Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем1 6 пробл уп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Національна академія прокуратури України

Інститут підготовки кадрів

Кафедра кримінально-правових дисциплін

Проблеми кримінального права

Навчально-методичний комплекс для студентів денної форми навчання

Київ-2012

УДК 347С(078)

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Національної академії прокуратури України __________ року, протокол № ___

Рецензенти:

Осадчий В.І. - доктор юридичних наук, професор (Національний технічний університет „КПІ”);

Харченко В.Б. - доктор юридичних наук, доцент (Харківський національний університет внутрішніх справ )

Проблеми кримінального права: Навчально-методичний комплекс / В. М. Куц (теми 1-5), Я.О. Триньова (теми 6, 12), Н.М. Ярмиш (7-11) – К.: Національна академія прокуратури України, 2012 – с.

© Національна академія прокуратури України, 2012

Зміст

1. Вступ…….………………………………………………………….

2. Тематичний план …………………………………………………

3. Програма навчальної дисципліни ……………………………...

4. Робоча програма навчальної дисципліни…..........……………...

5. Література та нормативні матеріали для самостійної роботи...

6. Питання для самоконтролю та підготовки до заліку…………

ВСТУП

Вирішальна роль у спеціальній протидії кримінальним правопорушенням належить кримінально-правовому реагуванню на їх вчинення. Найбільш поширеною формою такого реагування є кримінальна відповідальність. Деякі інші заходи, такі як звільнення від кримінальної відповідальності, примусові засоби медичного характеру тощо застосовуються у виняткових випадках, тому відіграють поки що другорядну роль у процесі реагування на вчинення кримінальних правопорушень. З огляду на це, кримінальна відповідальність залишається головним засобом спеціальної протидії кримінальним правопорушенням тому серед сучасних проблем кримінального права, особливо практичного спрямування, переважають проблемні аспекти саме кримінальної відповідальності.

До традиційних її проблем останнім часом приєдналися й нові, зокрема щодо форм та підстав відповідальності за кримінальні проступки, щодо визнання суб’єктом кримінальної відповідальності юридичної особи, щодо співвідношення звільнення від кримінальної відповідальності та відмови від її застосування тощо. Зазначеним пояснюється, чому переважна більшість спецкурсу стосується проблематики, пов’язаної саме з кримінальною відповідальністю.

Але не менш важливими є проблеми, пов’язані з кримінальним правопорушенням. Донедавна поняттям „кримінальне правопорушення” в теорії кримінального права та практиці протидії злочинності майже не користувалися. Його повністю заміняли поняття „злочин”, „суспільно-небезпечне діяння, передбачене КК України” тощо. На офіційному рівні поняття „кримінальне правопорушення” почало вживатися з часу затвердження Концепції реформування кримінальної юстиції України. У цьому документі визначено дві форми кримінального правопорушення: злочин та кримінальний проступок, що обумовлює необхідність вирішення на доктринальному та практичному рівнях проблеми визначення кримінального проступку, його кримінально-правового складу, класифікації проступків, відповідальності за їх вчинення та її законодавчого регулювання тощо.

Останнім часом у світі набуває поширення так зване відновне правосуддя, як альтернатива традиційному каральному правосуддю. Основою відновного правосуддя є примирення учасників кримінально–правового конфлікту, що зумовлює в окремих випадках звільнення від притягнення та від застосування кримінальної відповідальності. Запровадження такого правосуддя вимагає нових підходів до здійснення традиційних прокурорських функцій та відповідних змін професійної правосвідомості прокурорів.

Метою комплексу є організаційно-методичне забезпечення однойменного спеціального курсу, який є складовою процесу підготовки магістрів у Національній академії прокуратури України. Глибокі знання теорії кримінального права, вміння застосувати на практиці відповідні положення закону про кримінальну відповідальність є необхідною складовою професіограми прокурора. Кваліфікований працівник прокуратури повинен розуміти природу кримінально-правових явищ, особливо таких як кримінальне правопорушення та кримінальна відповідальність як основний засіб кримінально-правового реагування на факти вчинення таких правопорушень.

У виданні відповідно тематичного плану відображено форми послідовного засвоєння основних положень спецкурсу „Проблеми кримінального права України”. Воно є своєрідною дорожньою картою їх пізнання та розв’язання. Спочатку слід ознайомитися з програмою спецкурсу, а затим приступати до виконання його робочої програми, першою складовою якої є назви та плани лекцій. Бажано ознайомлюватися з ними за день-два до лекції, для того, щоб прочитати основні рекомендовані джерела інформації. Студент магістратури на відміну від студента, який отримує базову освіту, має відвідувати лекції підготовленим до них. Лише за таких умов забезпечується належна ефективність лекції, можливість вступити в коротку дискусію з викладачем.

Далі слід уважно ознайомитися з переліком питань для дискусії під час семінарського заняття з групою студентів. Відповідь на запропоновані питання слід конспективно викласти в процесі самостійної роботи в окремому зошиті для семінарських та практичних занять із спецкурсу. При виникненні труднощів в процесі самостійної роботи, зокрема відсутності відповіді на питання теми в рекомендованих джерелах інформації, слід звертатися за допомогою до чергового викладача кафедри.

При підготовці до практичного заняття необхідно вирішити запропоновані викладачем завдання, тексти яких також складають зміст методичного комплексу. При вирішенні задач обов’язковим є посилання на відповідні положення закону та літературних джерел.

Формою поточного контролю знань є виступи студента під час семінарських та практичних занять, які оцінюються викладачем за п’ятибальною системою. Пропущені заняття або неготовність до занять відпрацьовуються викладачу, який проводить заняття, в індивідуальному порядку в приміщенні кафедри. Підсумковий контроль знань здійснюється у формі заліку