Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка МЕВ.doc
Скачиваний:
387
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
375.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для самостійного вивчення дисципліни “Міжнародні економічні відносини”

(для студентів спеціальностей

“Економіка підприємства”

і “Менеджмент організацій”

всіх форм навчання)

Розглянуто

на засіданні кафедри “Економіки

і менеджменту”

протокол № від 2008 р.

Затверджено

на засіданні навчально - видавничої

Ради ДонНТУ

протокол № від

Красноармійськ 2008

УДК

Методичні вказівки для самостійного вивчення дисципліни “Міжнародні економічні відносини”(для студентів спеціальностей “Економіка підприємства” і “Менеджмент організацій”

всіх форм навчання) /Уклад. Н.А. Табачкова, О.В.Цвєтнова. – Красноармійськ, 2008. – 37 с.

Викладено тематичний зміст дисципліни, наведено завдання до контрольної роботи студентів заочної форми навчання та приклади розв’язання задач, перелік запитань до семестрового і список рекомендованих джерел контролю. Методичні вказівки призначені для студентів спеціальностей “Економіка підприємства” і “Менеджмент організацій” всіх форм навчання.

Відповідальний за випуск: С.М.Лисенко

Укладачі: Н.А. Табачкова

О.В. Цвєтнова

Рецензент:

ЗМІСТ

1. Загальні положення........................................................................................

4

2. Тематичний зміст дисципліни.......................................................................

5 5

3. Завдання до контрольної роботи студентів заочної форми навчання.......

4. Приклади розв’язання задач......................................................................18

9 15

5. Організація самостійної роботи студентів...................................................

6. Перелік запитань для підготовки до семестрового контролю...............32

31

Список рекомендованих джерел.......................................................................

34

30

1.Загальні положення

Методичні вказівки призначені для самостійного вивчення дисципліни “Міжнародні економічні відносини” студентами “Економіка підприємства” і “Менеджмент організацій” всіх форм навчання, охоплюють усі види робіт при вивченні курсу студентами і відображають основні методичні вимоги кафедри «Економіки і менеджменту».

Основою для розробки методичних вказівок стала програма вивчення нормативної дисципліни “Міжнародні економічні відносини”, складена відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з напряму підготовки «Економіка та підприємництво». До програми включена проблематика, пов’язана з різними аспектами інтеграції України в світогосподарські процеси.

Активна и ефективна діяльність у зовнішньоекономічній сфері потребує знань механізму та характеру діяльності міжнародних організацій як суб’єктів міжнародних економічних відносин. Тому в програму курсу включені питання історії та конкретних умов виникнення, методів, інструментів, структури, видів діяльності, особливостей і перспектив розвитку України в роботі міжнародних організацій.

Предметом дисципліни “Міжнародні економічні відносини” є система мікро- та макроекономічних взаємовідносин, що виходять за національні межі у процесі інтернаціоналізації та глобалізації.

Основною метою викладання дисципліни «Міжнародні економічні відносини» є формування у майбутніх економістів та менеджерівсистеми спеціальних знань з міжнародної економіки, умов, форм методів і основного інструментарію міжнародної економічної діяльності.

На досягнення зазначеної мети направленні такі завдання вивчення курсу студентами:

  • вивчення сутності й тенденцій інтернаціоналізації економіки, форм, методів, суб’єктів і рівнів міжнародної економічної діяльності, принципів і середовища її розвитку, практики здійснення і механізмів регулювання;

  • оволодіння знаннями щодо виникнення та реалізації типових, найбільш поширених економічних відносин між країнами та групами країн;

  • набуття вмінь аналізувати й оцінювати світогосподарські явища і процеси у контексті національних інтересів України.

Вивчення міжнародних економічних відносин сприяє поглибленому розумінню характеру сучасної економіки, проблем суспільного розподілу труда, обміну діяльністю, законів розвитку і регулювання національної і світової економіки. Для наукової характеристики сучасних міжнародних відносин і розробки практичних рекомендацій їх подальшого розвитку необхідна концептуальна оцінка процесу становлення і функціонування світового господарства, місця і ролі в ньому міжнародного розподілу труда, міжнародній торгівлі, валютно-фінансових відносин, кооперування, спільних підприємств і організацій, всіх форм господарських відносин, прямих зв’язків і управління, форм міжнародного бізнесу.

Поточний контроль знань студентів здійснюється на практичних заняттях і полягає в проведенні попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв’язування завдань з їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання на певному освітньому (кваліфікаційному) рівні або на окремих його завершених етапах.

Підсумковий контроль включає модульну форму підсумкового контролю після закінчення логічно завершеної частини лекційних та практичних занять і його результати враховуються при виставленні підсумкової оцінки.

Семестровий контроль проводиться у формі семестрового екзамену в обсязі навчального матеріалу, визначеного методичними вказівками, і в терміни, встановлені навчальним планом.

Студенти, що навчаються за заочною формою, виконують відповідно до навчального плану індивідуальну контрольну роботу, завдання якої охоплюють теми курсу “Міжнародні економічні відносини”, передбачені методичними вказівками.