Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

13.12. Міжнародне співробітництво у галузі охорони довкілля

13.12.1. Співробітництво з Європейським Союзом

Протягом 2009 р. держуправління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській приймало участь в ряді міжнародних проектів.

З метою активізації співробітництва у сфері охорони навколишнього природного середовища, удосконалення системи управління на територіях природно-заповідного фонду Рівненська область задіяна в Проекті ПроООН/ГЕФ „Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій України”.

З 2009 року держуправління приймає участь у проекті „Реалізація Протоколу про Воду та Здоров’я ЄЕК ООН та Водної Рамкової Директиви ЄС в Україні завдяки дослідженню та розвитку управління водними ресурсами”. В рамках проекту здійснюється навчання, обмін досвідом, проходять робочі зустрічі з представниками делегації Норвезького інституту Водних Досліджень (NIVA, Норвегія). З початку реалізації проекту здійснено:

- представниками Норвегії представлено проект та принципи впровадження Водно Рамкової директиви в Україні;

- натурне обстеження створів спостереження, водного басейну р. Іква;

- аналіз впливу антропогенних факторів на якісні показники води в річці Іква;

- визначено сильно змінені ділянки річки та віднесено їх до конкретних типів;

- створено координаційну та робочу групи проекту.

Завершальним етапом проекту має стати прийняття програми заходів з покращення стану водних ресурсів басейну річки Іква.

У 2009 році Маршалківським Урядом Вармінсько-Мазурського воєводства за підтримки Фінансового Механізму ЕОО та Норвезького Фінансового Механізму 2004-2009, реалізовувався проект "Географічні інформаційні системи в адміністрації самоврядування у сфері охорони природи та просторового планування", в якому партнером виступала Рівненська область. В червні 2009 року делегація від області брала участь в роботі конференції "Використання систем географічної інформації в органах адміністративного самоврядування у сфері просторового планування та охорони навколишнього середовища. Презентація польського, баварського та українського досвіду" в м. Ольштин, а у вересні 2009 року відбувся навчальний візит до Баварії. В проекті брали участь спеціалісти у сфері геодезії, охорони навколишнього природного середовища, просторового планування тощо.

Таблиця 13.16. Міжнародне співробітництво

Назва угоди

Дата підписання

Термін дії угоди

Стан дотримання та застосування

Примітка

1

2

3

4

5

Угода про партне­р­ство між містами Рівне і Пйотркув Три­бу­нальний

07.06.1997

без­стро­ковий

Постійне виконання

Угода про партне­рство між містами Рівне і Зволен

16.05.1998

без­стро­кови

Постійне виконання

Договір про тор­гово-економічну співпрацю між адміністрацією Астраханської області та Рівнен­ською облас­ною державною адмі­ністрацією

12.10.1999

автоматичне продовження

Постійне виконання

Договір про між­регіональне спів­робітництво між Рівнен­ською областю та Вар­мінсько-Мазур­сь­ким воєвод­ством на 2003-2007 рр. (Дода­ток до Договору на 2008-2010 ро­ки)

09.12.

2003

до 2010 року

Постійне виконання

Проект "Геогра­фічні інформацій­ні системи в

адміністрації самоврядування у сфері охорони природи та просторового планування"

2004

2004-2009

В червні 2009 р. делегація від Рівненської області брала участь в роботі конференції "Використання систем географічної інформації в органах адміністративного самоврядування у сфері про­сторового планування та охорони навколишнього середовища. Презентація польського, баварського та українського досвіду" в м. Ольштин, а у вересні відбувся навчальний візит до Баварії. В проекті брали участь спеціалісти у сфері геодезії, охорони навколишнього природного середовища, прос­торового планування тощо.

Меморандум між Регіональ­ним аге­нтством розвитку Бансь­ка Бистриця і містом Рівне на 2005-2010 рр.

2005

безстроковий

Постійне виконання

Договір про між­регіональне спів­робіт­ни­цт­во між Рівненською обласною дер­жав­ною аміні­стра­цією і Брест­сь­ким обласним виконавчим комітетом

15.12.

2006

безстроковий

Постійне виконання

Угода про взає­модію між Дер­жекоінспекцією в Рівненській, Во­линській облас­тях та Брестським обласним коміте­том природних ресурсів і охорон­ни навколишньо­го середовища Республіки Білорусь

2007

2008-2010

Проведення спільного транскордонного моніторингу якості вод прикордонних рік Прип’ять, Стир, Простир, Льва, Горинь

«Постачання об-ладнання по проекту по басейну Кури на Південному Кавказі: Арме­нія, Азербай­джан та Грузія і проекту з управ­ління водними ресурсами в кра­їнах СНД: Біло­русія, Молдова та Україна

31.07.2008

31.07. 2008 -30.06. 2010

Постачання, встановлення, ввелення в експлу­атацію, гарантійне обслуговування приладів:

газовий хроматограф; високоточний рідкий хроматограф; портативне аналітичне обладнання; портативний лабораторний набір; апарат для виробництва ультрачистої води; вертикальний шейкер; роторний випаровував; піч – Binder; лабораторний холодильник; піпетки різного об’єму, дозаторні; встряхувач для сит з ситом; фільтр- колектор і набір фільтрів; вакуумний насос; електронні технічні ваги; автоклав; пристрій для відбору донних наносів; обладнання для відбору проб; пристрій для відбору проб грунтів

Використання даних приладів для про­ведення лабораторних визначень

„Реалізація Протоколу про Воду та Здоров’я ЄЕК ООН та Водної Рамкової Ди­рективи ЄС в Україні завдяки дослідженню та розвитку управ­ління водними ресурсами”.

2009

2009-2010

У 2009 р. в рамках проекту проводилося навчання, організовувались робочі зустрічі з представниками делегації Норвезького інституту Водних Досліджень (NIVA, Норвегія).

Завершальним етапом проекту має стати прийняття програми заходів з покращення стану водних ресурсів басейну річки Іква.

Участь у проекті ПРООН/ГЕФ „Змі­цнення управління та фінансової стій­кості національ­ної системи природо охорон­них територій України”

2009

2010

Досягнуті домовленості та схвалені основні напрямки роботи щодо створення національного природного парку на базі регіонального ландшафтного парку "Прип'ять-Стохід". В рамках проекту здійснене технічне забезпечення діяльності та підтримка функціонування сектору заповідної справи Державного управління охорони навколиш­нього природного середовища в Рівненській області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]