Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.Истор экон и эк мысли.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Зміст дисципліни «історія економіки та економічної думки»

Тема 1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки.

Предмет та завдання історії економіки та економічної думки. Історичний розвиток господарства та необхідність його вивчення. Економічна історія як наука. Предмет дослідження економічної історії. Методологія дослідження економічної історії. Історичний розвиток економічної думки та необхідність його вивчення. Історія економічної думки як наука. Предмет дослідження історії економічної думки. Методологія історії економічної думки. Роль і значення вивченні історії економіки та економічної думки у ході підготовки студентів економістів.

Місце історії економіки та економічної думки в системі наук. Нерозривний зв’язок економічної історії та історії економічної думки з іншими соціально-економічними дисциплінами. Вплив економічної історії та історії економічної думки на економічну теорію. Вплив економічної історії та історії економічної думки на конкретні економічні науки. Суспільні функції історії економіки та економічної думки. Характеристика джерел та літератури для вивчення історії економіки та економічної думки.

Критерії періодизації економічної історії. Основні підходи до періодизації сторичного розвитку господарства. Формаційний та цивілізаційний підходи до періодизації економічного розвитку. Періодизація Ф.Ліста, К.Маркса, Г.Гільдебранда, В.Летвитського, П.Мєчнікова, Є.Майєра, А.Тойнбі, У.Ростоу.

Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій.

Основні етапи господарської еволюції первісного суспільства та їх характеристика. Загальна характеристика господарства епохи палеоліту. Характерні риси господарства мезоліту. Неолітична революція. Неоліт та енеоліт. Зміни господарського розвитку у бронзовому та ранньому залізному віках.

Провідні центри первинних цивілізацій, риси їх економічного розвитку. Основні фактори господарського розвитку стародавнього Сходу. Загальна характеристика розвитку сільського господарства, торгівлі та фінансів. Зародження східного рабства та його особливості. Патріархальне рабство. Особливості господарства Єгипту, країн межиріччя, Індії, Китаю.

Становлення економічної думки Стародавнього Сходу. Історичні передумови зародження економічних знань. Особливості господарського розвитку Стародавнього сходу. Особливості задач, які вирішувала економічна думка Сходу. Вплив релігійних та політико-правових систем на економічну думку Сходу. Пам’ятки економічної думки Стародавнього Сходу. Закони царя Хаммурапі. Економічна думка Китаю: конфуціанство, легізм, моїзм, даосизм, трактат „Гуань-цзи”. Економічна думка Індії. „Закони Ману”, „Артхашастра”. Каутілья.

Господарство первісних племен на території України. Розвиток господарства епохи палеоліту, мезоліту та неоліту на території України. Трипільська культура, її загальна характеристика та історичне значення. Характерні риси господарства та основні культури бронзового та залізного віків на території України. Сармати. Скіфи.