Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
phthisiology_petrenko_book.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Оцінка ефективності лікування

Ефективність лікування хворих оцінюється за результатами когортного аналізу.

1. Ефективне лікування:

  • Вилікування - завершений повний курс лікування (у тому числі, за показаннями, хірургічного), в результаті якого припинилося бактеріовиділення, загоїлися каверни, розсмокталася інфільтрація і туберкульозні вогнища (чи останні ущільнилися).

  • Завершене лікування - завершений повний основний курс антимікобактеріальної терапії (у тому числі, за показаннями, хірургічного втручання), але немає доказів вилікування або відсутні відомості про дослідження матеріалу на наявність МБТ, немає томографічного підтвердження загоєння каверн, спеціальних досліджень у осіб із позалегеневим туберкульозом, тобто хворий не відповідає критеріям "вилікування" і "неефективне лікування".

  • Припинення бактеріовиділення - завершений повний курс лікування, припинилося бактеріовиділення (підтверджене не менше ніж 2 - разовим дослідженням методом мікроскопії і посіву), але деструкції (каверни) не загоїлися.

2. Неефективне (невдале) лікування:

  • У вперше виявлених хворих з позитивним результатом бактеріоскопічного дослідження після 5 і більше місяців лікування.

  • У хворих, які перервали на 2 і більше місяців лікування до закінчення 5 - місячного строку хіміотерапії і мали позитивний результат останнього бактеріоскопічного дослідження.

  • У хворих, у яких результат бактеріоскопічного дослідження на початку лікування був негативним, однак на 2 - му місяці лікування став позитивним.

  1. Перерване лікування - у пацієнта, який знову почав лікування після перерви на 2 місяці і більше, незалежно від результатів бактеріоскопічного дослідження. Після перерви у лікуванні хворому призначається повторний курс антимікобактеріальної терапії за схемою для хворих 2 - ї категорії.

  2. Продовжує лікування - реєструється у хворого, який не завершив лікування або вже завершив основний стандартизований курс лікування, але через його неефективність лікування продовжено.

  1. Вибув/Переведений - це хворі, що змінили місце проживання, переведені в інший район, і результати їх лікування невідомі.

  2. Летальний наслідок - смерть хворого з будь - якої причини протягом основного курсу антимікобактеріальної терапії чи після неефективного лікування. Якщо смерть хворого настає після констатації вилікування туберкульозу, то її не пов'язують з туберкульозом.

"Ефективне лікування" і "Завершене лікування" об'єднують в "Успішне лікування". Ефективність лікування хворих 4 - ї категорії визначається за такими ж критеріями, але оцінку результатів дослідження патологічного матеріалу методом мазка і/або культу - ральним проводять на 15 - му міс. лікування та в разі його закінчення - на 18 - 20 місяці.

  1. Клінічне вилікування - це стійке загоєння туберкульозного процесу, підтверджене тривалим спостереженням. Воно встановлюється із врахуванням двох основних ознак: а) розміру залишкових змін; б) наявності тяжких супутніх захворювань.

  2. Стабілізація процесу - загоєння специфічного процесу з такими ж ознаками, що й ущухання хвороби, але відсутня подальша позитивна динаміка залишкових змін при порівнянні результатів рентгено - томографічних досліджень, виконаних з інтервалом в 3 - 6 місяців.

  3. Залишкові зміни - це зміни, що залишаються після вилікування хворих на туберкульоз. В залежності від розміру, характеру та поширеності залишкових змін, а також потенційної загрози виникнення рецидиву розрізняють малі і великі залишкові зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]