Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття зо. Заява про відвід (самовідвід)

Чт, 02/05/2009 - 23:05 — Консультант

 

1. За наявності підстав, зазначених у статтях 27-29 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

2. За цими ж підставами їм може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у справі.

3. Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивований і заявлений до початку судового розгляду. Заявляти відвід (самовідвід) піеля цього можна лише в разі, якщо про підставу відводу (самовідводу) стало відомо після початку судового розгляду.

1. У відповідності з ч. 1 ст. ЗО Кодексу адміністративного судо­чинства України за наявності підстав, зазначених у статтях 2 7-29 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

У частині 1 коментованої норми йдеться про те, що суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід з підстав, передбачених ст.ст. 27, 28, 29 цього Кодексу. Так, у відповідності зі ст. 27 цього Кодексу підставами для відводу (самовідводу) судді в розгляді адміністративної справи є: 1) якщо він брав участь у розгляді цієї справи або пов'язаної з нею справи як представник, секретар судового засідання, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач; 2) якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи; 3) якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді. 

Суддя відводиться також за наявності обставин, встановлених статтею 28 цього Кодексу: 1) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді першої інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді у першій інстанції після скасування попередньої постанови або ухвали про закриття провадження в адміністративній справі; 2) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятко­вими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції; 3) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і апеляційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обстави­нами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції; 4) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи за винятковими обставинами, не може брати участі у вирішенні цієї самої справи в судах першої, апеляційної і касаційної інстанцій.

Крім того, підставами для відводу (самовідводу) секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача є: 1) секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не можуть брати участі в адміністративному процесі та відводяться за підставами, встановле­ними у частині першій статті 27 цього Кодексу; 2) експерт або спеціаліст, крім того, не може брати участі в адміністративному процесі, якщо: а) він перебував або перебуває в службовій або в іншій залежності від осіб, які беруть участь у справі; б) проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються при розгляді даної справи; в) з'ясування обставин, які мають значення для справи, виходить за межі сфери його спеціальних знань.

Участь секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача в судовому засіданні при попередньому розгляді даної справи відповідно як секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача не є підставою для їхнього відводу (само­відводу). Тобто на цих осіб покладено обов'язок щодо заявлення самовідводу. Це положення закону має досить важливе значення, оскільки незаконність складу суду, зацікавленість у результатах розгляду справи може бути підставою для скасування рішення суду з мотивів істотного порушення норм процесуального права.

Отже, відвід і самовідвід є процесуальними засобами забезпечення безстороннього і об'єктивного розгляду і вирішення адміністративних Оправ у суді. Цим пояснюється досить детальна регламентація пов'язаних з відводами (самовідводами) питань. Зокрема, в ст. 127 Кодексу адміністративного судочинства України міститься положення про те, що головуючий зобов'язаний роз'яснити учасникам процесу їх право заявляти відводи і самовідводи. Він повинен це зробити після оголошення складу суду і прізвищ осіб, які беруть участь у справі.

Таким чином, необхідно ще раз звернути увагу на те, що самовідвід є обов'язком зазначених осіб, оскільки вони можуть знати про наявність підстав, які невідомі для інших учасників судового процесу і сторін та можуть мати негативний вплив на розгляд справи по суті.

2. У відповідності з ч. 2 ст. ЗО Кодексу адміністративного судо­чинства України за такими ж підставами зазначеним у ч. 1 ст. ЗО цього Кодексу особам може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у справі. Так, підставами для відводу (самовідводу) судді є положення, передбачені ст. 27 цього Кодексу. Отже, суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і відводиться: 1) якщо він брав участь у розгляді цієї справи або пов'язаної з нею справи як представник, секретар судового засідання, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач; 2) якщо він прямо чи опосередковано заінтересований у результаті розгляду справи; 3) якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді.

Суддя відводиться також за наявності обставин, встановлених статтею 28 цього Кодексу, а саме: 1) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді першої інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді у першій інстанції після скасування попередньої постанови або ухвали про закриття провадження в адміністративній справі; 2) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції; 3) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і апеляційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції; 4) суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи за винятковими обставинами, не може брати участі у вирішенні цієї самої справи в судах першої, апеляційної і касаційної інстанцій.

Підстави для відводу (самовідводу) секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача є наступними: 1) секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не можуть брати участі в адміністративному процесі та відводяться за підставами, встановле­ними у частині першій статті 27 цього Кодексу; 2) експерт або спеціаліст, крім того, не може брати участі в адміністративному процесі, якщо: а) він перебував або перебуває в службовій або в іншій залежності від осіб, які беруть участь у справі; б) проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються при розгляді даної справи; в) з'ясування обставин, які мають значення для справи, виходить за межі сфери його спеціальних знань.

У цьому контексті необхідно зазначити, що участь секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача в судовому засіданні при попередньому розгляді даної справи відповідно як секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача не є підставою для їхнього відводу (самовідводу).

3. У відповідності з ч. З ст. ЗО Кодексу адміністративного судо­чинства України відвід (самовідвід) повинен бути вмотивований і заявлений до початку судового розгляду. Заявляти відвід (самовідвід) після цього можна лише в разі, якщо про підставу відводу (самовідводу) стало відомо після початку судового розгляду.

Коментована стаття цього Кодексу, по-перше, передбачає певну форму та зміст відводу. Відвід може бути як усним, так і письмовим. Але в будь-якому випадку він повинен бути вмотивований і заявлений до початку судового розгляду, або після початку судового розгляду, якщо про підставу такого відводу в цей час стало відомо. Під вмотивованим відводом слід розуміти такий відвід або самовідвід, в якому мають бути зазначені підстави для відводу, які передбачені в Кодексі адміністративного судочинства України. Щодо вмотивова­ності, то законодавець під нею розуміє не голослівну заяву про відвід,і таку, де кожна із підстав в якій повинна бути підтверджена доказами, бо у протилежному випадку такий відвід або самовідвід не підлягає задоволенню.

У випадку, якщо підстави для відводу (самовідводу) судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача стали відомі суду після початку судового розгляду, суд зобов'язаний Повідомити про них у судовому засіданні для вирішення питання про відвід (самовідвід) зазначених осіб. Заява про відвід (самовідвід) Задовольняється у випадку, якщо заявник не знав і не міг знати про підстави для відводу (самовідводу). У разі коли суд з'ясує, що відвід (самовідвід) невчасно заявлений навмисно, він може кваліфікувати це як свідоме навмисне затягування адміністративного судового процесу і зловживання особою своїми процесуальними правами. Але навіть встановивши несумлінність особи, яка навмисно порушила пе­редбачений порядок заявлення відводу, суд повинен задовольнити таку заяву, якщо вона свідчить про обставини, що викликають сумніви щодо об'єктивності розгляду адміністративної справи даним складом суду або за участю зазначених у Кодексі адміністративного судочинства України інших учасників процесу.