Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правов основи осв діяль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Тема: Правове регулювання оплати праці педагогічних (науково-педагогічних) працівників

Теоретична частина:

  1. Організація оплати праці в закладах освіти.

  2. Системи оплати праці. Умови роботи викладачів з погодинною оплатою праці.

  3. Доплати і надбавки.

  4. Гарантійні виплати і доплати.

Самостійна робота студентів №3

Основні терміни та поняття: поняття оплати праці, структура і функції заробітної плати, організація оплати праці, тарифна система, посадовий оклад, доплати і надбавки. Надбавки за вислугу років. Додаткова оплата праці за класне керівництво; перевірку зошитів та письмових робіт; за керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями, відділеннями; завідування навчальними кабінетами. Гарантійні виплати і доплати.

Питання для самостійного опрацювання:

1. Порядок визначення посадових окладів керівних та інших працівників установ освіти, посадові оклади яких встановлюються залежно від кількості учнів (вихованців, дітей).

2. Умови роботи викладачів з погодинною оплатою праці.

3. Додаткова оплата праці за класне керівництво; перевірку зошитів та письмових робіт; за керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями, відділеннями; завідування навчальними кабінетами.

Практичні завдання:

1. Як здійснюється оплата праці викладачів, які звільняються з роботи до закінчення навчального року, чи у зв’язку із карантином, або під час літніх канікул?

2. Чи передбачена компенсація витрат викладачам та студентам на дорогу до місця практики і назад, а також виплата добових та за проживання?

3. Викладач вищого навчального закладу I- II  рівнів акредитації певний час до зайняття цієї посади проходив службу в органах внутрішніх справ. Чи зараховується час служби в органах внутрішніх справ до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років?

4. Чи підвищуються ставки заробітної плати викладачам вищих навчальних закладів I-II  рівнів акредитації за звання «Старший викладач»?

5. Як встановлюються доплати за наукові ступені та вчені звання науково-педагогічним працівникам ?

6. Як встановлюється доплата за виконання обов’язків заступника декана у вищих навчальних закладах III-IV  рівнів акредитації.

7. Працівника направили у відрядження. Які документи необхідні для цього? Як проводиться оплата під час знаходження працівника у відрядженні, на який строк можуть його відправити і які гарантії на нього поширюються?

Скласти термінологічний словник до теми

Джерела і література: Нормативна

  1. Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти. Наказ Міністерства освіти України від 15. 04. 1993 р. // Бюллетень законодавства і юридичної практики України. - 1999. - № 9. - С. 387- 425.

  2. Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти:Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001р. // Урядовий кур'єр. - 2001. - 13 лютого. - С. 10.

  3. Про умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів, щомають статус національних: Постанова Кабінету Міністрів України // Офіційний вісник України. - 2002. - № 29. - С. 84.

  4. Схема посадових окладів (ставок зар. плати) керівних, наукових, науково-педагогічних, педагогічних працівників і фахівців бюджетних установ, закладів і організацій (Додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів від 7. 02. 2001 р. № 134) // Праця і зарплата. - 2001. - Лют. (№7).-С. 7-10.