинені антропогенними впливами. Ці впливи насамперед пов’язані з екстенсивним розвитком сільського господарства, діяльністю гірничо-видобувної, металургійної та хімічної промисловості й енергетики, незбалансованим розвитком інфраструктури й людських поселень, особливо міст. Широкомасштабна деградація екосистем та їх компонентів, в тому числі фітоценотичних , зменшення числа та чисельності популяцій видів, скорочення площ природних територій, явища опустелювання, де гуміфікації, посилення процесів ерозії, підтоплення та фрагментації ландшафтів - все це є незаперечними негативними проявами виснажного природокористування та незбалансованого економічного розвитку. За підрахунками експертів, українське суспільство, починаючи з середини 1980-х років, споживає більше відновних ресурсів і виділяє в довкілля більше відходів, ніж екосистеми України здатні виробити і адсорбувати.

Негативний вплив антропогенних і техногенних чинників призвів до значної деградації біогеоценотичного покриву та екокризи, а саме – втрати різноманіття тваринного, рослинного світів та ценозів, випадання кислотних дощів і поширення явищ опустелювання, унаслідок чого 65 відсотків екосистем вже знищено або істотно змінено. Антропогенне втручання в довкілля порушило систему землекористування, а на селі також і уклад життя, створило регіональні загрози катастрофічного характеру. Це стосується , зокрема, зміни гідрологічних та гідротермічних характеристик ландшафтів і, відповідно, комплексу екологічних чинників довкілля, що є критичним як для багатьох видів організмів, так і для екосистем у цілому.

За багатством біорізноманіття України поступається в Європі лише Франції, і це покладає на неї високу відповідальність за його збереження. Біорізноманіття є важливою природного капіталу, а отже, рівень його збереження визначатиме в найближчому майбутньому економічний потенціал держави та якість життя її населення.

Антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище протягом багатьох десятиріч спричинило значну техногенну ураженість екомережі України, в тому числі і в області. Складові структурних елементів екологічної мережі показані в таблиці 5.2.

Таблиця 5.2. Складові структурних елементів екологічної мережі

з/п

Одиниці адміністративно-територіального устрою

Зага

льна площа, тис. га

Загальна площа екомережі, тис. га

Складові елементи екомережі, тис. га

Об’єкти ПЗФ

Водно-болотні угіддя

Відкриті заболочені землі

Водоохоронні зони, винесені в натуру

Прибережні захисні смуги

Ліси та інші лісовкриті площі

Курортні та лікувально-оздоровчі території

Рекреаційні території

Землі під консервацією

Відкриті землі без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом

Пасовища, сіножаті

Радіоактивно забруднені землі, що не використовуються в господарстві

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Рівненська область

2005,1

1413,5

181,2

12,7

105,0

-

-

802,3

11,1

0,6

0,6

33,3

259,1

7,6

З метою збереження, охорони та відтворення структурних елементів регіональної екомережі та біорізноманіття на території області виконуються:

1. Програма розвитку природно-заповідного фонду та формування регіональної екологічної мережі Рівненської області на 2010-20 рр.

Велика роль збереженню біорізноманіття на Рівненщині належить Рівненському природному заповіднику, в склад якого входить водно-болотне угіддя міжнародного значення торфово-болотний масив „Переброди”.

Дуже серйозно шкодить подальшому формуванню екомережі відсутність чіткого механізму надання фінансової та іншої підтримки власникам і користувачам земельних ділянок в межах територій та об’єктів екомережі.

Слід також зазначити, що фінансування Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, іде більшою мірою за рахунок коштів місцевого фонду охорони навколишнього середовища та інших джерел. Взагалі виконання Програми йде повільними темпами. Звичайно, в першу чергу це пов’язано з недостачею коштів на виконання заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]