Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1- 3.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
275.32 Кб
Скачать

2.3. Діаграма залізо-цементит

Виходячи з практичного застосування залізо-вуглецевого сплаву, діаграму будують не повністю від 0 до 100 % вуг­лецю, а в межах практичного і теоретичного значення. Таким значенням виявилась кількість вуглецю від 0 до 6,67 %, тоб­то від чистого заліза до сплаву, зерна якого називають цемен­тит. Тому діаграму називають залізо-цементит (рис. 8).

Рис. 8.

Лінія АВСД є лінією ліквідує, а лінія AHIECF— солідус. Всі критичні температури позначають буквою А з індексами с і г (с -— нагрівання, г — охолодження) і цифрами. Тоді лінія PSK позначиться А{, лінія GSА3, лінія SFАС1, лінія N1 АА . Лінію магнітних перетворень МО, яка відповідає тем­пературі 768 °С , позначають А2 Уведення індексів с і г обу­мовлене деяким неспівпадінням температур поліморфних пе­ретворень при нагріванні та охолодженні в реальних умовах.

У залежності від кількості вуглецю змінюються фази. Так, при відсутності вуглецю буде чисте залізо. Оскільки залізо має поліморфні перетворення, то до температури 911 °С його позначають Fea, від 911 °С до 1392 °С Fey, і від 1392 °С до 1539 °С Fe5, (оскільки Fea і Fe5 мають однакову комір­ку, то інколи Fe6 позначають Fea).

Отже, при нормальних умовах залізо є модифікації Fea . Залізо із незначним вмістом вуглецю (до 0,02 %) називають технічно чистим залізом.

При малій кількості вуглецю утворюється зерна фериту (Ф) — твердий розчин вуглецю в Fea. Розчинність вуглецю у фериті при кімнатній температурі до 0,005 %. Найбільша роз­чинність при 727°С — 0,02 %. Ферит має незначну твердість (80-100 НВ) і міцність (250 МПа), але високу пластичність (8=50%).

При зростанні кількості вуглецю в сплаві поряд з фери­том з'являються зерна перліту (П) — механічна суміш (евтектоїд, подібний евтектиці, але утворюється із твердої фази), фериту і цементиту, з вмістом вуглецю 0,80 %. Перліт може бути пластинчатим і зернистим, що залежить від форми це­ментиту. При повільному охолодженні сплаву в розплаві пер­шим утворюється зародки цементиту. Оскільки для його ут­ворення потрібно 6,67 % вуглецю, то область розплаву на­вколо зародка цементиту збіднюється на вуглець і створю­ються умови для утворення фериту. Так відбувається чергу­вання зерен Ф і Ц. На протравленому зразку розчином азот­ної кислоти у спирті пластинчатий перліт виглядає як чергу­вання світлих і темних ліній. При кімнатній температурі зер­нистий перліт має межу міцності 80 МПа, відносне видов­ження 15 % і твердість 160 НВ. Якщо вміст вуглецю в сплаві досягне 0,8 %, то буде чистий перліт. З підвищення кількості вуглецю в сплаві появляються зерна цементиту (Ц) — крис­талічна решітка цементиту складна (рис. 9).

Температура плавлення цементиту біля 1600 °С . Він ду­же твердий (800 НВ), крихкий і практично не має пластич­ності. Цементит не стійкий і може розпадатись з виділенням вільного вуглецю (графіту).

Якщо кількість вуглецю перевищить 2,14 %, то крім пер­літу і цементиту з'являються зерна ледебуриту (Л) — механічна суміш (евтектика) перліту і цементиту, яка містить 4,3 % вуглецю. Ледебурит має твердість 600 — 700 НВ і велику крихкість. При збільшеній вуглецю крім ледебуриту появля­ються зерна цементиту. Його кількість зростає аж до 6,67 %, при якій буде чистий цементит.

Рис. 9.

Суттєвих змін залізо-вуглецевий сплав зазнає при пере­ході через точку, що відповідає 2,14 % вуглецю. До 2,14 % вуглецю графіт не виділяється, а після — значна частина вуг­лецю виділяється у вигляді графіту. Це спричиняє значні зміни у властивостях сплавів. В зв'язку с цим залізовуглецеві спла­ви розділяють на два види — сталь і чавун. Сталь це залізо­вуглецевий сплав із вмістом вуглецю від 0 до 2,14 %. Чавун — це залізовуглецевий сплав із вмістом вуглецю від 2,14 до 6,67 %.

Чавун з процентним вмістом вуглецю 4,3 % називають евтектричним. Якщо в чавуні вуглецю менше за 4,3 %, тоді його називають доевтектичним, а якщо більше — заевтектичним. Аналогічно називають і сталі. Сталь з вмістом вугле­цю 0,8 % називають евтектоїдною. Якщо в сталі вуглецю мен­ше, ніж 0,8 %, її називають доевтектоїдною, а більше — заевтектоїдною.

Оскільки залізо має поліморфні перетворення, то із зміною температури будуть змінюватись фази.

У сталях при повільному (рівноважному) нагріванні та охолодженні вони будуть характерними для доевтектоїдних, евтектоїдних і заевтектоїдних сталей. Якщо взяти доевтектоїдну сталь з процентним вмістом вуглецю, наприклад 0,5 %, і повільно нагрівати, то до лінії AС1 фазових змін не буде, тобто початкова структура Ф + Ятак залишається до 727°С . По лінії АС1 відбудеться розпад перліту в аустеніт (А). Аус­теніт — це твердий розчин вуглецю в Feγ . При подальшому нагріванні поступово розпадається Ф у А і після лінії АС3 буде тільки А. При подальшому нагріванні аустеніт залишаєть­ся аж до розплавлення. Хоча на цьому шляху відбудуються два негативних явища. Так, спочатку більші зерна А будуть поглинати менші, що приведе до збільшення зерен А. Якщо з цього моменту почати охолоджувати сплав, то крупнозернистість аустеніту передасться початковим фазам, що негатив­но вплине на механічні властивості такої сталі. Це явище на­зивають перегрівом сталі. Його можна усунути шляхом спец­іальної термічної обробки — відпалу.

Якщо ж сталь нагрівати далі, то великі зерна аустеніту почнуть окислюватись по межах зерен. Це явище називають перепалом сталі Його можна усунути тільки шляхом пере­плавлення сталі.

Якщо скористатись умовними позначеннями, то зазначені вище перетворення можна записати так:

П + Ф → А + Ф → А.

При повільному охолодженні аустеніт по лінії Агі почи­нає розпадатись у ферит. Це буде відбуватись до лінії АЛ . По лінії Ал аустеніт, який залишився розпадається у перліт. Далі фазові перетворення відсутні. Тобто при повільному охолод­женні спостерігається зворотній до попереднього процес пе­ретворень. Його можна записати так:

А → Ф + А → Ф + П.

У евтектоїдної сталі фазові перетворення не такі: при нагріванні П А; при охолодженні А → П.

У заевтектоідної сталі: при нагріванні — П + Ц А + Ц А, а при охолодженні — А А + Ц П + Ц.

Аналіз фазових перетворень у сталях при рівноважномунагріванні та охолодженні дає можливість зробити такі вис­новки:

  1. До лінії А1 (727 °С ) фазові перетворення відсутні.

  2. По лінії А1 відбувається розпад, або утворення перлі­ту, тому цю лінію можна назвати лінією перлітних перетво­рень.

  3. Завершується нагрівання сталі завжди утворенням аус­теніту.

У чавунах фазові перетворення при повільному їх на­гріванні та охолодженні аналогічні. Поскільки в залізовугле­цевих сплавах відбувається кристалізація і перекристаліза­ція, то фази, отримані з розплаву, називають первинними. Нап­риклад, якщо із розплаву утворився цементит, то його нази­вають цементит первинний. Якщо ж він утворився із твердої фази (перекристалізація), то його називають вторинним, або навіть — третинним.

Окремо розгляду потребує ліва верхня частина діаграми (рис. 10).

Рис. 10.

Цю частину називають областю перитектичпого пере­творення. Перитектичне перетворення характерне тим, що із первинного фериту і рідини утворюється аустеніт. Перитек­тичне перетворення відбувається по лінії НІВ, тобто почина­ючи з 0,1 % С і закінчуючи 0,5 % С.

Кристалізація сплаву К1 починається в точці 1 з утво­ренням первинного фериту. В точці 2 розплав перетворюєть­ся у ферит. Від точки З до 4 ферит перетворюється у аустеніт.

Сплав із вмістом вуглецю 0,16 кристалізується по пери-тектичній схемі. У точці 5 починає утворюватись ферит. У точці 1 при 1499 °С з фериту і рідини утворюється аустеніт.

Характерною є ліва нижня частина діаграми (рис. 11).

Рис. 11.

Сплав концентрації К2, який має вуглецю менш ніж 0,01 %, при температурі близько 1000 °С має структуру аус­теніту. В інтервалі температур від точки 1 до 2 аустеніт пере­творюється у ферит. Нижче точки 2 буде чистий ферит.

При кристалізації сплаву К2 від точки З до 4 відбуваєть­ся перетворення А → Ф . В точці 5 починається виділення над­лишкового вуглецю з Ф і утворення .^(третинного).

Треба зауважити, що система залізо-цементит нестійка, поскільки при певних умовах цементит розпадається на аус­теніт і вільний вуглець у вигляді графіту. При дуже повільно­му охолодженні із розплаву, в процесі його кристалізації, вуг­лець виділяється у вигляді графіту. Систему залізо-цемеї; піт називають метастабільною, а залізо-графіт — стабільною.

Процес кристалізації графіту в сплавах заліза з вуглецем називають графітизацією. Вона може відбуватись і у твердо­му стані, поскільки цементит при високих температурах не­стійкий.

Тому можна вести мову про діаграму залізо-графіт. Поскільки лінії діаграм залізо-цементит і залізо-графіт розта­шовуються в близьких інтервалах температур, то діаграму залізо-графіт зображають на діаграмі залізо-цементит пунк­тирними лініями. Вони проходять де що вище ліній діаграми залізо-цементит. Найбільшого відхилення зазнає лінія СД.