Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по ив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Тема 5 Захист прав інтелектуальної власності

Зміст теми

Система захисту прав інтелектуальної власності та її призначення. Дії, що визначаються порушенням права інтелектуальної власності. Категорії спорів. Захист прав інтелектуальної власності в рамках угоди TRIPS.

При вивченні даної теми зверніть увагу на те, що:

1) способами захисту авторських прав є (ст. 50 Закону України „Про авторське право...”): позови про відшкодування майнової та моральної шкоди; визнання прав автора на створений ним твір; припинення дій, які порушують права автора на твір; вимогу публікації в ЗМІ даних про допущені порушення авторського права та судових рішень щодо цих порушень, а також вимагати від осіб, які порушують його авторське право, надання інформації про 3-х осіб, задіяних у виробництві та розповсюдженні контрафактних (тих, що розповсюджуються з порушенням авторських прав) примірників творів, засоби обходу технічних засобів захисту та про канали їх розповсюдження; адміністративна відповідальність (ст. 51-2, 176, 255 Кодексу України про адміністративну відповідальність); кримінальна відповідальність (ст. 176 Кримінального кодексу України);

2) найпоширенішими правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності є: а) порушення у сфері авторського права і суміжних прав (виготовлення і розповсюдження контрафактних творів, примірників аудіовізуальних творів та фонограм; тиражування та розповсюдження неліцензійного комп’ютерного програмного забезпечення; виробництво, експорт, імпорт дисків для лазерних систем зчитування); б) порушення у сфері промислової власності (виробництво і розповсюдження фальсифікованої продукції з незаконним використанням знаків для товарів та послуг, зазначень походження товарів та комерційних (фірмових) найменувань відомих вітчизняних та іноземних виробників).

Розглянути основні моменти порушення прав інтелектуальної власності й принципи послідовності при виборі засобів захисту прав інтелектуальної власності. Потрібно усвідомити категорії спорів (спори про визнання результатів інтелектуальної діяльності: спори, які розглядаються тільки в судовому порядку).

Угода TRIPS про торгівельні аспекти прав інтелектуальної вланості регулює широкий спектр прав, які належать до інтелектуальної власності: авторське право і суміжні права, право на товарні знаки, географічні вказівки, промислові зразки, патенти, топографії інтегральних мікросхем і закриту інформацію.

Терміни та поняття

Права власника патенту, дострокове припинення дії патенту, порушення прав, юрисдикційна форма захисту, неюрисдикційна форма захисту, угода TRIPS.

Список рекомендованої літератури

Основна

  1. Базилевич В.Д. Інтелектуальна власність: підручник/ В.Д. Базилевич. - К.: Знання, 2006.-431 с.

  2. Цибульов П.М. Основи інтелектуальної власності: навчальний посібник/ П.М. Цибульов. - К.: Інст. інтел. власн. і права, 2005. - 112 с.

  3. Право інтелектуальної власності: Академічний курс/ за ред. О.П.Орлюка, О.Д.Святоцького.-К.:Вид.дім «Ін Юре», 2007.-696 с.

  4. Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: у 4 т. Т.1.- Право інтелектуальної власності/ за заг. ред. О.Д.Святоцького. -. - К.: Видавничий дім "ІнЮре", 1999.-500 с.

  5. Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: у 4 т. Т.2. - Авторське право і суміжні права / за заг. ред. О.Д.Святоцького. -. - К.: Видавничий дім "ІнЮре", 1999.-460 с.

  6. Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: у 4 т. Т.3. - Промислова власність. / за заг. ред. О.Д.Святоцького. -. - К.: Видавничий дім "ІнЮре", 1999.- 656 с.

  7. Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика: у 4 т. Т.4. - Оцінка інтелектуальної власності. Бухгалтерський облік та оподаткування / за заг. ред. О.Д.Святоцького. -. - К.: Видавничий дім "ІнЮре", 1999.- 384 с.