Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0588573_984C5_berlach_a_i_birzhove_pravo_ukra_n...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Особлива частина

ГЛАВА 6. Правове регулювання діяльності товарних бірж ............................

§ 1. Товарна біржа в системі ринкової економіки ...............................................

§ 2. Правовий статус та функції товарної біржі ...................................................

§ 3. Види біржових угод .........................................................................................

§ 4. Характеристика біржових товарів ...................................................................

§ 5. Механізм торгівлі на вітчизняних товарних біржах ..................................

§ 6. Забезпечення виконання біржових зобов’язань .............................................

ГЛАВА 7. Правове регулювання діяльності фондових бірж ..........................

§ 1. Фондовий ринок і фондова біржа ...................................................................

§ 2. Учасники фондового ринку ............................................................................

§ 3. Класифікаційна характеристика цінних паперів .........................................

§ 4. Процедура лістингу ......................................................................................

§ 5. Котирування цінних паперів .........................................................................

§ 6. Механізм укладання біржових угод .............................................................

ГЛАВА 8. Правове регулювання діяльності валютних бірж ..........................

§ 1. Поняття валюти та валютних цінностей ...........................................................

§ 2. Суб’єкти валютного ринку .............................................................................

§ 3. Види біржових угод .........................................................................................

§ 4. Механізм біржової торгівлі валютою ............................................................

§ 5. Поняття та методи валютного регулювання ..................................................

ГЛАВА 9. Правове регулювання діяльності бірж праці ..............................

§ 1. Ринок праці: поняття, зміст і функції .............................................................

§ 2. Суб’єкти ринку праці та їх функції .................................................................

Додатки .................................................................................................................

Список використаної літератури ......................................................................

ВСТУП

Перехід України до ринкових умов господарювання передбачає кардинальні зміни її економічної системи і створення нового та вдосконалення чинного біржового законодавства. Будучи провідною ланкою ринкової економіки, біржова сфера виступає складним механізмом, що чутливо реагує на всі соціально-економічні, політичні та соціопсихологічні процеси, що відбуваються в країні.

Біржова справа – древня наука, а тому акумулює тисячолітній досвід функціонування біржових інститутів, розкриває те, що впродовж тривалого періоду формувалось як обов’язкові принципи організації біржової торгівлі. Тому навчитись основ біржової справи – непросте завдання. Адже майнові, грошові та кредитні відносини “як елементи біржових” відображають найскладніші явища суспільного життя, оскільки стосуються відносин між людьми, які і є найбільш складними її – біржової справи ‑ суб’єктами. З огляду на це стає зрозумілим важливість і необхідність правового регулювання відносин, що виникають у біржовій сфері, яка потребує широкого спектра знань, розуміння глибоких закономірностей, здатність добре орієнтуватись у правових актах – тобто всього того, що необхідне сьогодні фахівцю-юристу.

Розвиток біржового права, перехід до його викладання як самостійної навчальної дисципліни на відповідних факультетах – невід’ємна складова якісного оновлення вищої освіти в Україні, приведення цієї системи у відповідність із вимогами глибокого реформування економіки і права в країні.

Автор посібника глибоко переконаний, що насьогодні об’єктивно склалася необхідна кількість передумов, що дають підстави говорити про самостійність біржового права як галузі вітчизняного права. Звичайно, висловлене твердження не претендує на істину останньої інстанції, однак можна сподіватися, що в найближчому майбутньому воно сприйматиметься як саме собою зрозуміле.

Даний навчальний посібник підготовлений відповідно до програми курсу біржового права, затвердженої методичною радою Університету “Україна”. Специфіка запропонованого курсу полягає в невеликій за обсягом кількості аудиторних годин, занять відведених на його викладання, і вивченні більшої його частини самостійно. Саме тому зміст посібника, що максимально адаптований до робочої навчальної програми, охоплює актуальні проблеми, характеристики основних ланок біржової торгівлі, а також розкриває специфіку механізму укладення широкого спектру біржових угод.

Навчальний курс “Біржове право України” містить основний зміст Загальної та Особливої частин біржового права.

Загальна його частина охоплює поняття банківського права, його систему, місце в системі права, відомості про комплексний метод правового регулювання, а також аналіз правового забезпечення регулювання біржової діяльності, організації біржових інститутів, правовий статус біржових торгів, поняття та порядок укладання біржових угод в Україні та в країнах з глибокими традиціями біржової діяльності. Поглиблене знання змісту біржового права України передбачає детальне вивчення специфіки біржових правовідносин, його предмета та методу, характеристики правових норм.

Особлива частина біржового права охоплює загальні засади та правові основи регулювання діяльності окремих інститутів біржової торгівлі – товарної, фондової, валютної бірж та біржі праці. У посібнику також аналізуються проблеми біржової діяльності, правові основи біржових розрахунків.

Потрібно зауважити, що біржове право України стрімко набуває реальних ознак самостійної галузі, активно вдосконалюється його законодавство, а тому студентам для його системного засвоєння варто постійно знайомитися з новелами нормотворчості.

Можна говорити про викладання біржового права у навчальних закладах, однак навчально-методичне забезпечення заслуговує на краще. Адже в існуючих посібниках, заявлених як посібники з біржового права, практично не розглядається поняття біржового права, його предмет, метод регулювання, система та його джерела.

Тому метою видання посібника є надання методичної допомоги всім, хто цікавиться вивченням біржового права, поліпшення засвоєння майбутніми спеціалістами теоретичних і практичних основ біржової діяльності, підвищення економічної ефективності біржових операцій.

Автор посібника сподівається, що структура, послідовність викладу матеріалу і його взаємозв’язок сприятимуть формуванню нової генерації фахівців економіко-правового спрямування, здатних розв’язувати складні господарсько-правові проблеми становлення та розвитку елементів ринкового середовища взагалі та біржових інститутів зокрема, що забезпечить становлення України як правової, високорозвинутої, цивілізованої європейської держави з високим рівнем життя, соціальної стабільності, культури та демократії, дасть їй змогу стати впливовим партнером у світі та Європі зокрема.