Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_MPC.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Тема 3. Маркетингова інформаційна система

3.1. Підприємство „Росинка" планує вийти на ринок безалко­гольних напоїв із новим товаром, який вироблятиметься з фруктового соку і буде призначений для споживачів віком від 15 до 25 років. Перед початком розроблення новинки підприємство хоче ретельніше вивчити смаки й уподобання даної цільової групи споживачів. Для цього заплановано провести опитування молоді в даному географіч­ному регіоні через особисте опитування вибірки споживачів, зокрема студентів.

Розробіть анкету, яку можна було б запропонувати підприємству для проведення опитування серед студентської молоді.

3.2. Газета „Власть денег" — щотижнева газета всеукраїнського значення, яка існує на ринку три роки.

Розробіть анкету для виявлення іміджу газети, її цільової аудиторії та смаків споживачів. Попередньо визначіться із способом збирання інформації (опитування телефоном, поштою чи особисте опитування).

3.3. Одне з підприємств Луцька планує відкрити нову фірмову м’ясну крамницю в одному із мікрорайонів міста. Маркетологи підприємства вирішили провести опитування мешканців даного мікрорайону, маючи на меті виявити їх потреби та уподобання. Розробіть анкету, яку можна було б запропонувати підприємству для проведення такого дослідження. Попередньо визначтесь із способом зв’язку з аудиторією (особисте, поштове чи телефонне опитування).

Тема 4. Ринки та поведінка на них споживачів

4.1. Працюючи на ринку організацій – споживачів, фірма має враховувати особливості роботи на ньому. Спробуйте сформулювати основні відмінності між споживчим ринком та ринком організацій – споживачів. При відповіді дотримуйтесь запропонованої таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

№ п/п

Основні відмінності

Споживчий ринок

Ринок організацій

1.

Споживачі

2.

Концентрація споживачів

3.

Розмір ринку

4

Потреби споживачів

5.

Характер попиту

6.

Мотиви придбання

7.

Прийняття рішення про придбання

4.2. Визначити чинники макро- і мікросередовища фірми за наведеною далі інформацією.

Медичне об'єднання "Силует" (зареєстроване в 2008p.) надає комплекс медичних послуг населенню: невідкладну допомогу, кон­сультативно-діагностичні та лікувальні послуги. Об'єднання тісно співпрацює зі страховими компаніями "Остра-Київ", "Скіф", "Санлайф". Дітям при обслуговуванні надається знижка в оплаті 25 %. Для зручності споживачам пропонується дисконтна картка, користу­вання якою передбачає знижку в оплаті 5%.

4.3. Японська фірма “Мацусіта” змушує своїх інженерів деякий час продавати продукцію своєї фірми безпосередньо в магазинах. Навіщо це робиться? Відповідь аргументуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]