Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.Истор экон и эк мысли.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (хvі – перша половина хvіі ст.).

Вплив Великих географічних відкриттів на економічний розвиток Європи. Передумови великих географічних відкриттів. Наслідки великих географічних відкриттів для економічного розвитку країн Західної Європи. Виникнення колоніальної системи. Перетворення міжнародної торгівлі на світову. Революція цін в Європі та її економічні наслідки.

Сутність та особливості процесу первісного нагромадження у провідних країнах світу. Мануфактурне виробництво. Основні аспекти господарського розвитку країн Західної Європи і США в XVI – XVII ст. Соціально-економічні зміни в країнах Західної Європи. Реформація та її вплив на становлення капіталістичного світогляду. Первісне нагромадження капіталу та його способи. Поширення мануфактур як основної форми організації промислового виробництва. Шляхи виникнення мануфактур. Види мануфактур. Вплив мануфактур на розвиток промисловості Європи.

Меркантилізм. Історичні умови зародження і розвитку меркантилізму. Розвиток товарно-грошових відносин та міжнародної торгівлі. Особливості предмету дослідження меркантилістів. Спадковість та принципова відмінність поглядів меркантилістів та усієї попередньої економічної думки. Ранній меркантилізм та теорія грошового балансу. Пізній меркантилізм та теорія торгового балансу. Погляди меркантилістів на функції держави. Політика протекціонізму. Особливості меркантилізму в європейських країнах. Англійський, французький та італійський меркантилізм. Поширення меркантилізму в Росії й Україні та його особливості.

Особливості розвитку господарства України в ХVІ - ХVІІ ст. Загальна характеристика системи землеволодіння в Україні у XVI ст. Покріпачення селян та посилення феодальної залежності. Козацьке землеволодіння та його особливості. Зміна земельних відносин внаслідок національно-визвольної війни 1648-1654 рр. Становище ремесел в Україні в XVI – XVII ст. Поява перших мануфактур. Види мануфактур та шляхи їх виникнення. Особливості мануфактур в Україні. Державні та поміщицькі мануфактури. Господарство Запорізької Січі.

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина хvіі – перша половина хіх ст.).

Становлення ринкової економіки та капіталістичної системи в країнах Європейської цивілізації. Формування основних елементів ринку в Європі. Зміна системи землеволодіння. Виникнення ринку землі. Соціально економічні перетворення. Буржуазні революції в Європі та США. Формування ринку праці. Початок формування інфраструктури ринку. Виникнення бірж та формування банківської системи.

Вплив розвитку ринкової економіки на європейську економічну думку. Зародження класичної політекономії. Економічні передумови виникнення класичної школи. Економічні погляди засновників класичної політекономії. В.Петті як основоположник класичної політекономії. Критика меркантилізму. Трудова теорія вартості. Абстрактний метод. Зародження національного рахівництва. Виникнення класичної політекономії у Франції. Економічні погляди П’єра де Буагільбера. Економічне вчення фізіократів. Соціально-економічні передумови виникнення школи фізіократів у Франції. Економічні погляди Ф.Кене. Економічні погляди А.Тюрго.

Економічна система Адама Сміта. А.Сміт як засновник ідеології економічного лібералізму. Концепція „невидимої руки ринку” та „економічної людини”. Закладення фундаменту для розвитку економічної науки. Розвиток методології економічного аналізу. Вчення про поділ праці, фактори економічного розвитку, про вартість, доходи і класи. Продуктивна та непродуктивна праця. Нагромадження капіталу й продуктивність праці. Заробітна плата, прибуток, рента в поглядах Сміта. Суперечності теорії вартості, догма Сміта.

Промисловий переворот, його суть та особливості здійснення в країнах Європейської цивілізації. Промисловий переворот. Структурні зміни в економіці в період промислового перевороту. Передумови промислового перевороту. Фактори та хід промислового перевороту в Англії. Хід промислового перевороту в Франції. Причини гальмування та фактори промислового перевороту в Німеччині. Особливості та фактори промислового перевороту в США. Наслідки промислового перевороту для економічного розвитку провідних країн та становлення національних ринків.

Розвиток ідей класичної політекономії в умовах фабричного капіталізму. Зміна соціально-економічної ситуації в кінці XVIII – на початку XIX ст. Вплив промислової революції, економічних криз, загострення соціальних протиріч на подальший розвиток ідей класичної школи. Теоретичні погляди Ж.Б.Сея. Економічні погляди Т.Мальтуса. Розвиток ідей класичної школи Давідом Рікардо в нових історичних умовах. Започаткування „лінії Рікардо” в економічній теорії. Дрібнобуржуазна критика капіталізму. Економічне вчення Ж.-Ш.Сімона де Сісмонді.

Завершальний етап розвитку класичної школи. Еволюція ідей класичної школи в працях В.Сеніора, Ф.Бастіа, Г.Кері. Завершення класичної політекономії в працях Дж.С.Мілля. подальший розвиток Міллем поглядів Рікардо. Проблеми власності і добробуту в працях Мілля. Теорія соціального партнерства. Соціальний реформізм Дж.С.Мілля.