Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tekhnologiyi_upravlinnya_personalom.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
318.35 Кб
Скачать

88. Фактори, які впливають на вибір місця проведення оцінювання.

Оцінювання працівників може відбуватись як у самій структурній ланці (філіалі, департаменті, службі, відділі тощо) або поза нею, але у межах даної організації, так і в інших установах.

Обираючи місце проведення, слід ураховувати:

^ цілі оцінювання;

^ об'єкт оцінювання;

V наявність кваліфікованих суб'єктів оцінювання.

Наприклад, оцінювання професіоналів, фахівців і технічних службовців доцільно проводити в підрозділі, а керівників вищої ланки управління — у вищій організації.

На вибір місця проведення оцінювання співробітників також впливає, хто залучатиметься до процедури оцінювання. Якщо співробітників оцінюють лише безпосередні керівники, то оцінювання проводиться у структурному підрозділі.

Під час вирішення питань про визначення потреби у навчанні й розвитку персоналу оцінювання може відбуватись у службі управління персоналом, під час вибору форм і методів навчання, розроблення навчальних програм — у відповідних навчальних центрах.

89. Фактори, від яких залежить періодичність оцінювання персоналу.

На періодичність оцінювання впливає низка чинників:

1. Цілі оцінювання. У разі необхідності заміщення вакантної посади, направлення на навчання проведення оцінювання має бути не лише обов'язковим, а й терміновим.

2. Темпи зміни показників оцінювання. Результати праці потрібно оцінювати часто, знання змінюються повільно, ще повільніше змінюються індивідуально-особистісні характеристики — відповідно їх слід оцінювати не досить часто.

3. Витрати і складність процедури оцінювання.

Зважаючи на чинники, оцінювання може бути:

— регулярним підсумковим або розгорнутим (один раз у три-п'ять років);

— регулярним проміжним, поточним, орієнтованим переважно на оцінювання результатів праці (для керівників — кожен рік чи півроку, професіоналів, фахівців і технічних службовців — раз у квартал, для робітників — раз у місяць);

— нерегулярним, викликаним терміновими завданнями (відкрита вакантна посада, незапланована можливість поїхати на навчання за кордон тощо).

90. Вибір суб’єктів та визначення відповідальних осіб за проведення оцінювання персоналу.

До оцінювання можуть залучатися суб'єкти:

— безпосередній керівник;

— вищий керівник;

— співробітники служби управління персоналом;

— колеги і працівники, які мають службові взаємозв'язки з працівником, рівні за статусом чи рангом;

— підлеглі;

— споживачі товарів і послуг;

— особи, які не мають безпосереднього відношення до того, кого оцінюють (незалежні експерти, спостерігачі центрів оцінювання, психологи, соціологи та ін.).

Окремі фахівці у галузі управління персоналом усіх суб'єктів поділяють на формальних (керівники, співробітники служби управління персоналом) і неформальних (колеги, підлеглі, незалежні експерти, сам працівник та ін.).

Головним суб'єктом є безпосередній керівник працівника, якого оцінюють. Безпосередній керівник завжди повинен брати участь в оцінюванні, оскільки знає специфіку роботи своїх підлеглих і може визначити, якими компетенціями має володіти працівник для того, щоб досягнути високих результатів праці. Він також має бути зацікавлений у виявленні сильних і слабких сторін своїх підлеглих, ефективних способів управління ними.

Для того щоб оцінювання співробітника його безпосереднім керівником було максимально корисним, керівника варто проконсультувати, як правильно заповнювати оцінювальні форми та проводити оцінювальне інтерв'ю. Організація має розуміти, що вміння керівників оцінювати своїх підлеглих є важливою управлінською компетенцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]