Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 102. Поновлення та продовження процесуальних строків .

Сб, 02/07/2009 - 23:39 — Консультант

 1.Пропущений з поважних причин процесуальний строк,  встанов­лений законом, може бути поновлений, а процесуальний строк, встановлений судом, — продовжений судом за клопотанням особи, яка бере участь у справі.

2.     Питання про поновлення чи продовження пропущеного строку суд вирішує з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.

3. Ухвала суду про відмову в поновленні чи продовженні пропуще­ ного процесуального строку може бути оскаржена особами, які беруть участь у справі.

1. Відповідно доч. 1ст. 102 Кодексу адміністративного судочинства України пропущений з поважних причин процесуальний строк, встановлений законом, може бути поновлений, а процесуальний строк,встановлений судом, - продовжений судом за клопотанням особи, яка бере участь у справі. Це означає, що в коментованій статті робиться акцент на застосуванні певної термінології щодо процесуальних троків. Отже, положення цієї частини статті визначають певний порядок щодо поновлення або продовження процесуальних строків. Як це передбачає ч. 1 ст. 102 Кодексу адміністративного судочинства України, що про поновлення процесуального строку можна говорити тільки тоді, коли йдеться про строки, встановлені законом і тільки за умови їх пропуску з поважних причин. Поновлення процесуального строку означає, що відповідний суд надає дозвіл особі, яка з поважних причин пропустила процесуальні строки вчинення окремих дій або подачі документів, тобто здійснити ці дії чи подати документи. В тому випадку, коли процесуальний строк пропущений з поважних причин, встановлений судом, то відповідний суд може його продовжити. Таке продовження процесуального строку, встановленого судом полягає в тому, що суд надає нового строку на вчинення тієї процесуальної дії, що не була вчинена в раніше встановлені адміністративним судом строки з обставин, які певним чином перешкодили її здійсненню.

Таким чином, питання про поновлення або продовження проце­суального строку вирішується відповідним судом. Крім того, законо­давець встановив, що підставою винесення ухвали суду щодо поновлен­ня або продовження процесуальних строків має бути клопотання особи, яка бере участь у справі. Це дає змогу вважати, що законодавець достатньо чітко передбачив, що можливість поновлення або продов­ження процесуальних строків може бути тільки за клопотанням осіб, які беруть участь у справі (сторін, третіх осіб, представників сторін та третіх осіб).

Проте з клопотанням подається також документ, який підтверджує таке клопотання.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 102 Кодексу адміністративного судочинства України питання про поновлення чи продовження пропущеного строку суд вирішує з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належно повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання. Це означає, що суд повинен повідомити осіб, які беруть участь у справі, що є клопотання про поновлення чи продовження строку та від кого воно надійшло. Крім того, цей самим суд повинен зазначити про місце і час розгляду такого клопотання.

Отже, клопотання про поновлення або продовження процесуаль­ного строку розглядається в судовому засіданні, на яке викликаються

особи, які беруть участь у справі (сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб). Відповідно до ч. 1 ст. 102 Кодексу адміністратив­ного судочинства України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належно повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.

3. Відповідно до ч. Зет. 102 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала суду про відмову в поновленні чи продовженні пропущеного процесуального строку може бути оскаржена особами, які беруть участь у справі. Це означає, що аналіз коментованої частини статті дає нам підставу дійти висновку, що рішення відповідного адміністративного суду щодо поновлення або продовження процесуаль­ного строку оформлюється ухвалою. Своєю ухвалою конкретний суд може поновити чи продовжити процесуальний строк або відмовити в поновленні чи продовженні процесуального строку. У тому випадку, коли відповідний суд задовольняє клопотання та поновлює або продовжує процесуальний строк, то така ухвала про це оскарженню не підлягає. Натомість ухвала суду про відмову в поновленні чи продовженні пропущеного процесуального строку може бути оскарже­на особами, які беруть участь у розгляді конкретної адміністративної справи.

Слід зазначити, що в будь-якому випадку така ухвала суду повинна бути законною і обґрунтованою. Так, законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права під час дотримання норм адміністративного процесуального права. Натомість обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.