Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД УКАЗ до ВИРОБН ПРАКТИКИ 2008.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

Кафедра економіки та управління підприємством

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по проходженню виробничої практики студентами спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства»

2008

Методичні вказівки розроблені відповідно до навчального плану спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства» й являють собою методичний посібник студентам по проходженню виробничої практики на промислових підприємствах. Програма практики включає порядок її організації, зміст, вимоги до виконання звіту і його оформленню.

Темплан 1997, поз. 78

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ПРОХОДЖЕННЮ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.050107 «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

Укладачі:

канд. екон. наук, доц. І.Ю. Калмикова

канд. екон. наук, доц. C.K Кучеренко

ст. викл. І.В. Тімар

ЗМІСТ

Вступ 3

  1. Мета й завдання практики 4

  2. Організація практики 4

  1. Підприємство - база практики 4

  2. Обов'язки керівника практики 5

  3. Обов'язки студента-практиканта. 5

  1. Вимоги до написання звіту. 5

3.1. Освітлювані у звіті питання за курсом «Система технологій

галузей народного господарства» 6

3 2.Освітлювані у звіті питання за курсом «Менеджмент» 6

3 3.Освітлювані у звіті питання за курсами «Організація виробництва» та

«Планування діяльності підприємства» 7

3 4.Освітлювані у звіті питання за курсом «Економіка підприємства» 9

  1. Індивідуальні завдання 11

  2. Екскурсії 11

  3. Оформлення звіту. 12

  4. Додатки:

Додаток 1. Зразковий зміст звіту. 14

Додаток 2. Зразок титульного аркуша звіту 15

ВСТУП

Виробнича практика студентів є одним з найважливіших видів навчання в університеті. Її ціль - підготовка майбутніх фахівців до практичної роботи, підвищення рівня їхніх професійних знань, придбання ними навичок роботи економіста у виробничій та інших сферах національного господарства, досвіду наукових досліджень у реальних виробничих умовах, організаторської роботи в колективі.

При проходженні практики студенти повинні працювати як економісти, менеджери, маркетологи у відділах, службах, лабораторіях підприємства.

Такими підрозділами можуть бути цехи: основні й допоміжні, відділи: планово-економічний, наукової організації праці й керування, зовнішньоекономічних зв'язків, маркетингу, фінансовий, виробничий, лабораторії: цін, науковой організації праці, аналізу фінансових показників.

Студенти одержують практичні навички в процесі участі в розрахунково-аналітичній роботі, самостійного вивчення виробництва й виконання конкретних завдань програми практики.

Учбово-методичне керівництво практикою здійснюють викладачі кафедри економіки та управління підприємством ДНУ. Якість проведення практичної підготовки студентів забезпечують два керівники - від зазначеної кафедри й від підприємства.

Підвищення рівня професійної підготовки фахівців, зміцнення зв'язку з виробництвом неможливо без організованої практики як однієї з форм навчання студентів у вузі. Важливим заходом у цьому зв'язку є ознайомлення студентів із цілями й завданнями проходження практики. Для забезпечення належного рівня підготовки і єдності вимог до звітів по практиці всім студентам-практикантам необхідно дати відповідні рекомендації. Із цією метою й розроблені дані методичні вказівки. У методичних вказівках по проходженню виробничої практики студентів відбита система поступової підготовки фахівців у галузі економіки підприємства з урахуванням практичної реалізації теоретичних положень економіки, організації й керування виробництвом, менеджменту й маркетингу в діяльності підприємства.

Програма практики передбачає вивчення студентами питань, що сприяють закріпленню теоретичних знань, отриманих у процесі навчання, придбання вмінь і навичок у виконанні управлінських процедур й операцій за фахом на різних ділянках майбутньої діяльності. Крім того, програма сприяє кращому розумінню тих спеціальних дисциплін, які будуть читатися на наступних курсах.