Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.Маркетингова політика просування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

14

Тема 8. Маркетингова політика просування

План

  1. Сутність та основні елементи маркетингової політики комунікацій.

  2. Етапи розробки ефективної системи маркетингових комунікацій.

  3. Комплекс маркетингових комунікацій

    1. Реклама в маркетинговій політиці комунікацій.

    2. Стимулювання збуту: сутність, напрямки та методи.

    3. Зв’язки з громадськістю в маркетинговій політиці комунікацій.

    4. Прямий маркетинг.

  1. Сутність та основні елементи маркетингової політики комунікацій.

В умовах насиченого ринку недостатньо розробити новий якісний товар, встановити на нього оптимальну ціну і вибрати ефективні канали розподілу. Дедалі більшої ваги набуває четверта складова комплексу маркетингу – маркетингова політика комунікацій

Маркетингова політика комунікацій - комплекс заходів, яким користується підприємство для інформування, пе­реконування чи нагадування споживачам про свої товари чи послуги.

Часто в спеціальній літературі цей блок елементів маркетингу називають «просуванням» (promotion). Але це далеко не те саме. Якщо просування — одновекторний інформаційний вплив товаровиробника на споживача, то маркетингові комунікації перед­бачають і зворотний зв'язок між ними. Завдяки такому зворотному зв'язку підприємство отримує цінну інформацію, яка дає йому можливість правильно орієнтуватися в навколишньому бізнес-середовищі, вносити відповідні корективи у свою діяльність, у то­му числі стосовно інструментів і дій комунікативного комплексу.

Маркетингова політика комунікацій реалізується за допомогою відповідного процесу з багатьох елементів, розміщених у пе­вній, логічній послідовності. Такими елементами є: відправник, звернення, кодування, канали комунікації, отримувач інформації, декодування, зворотний зв’язок, перешкоди.

Рис. 1. Процес маркетингової комунікації

Відправник (адресант, джерело інформації) — підприємство, яке пропонує свої товари чи послуги і надає відповідну інформацію про них, адресуючи її своєму цільовому ринку;

Кодування — це перетворення інформації на зручну для споживачів комунікаційну форму у вигляді текстів, символів та образів. Наприклад, символ свіжості випраної білиз­ни — хруст снігу та сяючі іскри; відчуття прохолоди, що його створює кондиціонер — запітнілі окуляри. Систему кодування визначають характеристики адресата, індивіду­альні та соціальні — рівень культури, інтелекту, почуття гумору тощо.

Звернення (послання, повідомлення) — це інформація, адресо­вана цільовій аудиторії, представлена у формі набору символів. При формуванні звернень використовуються вербальні (словесні, текстові) і невербальні (жести, харак­терні пози) форми комунікації.

Канал комунікації - засоби та носії поширення інформації;Передача інформації здійснюється через телебачення, відео, журнали, газети, рекламні щити. Як правило, одним каналом не обмежуються. Основний критерій вибору каналу комунікації — його доступність і відповідність цільовій аудиторії.

Отримувач інформації — цільова аудиторія, якій призначається звернення. Передусім це споживач, якому передається інформація про товари та послуги. Цільовою ауди­торією є не тільки безпосередні споживачі, а й ті, хто впливає на прийняття рішення про купівлю: під час вибору чоловічого одягу — жінки, популярної Барбі — діти, зубної пасти — лікарі, чиї рекомендації для багатьох споживачів можуть стати вирішальною.

Декодування — розшифровування споживачами маркетингового звернення, внаслідок якого символи, які надходять комунікаційними каналами, набувають для споживача конкретного значення.

Зворотна реакція — відгуки споживачів та їхні дії у відповідь на отримання і декодування інформації. Ідеальний результат — купівля. Частиною зворотної реакції є зворотний зв'язок.

Зворотний зв'язок — та частина зворотної реакції, яку отримувач доводить до відома відправника (звернення за додатковою інформацією, випробування товару, впізна­вання серед марок-конкурентів та ін.).

Компанії, що передає своє звернення тим чи іншим каналом, слід враховувати мож­ливі перешкоди.

Перешкоди — можливі небажані або невраховані незаплановані викривлення інформації в результаті втручання в процес комунікації факторів зовнішнього середовища. До та­ких факторів можна віднести, наприклад, звернення фірм-конкурентів.

Вирізняють три типи перешкод:

- фізичні перешкоди — накладання інформації, ушкодження носіїв рекламної комунікації (поламаний рекламний щит, відключення електроенергії в сіль­ській місцевості, помилки в тексті реклами тощо);

- психологічні перешкоди — неадекватне сприйняття певних кодів, причиною якого стало ігнорування національних особливостей, політичних, релігій­них аспектів (наприклад, зображення окосту в рекламі холодильників у мусульманських країнах, де не споживають свинину). Все це провокує нега­тивну або неадекватну очікуванням фірми реакцію споживача;

- семантичні перешкоди — неоднозначне сприйняття деяких понять. Це сто­сується назв торгових марок, слоганів, текстів звернень. Неадекватна очікуванням фірми реакція споживачів часто стає наслід­ком немилозвучності назв марок в інших мовах, недосконалості рекламних текстів і потребує від фірми зміни назв, слоганів.