Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rivne_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

Обласна програма збереження водності малих річок, охорони їх від забруднення та засмічення і використання екологічно чистих підземних вод виключно для питного водопостачання

Метою Програми є покращення стану поверхневих вод та раціональне використання підземних вод питної якості підприємствами області.

В області зберігається досить напружена ситуація з водокористуванням та охороною поверхневих вод. Серед першочергових завдань, що вирішувались, було наведення елементарного порядку з водоохоронними зонами навколо річок і водойм. У 2009 році проводилась посадка лісових насаджень в прибережних смугах річок і водойм на площі 30,25 га. В Гощанському районі було встановлено межі прибережних смуг річок району на 10,2 км.

Для здійснення заходів щодо збереження водності малих річок в Зарічненському, Демидівському, Рокитнівському, Сарненському та Володимирецькому районах було розчищено частково очищенні від мулу і наносів русла річок і водостоків.

Для захисту населених пунктів від підтоплення підприємством ВАТ „Володимирецька ПМК-173” проводились берегоукріплювальні роботи, укріплено берег річки Стир у Володимирецькому районі.

В Демидівському та Острозькому районах було ліквідовано 11 стихійних смітників в прибережних смугах річок та водойм.

На даний час частина меліоративних систем області занедбана і не експлуатується належним чином, що часто стає причиною підтоплення прилеглих територій. З метою вирішення цієї проблеми проводиться розчистка магістральних каналів на осушувальних системах в Корецькому, Сарненському, Рокитнівському районах.

В Рокитнівському та Гощанському районі було розчищено та впорядковано 3 джерела

Державною екологічною інспекцією в Рівненській області здійснюювались перевірки дотримання природоохоронного законодавства в межах рекреаційних зон та прибережних смуг оз.Басів Кут та річки Устя. Встановленні факти попадання каналізаційних стоків на територію присадибної ділянки по вул. Клубній з каналізаційного колектора, який прокладений з порушенням вимого чинного законодавства. В результаті перевірки Рівненського міськШЕУ автомобільних доріг виявлено, що споруди очистки зливових стічних вод працювали недостатньо ефективно, внаслідок чого в р.Устя було скинуто недостатньо очищені стічні води з перевищенням нормативів проекту ГДС. В ході перевірки РОВКП ВКГ „Рівнеоблводоканал” встановлено, що міські очисні споруди працювали недостатньо ефективно. Каналізаційні очисні споруди ВАТ „Рівнеазот” утримуються в задовільному санітарно-тезнічному стані. Очистка скидів на каналізаційні очисні споруди ВАТ „Рівнеазот” відповідає вимогам.

В області діє “Регіональна програма поводження з відходами на 2004-2010 роки”, яка схвалена розпорядженням голови облдержадміністрації від 16.04.2004 №174 та затверджена рішенням обласної ради від 28.05.2004 №350. З метою подальшого удосконалення управління у сфері поводження з відходами розпорядженням голови Рівненської облдержадміністрації від 29.06.2006 №284 внесені пропозиції щодо змін та доповнень до регіональної програми поводження з відходами на 2004-2010 роки, виклавши її у наступній редакції: “Регіональна програма поводження з твердими побутовими відходами на 2004-2011 роки”, яка затверджена рішенням обласної ради від 11.08.2006 № 80.

Програма прийнята з метою формування системи поводження з відходами на території регіону, реалізації комплексу заходів щодо запобігання або зменшення обсягів утворення відходів, максимальної їх утилізації, забезпечення екологічно-безпечного видалення відходів, впровадження ресурсозберігаючих технологій і відвернення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

Основними завданнями Програми є:

- забезпечення повного збирання, своєчасного знешкодження та видалення від­ходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними;

- зведення до мінімуму утворення відходів та зменшення рівня їх небезпечності;

- забезпечення комплексного використання матеріально-сировинних ресурсів;

- сприяння максимально можливій утилізації відходів шляхом прямого або повторного використання ресурсно-цінних відходів;

- забезпечення безпечного видалення відходів, що не підлягають утилізації, шляхом впровадження відповідних технологій, екологічно безпечних методів та засобів поводження з відходами;

- здійснення комплексу науково-технічних та маркетингових досліджень для виявлення і визначення ресурсної цінності відходів з метою їх ефективного використання;

- сприяння створенню об’єктів поводження з відходами;

- забезпечення довготривалого моніторингу стану довкілля в місцях зберігання та видалення відходів;

- розширення доступу громадськості до інформації про об’єкти поводження з відходами.

На території області нараховується понад 800 підприємств різних форм власності, у процесі виробничої діяльності яких утворюються відходи.

Для покращення екологічної ситуації в області стосовно поводження з відходами в 2009 році із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 100 тис. грн. на заходи, зазначені у таблиці 13.14.

Таблиця 13.14. Заходи профінансовані з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2009 р.

Тема заходу

Назва виконавця

Профінансовано

Придбання спецавтотранспорту (асенізаційної машини) для збору та транспортування відходів рідинного походження для КП "Вега-Плюс” Острозького району

КП "Вега-Плюс” Острозький район

100 000.00 грн.

Всього

100 000.00 грн.

У 2009 році продовжено виконання наступних заходів програми.

До реєстру ОУОУВ включена інформація по 1-м підприємству, що розробило 5 реєстрових карт ОУОУВ - ТзОВ „Компанія „Зевс ЛТД” м.Дубно

До реєстру МВВ включена інформація по 23-х місцях видалення відходів, паспорти на які розроблені 21-ю установою та підприємством області –сміттєзвалище Новорічицької, Кутинської сільської ради Зарічненського району, сміттєзвалище Кам”яно-Случанської, Степанської, В.Вербченської, Тутовицької, Кричильської, Зносицької сільських рад Сарненського району, сміттєзвалище Веснянської сільської ради Корецького району, сміттєзвалище Шепетинської, Повчанської сільських рад Дубенського району, сміттєзвалище Сіянцівської, Могилянівської, Мощаницької, Милятинської сільських рад Острозького району, сміттєзвалище Тучинської, Малинівської сільських рад Гощанського району, сміттєзвалище комунального підприємства житлово-комунального господарства м.Радивилів, сміттєзвалище Уїздецької, Урвенської сільських рад Здолбунівського району, сміттєзвалище Великопільської сільської ради Березнівського району

Згідно постанови КМУ від 03.08.1998 р №1218 "Про порядок розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів" держуправлінням ОНПС видано 547 дозволів /лімітів/ на обсяги утворення і розміщення відходів у навколишньому природному середовищі.

Суб'єктам господарювання видано 14 погодження для одержання ліцензії на право здійснення торгівлі пестицидами та агрохімікатами.

З метою вирішення питань впровадження в місті Рівне системи поводження з відходами як втор сировиною та на виконання заходів Міської програми поводження з відходами на 2006-2010 р,р. у 2009 році залучались кошти міського природоохоронного фонду у розмірі 87,8 тис. грн.( закуплено і встановлено і встановлено 65 урн малої ємності на алеях дендропарку мікрорайону „Ювілейний” та 72 урни малої ємності в містах загального користування в місті Рівне.

У Млинівському районі частково прийманням від населення відходів паперу та склотари займаються приватні підприємці у своїх торгових павільйонах. Крім цього заготівлю та переробку в гранули поліетилену, який був у вжитку, здійснює ТзОВ „Ветхім”.

За сприяння та фінансової підтримки відділу екології управління економіки міста Рівне проводиться роз’яснювальна робота серед населення та акції і конкурси серед навчальних закладів міста.

На підприємстві ТОВ „Вторма – Рівне” створено постійно діючий учбовий клас для учнів загальноосвітніх шкіл м.Рівне, де проводяться заняття на екологічну тематику, на яких пропагується доцільність роздільного збору твердих побутових відходів. В Рівненському тижневику „Сім днів” пртягом кількох років постійно діє тематична сторінка „Довкілля”( за кошти міського природоохоронного фонду в сумі 10,0 тис. грн.), в якій висвітлюються матеріали з проблем поводження з відходами в цілому, а також проводиться роз”яснювальна робота серед населення.

У м. Рівне КАТП – 1728 в 2009 році ліквідовано виявлених 3 стихійних сміттєзвалища, з них вивезено 800 м3 сміття

(вул.Малоровенська) з метою недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ на території міста Рівне:

  • вул.Малорівенська, облаштований майданчик та встановлено 2 великогабаритні кузови для збору сміття та будівельних відходів;

  • вул. Бічна, проведений демонтаж та благоустрій майданчика;

  • вул. Чернишова, облаштований майданчик та встановлено 2 великогабаритні кузови.

У Коцецькому районі за 2009 рік ліквідовано 23 стихійних сміттєзвалищ твердих побутових відходів та впорядковано 8 сільських сміттєзвалищ.

У Острозькому районі за минулий рік ліквідовано 14 стихійних сміттєзвалищ і упорядковано 6 сміттєзвалищ.

За результатами інвентаризації 2009 року станом на 01.01.10 в області знаходиться 121 471 кг заборонених і непридатних до використання пестицидів. З них 79671 кг затарено у 119 бетонно-полімерних контейнерів, решта знаходиться у складських приміщеннях сільськогосподарських підприємств.

Із обласного природоохоронного фонду на придбання бетонополімерних контейнерів для безпечного зберігання заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин на території Здолбунівського району у 2008 році було виділено 20 000.00 грн. За дані кошти в 2009 році було придбано 4-ри бетонополімерних контейнери в які у вересні 2009 року було затарено 2500 кг заборонених і непридатних хімічних засобів захисту рослин. Також було проведено герметизацію вказаних контейнерів.

З метою знищення непридатних до використання ХЗЗР, з облас­ного природоохоронного фонду було передбачено виділення 400,0 тис.грн. Проведена процеду­ра відкритих торгів, але рішенням спільного тендерного комітету головного управління економіки та інвестиційної полі­тики ОДА було прийнято рішення визнати торги такими, що не від­булися

У відвалі площею 58.2га на ВАТ "Рівнеазот" накопичено 15.4 млн.тонн відходів фосфогіпсів від виробництва фосфорної кислоти.

В 2000 році розроблений проект дослідно-промислового комплексу переробки фосфогіпсу в сульфат амонію та вапняно-аміачну селітру. Капітальні затрати для реалізації цього проекту складають 57,45 млн.грн. ( в цінах 1997 року). В зв”язку з значною вартістю реалізації проекту, підприємство займалось пошуком інестора по його реалізації. Пошуки інвестора не дали позитивних результатів. Крім цього , на сьогоднішній день, впровадження даного проекту не має перспективи, оскільки продукти, які планувалось отримувати в результаті переробки фосфогіпсу не мають попиту на ринку збуту.

З 2003 року на ВАТ ”Рівнеазот” впроваджений випуск вапняно – аміачної селітри на обладнанні, що планувалось задіяти для переробки фосфогіпсу. Тому реалізація проекту переробки фосфогіпсу 2000 року відкладено, Всі фінансові можливості підприємства, на даний час, направляються на модернізацію діючого виробництва з метою забезпечення стабільної роботи та безпеки виробництва, в тому числі і екологічної.

Розробку технічної документації (робочого проекту) на впровадження технології розділення нижчих дикарбонових кислот з одержанням індивідуальних кислот реалізовано НДІПІ ”Хімтехнологія” (м.Северодонецьк). Загальна вартість робіт, згідно договору, становить 1646304 грн. В 2007 році була випущена пробна партія янтарної кислоти. На даний час, практична реалізація проекту неможлива, в зв”язку з простоєм, в 2009 році, цехів органічної групи

У відвалі ТОВ "Волинь-шифер" на площі 2.5га заскладовано 114.7тис.тонн азбестоцементних відходів. 3 метою зменшення подальшого накопичення кількості відходів спеціалістами ТОВ „Волинь-шифер" в жовтні 2006 року впроваджена технологія повернення азбеститу у виробництво листів азбестоцементних хвилястих. На впровадження даної установки затрачено 78.3 тис грн. Щодо вирішення питання про використання накопичених відходів при виробництві будівельних матеріалів ТОВ „Волинь-шифер" звернулося за допомогою до Українського Хризотилового об'єднання (лист №113 від 22.01.07р.). Підприємством отримано звіт НДР ВАТ „НДІпроектазбест" „Утилізація мокрих відходів азбестоцементного виробництва", згідно якого рекомендується дані відходи використовувати як сировину для виробництва будівельних матеріалів. Після розробки НДІ відповідних технологій ТОВ „Волинь-шифер" планує розпочати переробку накопичених відходів з використанням їх у виробництві шлакоблоків, піноблоків, теплоізоляційних виробів та інших матеріалів.

Регіональна програма поводження з відходами

В області діє “Регіональна програма поводження з відходами на 2004-2010 роки”, яка схвалена розпорядженням голови облдержадміністрації від 16.04.2004 №174 та затверджена рішенням обласної ради від 28.05.2004 №350. З метою подальшого удосконалення управління у сфері поводження з відходами розпорядженням голови Рівненської облдержадміністрації від 29.06.2006 №284 внесені пропозиції щодо змін та доповнень до регіональної програми поводження з відходами на 2004-2010 роки, виклавши її у наступній редакції: “Регіональна програма поводження з твердими побутовими відходами на 2004-2011 роки”, яка затверджена рішенням обласної ради від 11.08.2006 № 80.

Програма прийнята з метою формування системи поводження з відходами на території регіону, реалізації комплексу заходів щодо запобігання або зменшення обсягів утворення відходів, максимальної їх утилізації, забезпечення екологічно-безпечного видалення відходів, впровадження ресурсозберігаючих технологій і відвернення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

Основними завданнями Програми є:

- забезпечення повного збирання, своєчасного знешкодження та видалення від­ходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними;

- зведення до мінімуму утворення відходів та зменшення рівня їх небезпечності;

- забезпечення комплексного використання матеріально-сировинних ресурсів;

- сприяння максимально можливій утилізації відходів шляхом прямого або повторного використання ресурсно-цінних відходів;

- забезпечення безпечного видалення відходів, що не підлягають утилізації, шляхом впровадження відповідних технологій, екологічно безпечних методів та засобів поводження з відходами;

- здійснення комплексу науково-технічних та маркетингових досліджень для виявлення і визначення ресурсної цінності відходів з метою їх ефективного використання;

- сприяння створенню об’єктів поводження з відходами;

- забезпечення довготривалого моніторингу стану довкілля в місцях зберігання та видалення відходів;

- розширення доступу громадськості до інформації про об’єкти поводження з відходами.

На території області нараховується понад 800 підприємств різних форм власності, у процесі виробничої діяльності яких утворюються відходи.

Для покращення екологічної ситуації в області стосовно поводження з відходами в 2009 році із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 100 тис. грн. на заходи, зазначені у таблиці 13.15.

Таблиця 13.15. Заходи профінансовані з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2009 р.

Тема заходу

Назва виконавця

Профінансовано

Придбання спецавтотранспорту (асенізаційної машини) для збору та транспортування відходів рідинного походження для КП "Вега-Плюс” Острозького району

КП "Вега-Плюс” Острозький район

100 000.00 грн.

Всього

100 000.00 грн.

У 2009 році продовжено виконання наступних заходів програми.

До реєстру ОУОУВ включена інформація по 1-м підприємству, що розробило 5 реєстрових карт ОУОУВ - ТзОВ „Компанія „Зевс ЛТД” м.Дубно

До реєстру МВВ включена інформація по 23-х місцях видалення відходів, паспорти на які розроблені 21-ю установою та підприємством області –сміттєзвалище Новорічицької, Кутинської сільської ради Зарічненського району, сміттєзвалище Кам”яно-Случанської, Степанської, В.Вербченської, Тутовицької, Кричильської, Зносицької сільських рад Сарненського району, сміттєзвалище Веснянської сільської ради Корецького району, сміттєзвалище Шепетинської, Повчанської сільських рад Дубенського району, сміттєзвалище Сіянцівської, Могилянівської, Мощаницької, Милятинської сільських рад Острозького району, сміттєзвалище Тучинської, Малинівської сільських рад Гощанського району, сміттєзвалище комунального підприємства житлово-комунального господарства м.Радивилів, сміттєзвалище Уїздецької, Урвенської сільських рад Здолбунівського району, сміттєзвалище Великопільської сільської ради Березнівського району

Згідно постанови КМУ від 03.08.1998 р №1218 "Про порядок розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів" держуправлінням ОНПС видано 547 дозволів /лімітів/ на обсяги утворення і розміщення відходів у навколишньому природному середовищі.

Суб'єктам господарювання видано 14 погодження для одержання ліцензії на право здійснення торгівлі пестицидами та агрохімікатами.

З метою вирішення питань впровадження в місті Рівне системи поводження з відходами як втор сировиною та на виконання заходів Міської програми поводження з відходами на 2006-2010 р,р. у 2009 році залучались кошти міського природоохоронного фонду у розмірі 87,8 тис. грн.( закуплено і встановлено і встановлено 65 урн малої ємності на алеях дендропарку мікрорайону „Ювілейний” та 72 урни малої ємності в містах загального користування в місті Рівне.

У Млинівському районі частково прийманням від населення відходів паперу та склотари займаються приватні підприємці у своїх торгових павільйонах. Крім цього заготівлю та переробку в гранули поліетилену, який був у вжитку, здійснює ТзОВ „Ветхім”.

За сприяння та фінансової підтримки відділу екології управління економіки міста Рівне проводиться роз’яснювальна робота серед населення та акції і конкурси серед навчальних закладів міста.

На підприємстві ТОВ „Вторма – Рівне” створено постійно діючий учбовий клас для учнів загальноосвітніх шкіл м.Рівне, де проводяться заняття на екологічну тематику, на яких пропагується доцільність роздільного збору твердих побутових відходів. В Рівненському тижневику „Сім днів” пртягом кількох років постійно діє тематична сторінка „Довкілля”( за кошти міського природоохоронного фонду в сумі 10,0 тис. грн.), в якій висвітлюються матеріали з проблем поводження з відходами в цілому, а також проводиться роз”яснювальна робота серед населення.

У м. Рівне КАТП – 1728 в 2009 році ліквідовано виявлених 3 стихійних сміттєзвалища, з них вивезено 800 м3 сміття

(вул.Малоровенська) з метою недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ на території міста Рівне:

  • вул.Малорівенська, облаштований майданчик та встановлено 2 великогабаритні кузови для збору сміття та будівельних відходів;

  • вул. Бічна, проведений демонтаж та благоустрій майданчика;

  • вул. Чернишова, облаштований майданчик та встановлено 2 великогабаритні кузови.

У Коцецькому районі за 2009 рік ліквідовано 23 стихійних сміттєзвалищ твердих побутових відходів та впорядковано 8 сільських сміттєзвалищ.

У Острозькому районі за минулий рік ліквідовано 14 стихійних сміттєзвалищ і упорядковано 6 сміттєзвалищ.

За результатами інвентаризації 2009 року станом на 01.01.10 в області знаходиться 121 471 кг заборонених і непридатних до використання пестицидів. З них 79671 кг затарено у 119 бетонно-полімерних контейнерів, решта знаходиться у складських приміщеннях сільськогосподарських підприємств.

Із обласного природоохоронного фонду на придбання бетонополімерних контейнерів для безпечного зберігання заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин на території Здолбунівського району у 2008 році було виділено 20 000.00 грн. За дані кошти в 2009 році було придбано 4-ри бетонополімерних контейнери в які у вересні 2009 року було затарено 2500 кг заборонених і непридатних хімічних засобів захисту рослин. Також було проведено герметизацію вказаних контейнерів.

З метою знищення непридатних до використання ХЗЗР, з облас­ного природоохоронного фонду було передбачено виділення 400,0 тис.грн. Проведена процеду­ра відкритих торгів, але рішенням спільного тендерного комітету головного управління економіки та інвестиційної полі­тики ОДА було прийнято рішення визнати торги такими, що не від­булися

У відвалі площею 58.2га на ВАТ "Рівнеазот" накопичено 15.4 млн.тонн відходів фосфогіпсів від виробництва фосфорної кислоти.

В 2000 році розроблений проект дослідно-промислового комплексу переробки фосфогіпсу в сульфат амонію та вапняно-аміачну селітру. Капітальні затрати для реалізації цього проекту складають 57,45 млн.грн. ( в цінах 1997 року). В зв”язку з значною вартістю реалізації проекту, підприємство займалось пошуком інестора по його реалізації. Пошуки інвестора не дали позитивних результатів. Крім цього , на сьогоднішній день, впровадження даного проекту не має перспективи, оскільки продукти, які планувалось отримувати в результаті переробки фосфогіпсу не мають попиту на ринку збуту.

З 2003 року на ВАТ ”Рівнеазот” впроваджений випуск вапняно – аміачної селітри на обладнанні, що планувалось задіяти для переробки фосфогіпсу. Тому реалізація проекту переробки фосфогіпсу 2000 року відкладено, Всі фінансові можливості підприємства, на даний час, направляються на модернізацію діючого виробництва з метою забезпечення стабільної роботи та безпеки виробництва, в тому числі і екологічної.

Розробку технічної документації (робочого проекту) на впровадження технології розділення нижчих дикарбонових кислот з одержанням індивідуальних кислот реалізовано НДІПІ ”Хімтехнологія” (м.Северодонецьк). Загальна вартість робіт, згідно договору, становить 1646304 грн. В 2007 році була випущена пробна партія янтарної кислоти. На даний час, практична реалізація проекту неможлива, в зв”язку з простоєм, в 2009 році, цехів органічної групи

У відвалі ТОВ "Волинь-шифер" на площі 2.5га заскладовано 114.7тис.тонн азбестоцементних відходів. 3 метою зменшення подальшого накопичення кількості відходів спеціалістами ТОВ „Волинь-шифер" в жовтні 2006 року впроваджена технологія повернення азбеститу у виробництво листів азбестоцементних хвилястих. На впровадження даної установки затрачено 78.3 тис грн. Щодо вирішення питання про використання накопичених відходів при виробництві будівельних матеріалів ТОВ „Волинь-шифер" звернулося за допомогою до Українського Хризотилового об'єднання (лист №113 від 22.01.07р.). Підприємством отримано звіт НДР ВАТ „НДІпроектазбест" „Утилізація мокрих відходів азбестоцементного виробництва", згідно якого рекомендується дані відходи використовувати як сировину для виробництва будівельних матеріалів. Після розробки НДІ відповідних технологій ТОВ „Волинь-шифер" планує розпочати переробку накопичених відходів з використанням їх у виробництві шлакоблоків, піноблоків, теплоізоляційних виробів та інших матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]