Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод контрольна робота.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

31

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра загальноправових дисциплін

В.М. ТоРЯНИК

«Державна служба в Україні»

Методичні рекомендації

до написання контрольних робіт

(для студентів заочної форми навчання)

Дніпропетровськ

2012

«Державна служба в Україні»: Методичні рекомендації до написання контрольних робіт (для студентів заочної форми навчання) // В.М.Торяник. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2012. – __ с.

Рецензенти:

Грабильников А.В., заступник декана юридичного факультету з наукової роботи, доцент кафедри теорії держави і права, конституційного права і державного управління Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, кандидат юридичних наук, доцент.

Міронюк Р.В., професор кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, доцент, підполковник міліції.

Методичні рекомендації спрямовані на полегшення роботи студентів заочного відділення при написанні контрольних робіт з курсу «Державна служба в Україні».

У методичних рекомендаціях подається тематика контрольних робіт, вимоги щодо їх оформлення, основні етапи написання та порядок захисту контрольної роботи.

Схвалено на засіданні кафедри загальноправових дисциплін. Протокол № __ від «___»_________ 2012 р.

Схвалено Науково-методичною радою Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Протокол № від 2012 року

ЗМІСТ

  1. Загальні вимоги та методичні рекомендації...................................................4

  1. Етапи написання контрольної роботи.............................................................6

  1. Оформлення контрольної роботи.....................................................................8

3.1 Загальні вимоги................................................................................................8

3.2 Нумерація сторінок..........................................................................................8

3.3 Подання текстового матеріалу........................................................................9

3.4 Титульна сторінка................…......................................................................10

3.5 Перелік умовних позначень, символів, скорочень і термінів....................10

3.6 Посилання.......................................................................................................10

3.7 Зразок оформлення бібліографічного опису...............................................12

  1. Рецензування та підготовка до захисту контрольної роботи.....................17

  1. Захист контрольної роботи...............................................................................19

  1. Тематика контрольних робіт...........................................................................21

Додаток А: Зразок оформлення титульної сторінки.............................................24

Перелік використаної літератури........................................................................25

1. Загальні вимоги та методичні рекомендації

Мета контрольної роботи – надати допомогу студентам заочного відділення юридичного факультету Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ у вивченні навчальної дисципліни «Державна служба в Україні» і здійснити контроль над засвоєнням ними матеріалу курсу.

Контрольна робота повинна виявити уміння студентів самостійно аналізувати проблеми розвитку державної служби в Україні, спроможність давати аргументовані відповіді на поставлені питання із застосуванням відповідних нормативно-правових актів, ступінь засвоєння основних термінів, категорій та понять науки конституційного права. Текст контрольної роботи повинен бути відредагованим, стилістично витриманим як будь-яке наукове дослідження.

Робота виконується за однією із запропонованих тем. Метою кожної контрольної роботи є перевірка:

  1. засвоєння студентами поняття про державну службу;

  2. вміння коментувати доктринальні положення про державну службу;

  3. знання загального змісту положень Закону України «Про державну службу»;

  4. вміння користуватися конституційно-правовими актами;

  5. знання складових частин державної служби;

  6. вміння застосовувати набуті теоретичні знання з курсу «Державна служба в Україні» для вирішення питань, що виникають на практиці;

  7. знання змісту міжнародно-правових стандартів у галузі державної служби.

При написанні контрольної роботи з курсу «Державна служба в Україні» студенти використовують елементи наукових досліджень у формі наукового пошуку, готують огляд літератури і розробляють пропозиції, що містять елементи новизни з теми роботи; узагальнюють передовий практичний досвід, застосовують загальнонаукові та конкретно-наукові методи, методи наукового пізнання, теоретичних досліджень, а також застосування логічних законів і правил, залучають комп’ютерну та організаційну техніку, інформаційні технології.

Обов’язковою умовою успішного виконання контрольної роботи є:

  • попереднє вивчення навчального матеріалу;

  • володіння змістом Закону України «Про державну службу» та інших нормативно-правових актів,

  • ознайомлення із монографічними дослідженнями;

  • вивчення навчальних і навчально-методичних посібників та підручників.

На початку виконання контрольної роботи студенти повинні ознайомитись з методичними рекомендаціями, а також із рекомендованою літературою.

2. Етапи написання контрольної роботи

Контрольна робота – це різновид науково-дослідницької діяльності студентів. Процес написання контрольної роботи складається з певних послідовних стадій або етапів.

Вибір теми контрольної роботи є одним з відповідальних етапів. Тема, яку обирає студент для написання контрольної роботи, повинна бути пов’язана з основними напрямками розвитку державної служби в Україні як провідної галузі національного права.

Обираючи ту чи іншу тему студент торкається певної наукової проблеми, перед ним виникають відповідні наукові питання. Також у кожній темі контрольної роботи виділяються наукові питання, які потрібно дослідити та зробити певні висновки.

Вибір тієї чи іншої теми для індивідуального дослідження здійснюється студентами самостійно за затвердженою тематикою кафедри загальноправових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на підставі таких критеріїв:

  • актуальність теми;

  • новизна теми;

  • перспективність;

  • відповідність профілю навчання студентів;

  • особиста зацікавленість студента.

На другому етапі студенти, згідно з обраною темою, самостійно добирають відповідні літературні джерела, офіційні документи, статистичні дані, нормативно-правову базу з теми та опрацьовують ці матеріали. Бібліографічні виписки джерел бажано оформляти, використовуючи зручну робочу картотеку.

На третьому етапі, після попереднього ознайомлення з літературними джерелами, студентом складається план контрольної роботи. План складається з:

  • вступу;

  • декількох (3-4) взаємопов’язаних і логічно побудованих питань, що дозволяють розкрити зміст теми;

  • висновків;

  • переліку використаної літератури;

  • додатків (якщо є).

На наступному етапі студентами з’ясовується сучасний стан вивченості обраної теми, з тим, щоб не повторювати в роботі загальновідомих положень, конкретніше, точніше визначити напрями та основні розділи свого дослідження.

П’ятий етап – формулювання гіпотези, наукових припущень. Вдало сформульована гіпотеза передбачає невизначеність результату дослідження і спрямовує дослідження на проведення реальності існування передбачуваного припущення.

Наступний етап виконання контрольної роботи передбачає визначення методології дослідження. Методологія юридичної науки – це:

а) система підходів і методів, способів і засобів наукового дослідження, а також

б) вчення (теорія) про їх використання при вивченні державно-правових явищ.

До складу цієї методології, зокрема, входять:

  • філософсько-світоглядні підходи (матеріалістичний чи ідеалістичний, діалектичний чи метафізичний, визнання чи заперечення об’єктивних соціальних, у тому числі державно-правових, закономірностей і можливості їх пізнання, здобуття істинних знань щодо них);

  • загальнонаукові методи, тобто такі, які використовуються в усіх або у більшості наук (наприклад, структурний, функціональний методи, сходження від абстрактного до конкретного, формально-логічні процедури, такі, як аналіз, синтез та ін.);

  • групові методи, тобто такі, які застосовуються лише у певній групі наук, наприклад, тільки у суспільствознавстві (скажімо, метод конкретно-соціологічного дослідження);

  • спеціальні методи, тобто такі, які прийнятні для дослідження предмету лише однієї науки (наприклад, у юриспруденції – це способи тлумачення норм права, своєрідні прийоми узагальнення юридичної практики).

Сьомий етап передбачає роботу з систематизацією накопиченого матеріалу відповідно до плану контрольної роботи, проведення аналізу, практичного досвіду, узагальнення тощо.

Восьмий етап – складання розширеного плану контрольної роботи, відповідно до змісту напрацьованого матеріалу.

Дев’ятий етап – написання контрольної роботи.

У вступі стисло необхідно обґрунтувати вибір теми. З цією метою слід довести її актуальність, теоретичне і практичне значення наукової проблеми, її місце в галузі нотаріату України. Важливо акцентувати увагу на ступені наукової розробки обраної теми, навести прізвища деяких вчених, які займаються її дослідженням, вказати питання, що залишаються малодослідженими чи дискусійними.

В основній частині контрольної роботи розкривається зміст теми. Розділів повинно бути стільки, скільки їх необхідно для найкращого викладення матеріалу, розкриття її змісту в повному обсязі. Проте згідно встановлених вимог до виконання контрольної роботи їх кількість – 2-3 розділів. Відповідно розділи складаються з підрозділів, що забезпечує складний план роботи.

Основна частина роботи пишеться докладно і ретельно. Тут необхідно зробити огляд вивченої літератури з оцінкою різних точок зору, бажано обґрунтувати і аргументувати власну позицію з дискусійних питань. В цій же частині наводиться нормативний і фактичний матеріал, що був зібраний автором. Обсяг основної частини не повинен перевищувати 10-12 сторінок.

У висновках потрібно стисло сформулювати в загальній, тезовій формі основні підсумки, що виходять з проведеного дослідження.

Завершальний етап – літературне оформлення результатів дослідження. Всі матеріали систематизують і готують до узагальнення та літературного оформлення.