Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0558302_BA4CB_serdyuk_v_o_osnovi_anatomi_ta_fiz...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

В.О.СЕРДЮК

Основи анатомії та фізіології тварин

Київ 2008

УДК

С 44 Сердюк В.О. Основи анатомії та фізіології тварин. Навчальний посібник для учнів та вчителів. - Київ, 2008. – 110 с.

Навчальний посібник в якому розповідається про будову та функції організму тварин, про взаємозв’язок організму тварин з навколиш-нім середовищем, значення тварин в природі та житті людини.

Для вчителів біології, учнів та студентів.

© Київ, 2008

ВСТУП

Після знайомства з біологією рослин та тварин, ви вже знаєте, що рослини відрізняються від тварин тим, що можуть синтезувати органічні речовини з неорганічних використовуючи для цього енергію Сонця (тобто є АВТОТРОФАМИ). Переважна ж більшість тварин здатна лише засвоювати органічні речовини, синтезовані рослинами (тобто є ГЕТЕРОТРОФАМИ). Знаєте ви, напевно, і те, що крім тварин до гетеротрофних організмів відносяться ще й гриби.

Завдання цієї книжки - познайомити вас з тим, як побудовані та функціонують (або “працюють”) організми тварин, інакше кажучи, з анатомією, фізіологією та екологією тварин. Це знайомство дозволить вам у майбутньому краще зрозуміти, як побудований та функціонує організм людини, тобто - ваш власний. Бо людина вже давно усвідомила, що тварини є її найближчими родичами.

Одна з найбільш дивовижних рис живих організмів (у тому числі і тварин) - це їх різноманіття. Старанна праця декількох поколінь біологів познайомила нас з приголомшуючим різноманіттям видів тварин (декілька мільйонів), з якими ми поділяємо нашу планету. З цим різноманіттям тварин ви вже встигли познайомитись у 7-му класі під час вивчення курсу “Біологія тварин”.

Але не дивлячись на таке велике різноманіття форм при уважному розгляданні у різних тварин можна знайти схожі риси будови.

Глава 1. Тваринний організм

    1. Тварини як складова частина живої речовини

Біосфера, як жива оболонка Землі, є безперервною і ні одна з її складових частин не може бути відділена від неї без руйнування (знищення) її цілісності. Тому, незважаючи на те, що біомаса тварин нашої планети невелика і складає лише біля 2 % від загальної біомаси живого, роль тварин у біосфері надзвичайно велика. Це визначається високим рівнем енергетичних процесів у тварин, їх більшою рухливістю та різноманітністю (більше 1,5 млн. видів, тоді як вищих рослин лише 300 тис. видів). Велика різноманітність тварин надзвичайно важлива, перш за все, для забезпечення основного процесу біосфери – БІОТИЧНОГО КОЛООБІГУ РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇ, який підтримує динамічну рівновагу у Природі.

Життя тварин, як Ви знаєте, дуже тісно пов’язане з життям рослин, і зміна кількості перших неминуче позначається на кількості і загальному стані других. Тому тварини, які є невід’ємною складовою частиною ландшафтів, відіграють велику роль у його формуванні. За рахунок морських тварин, наприклад, які мають твердий скелет або покрив (одноклітинні найпростіші, молюски), утворюються осадкові породи (крейда, вапняк, черепашник), поклади яких займають величезні території на поверхні Землі. Згадаймо також боброві плотини, які утворені діяльністю бобрів, чи коралові рифи та острови, які утворені діяльністю коралових поліпів. В утворенні ґрунтів та в їх родючості важливу роль відіграють різноманітні тварини: одноклітинні найпростіші, черви, комахи, землерийні хребетні. Їх вплив на грунт зумовлений тим, що вони розкладають рослинний опад, розпушують землю на велику глибину і цим сприяють проникненню коренів рослин у глибокі шари ґрунту, надходженню вологи, поліпшують аераційні властивості ґрунту. Пропускаючи землю через свій кишечник, вони поступово виносять її на поверхню, збагачуючи грунт, при цьому, органічними речовинами. Міріади комах та інших безхребетних і хребетних тварин, відмираючи вносять у грунт різноманітні мікроелементи.

Не будемо забувати й про те, що більше 80 % квіткових рослин запилюються саме тваринами, серед яких є багато таких рослин, які запилюються лише певними видами комах, що забезпечують можливість цим рослинам утворювати насіння та плоди.

У природі комахи споживають не тільки живі рослини, але й їх відмираючи рештки. Тільки комахи разом з деякими ссавцями та птахами (пригадайте з якими), знищують трупи великих і малих тварин. Ще більш суттєва роль комах в утилізації перегною. Коли б комахи – мухи, жуки, терміти – не поїдали цей субстрат (гній), степові угіддя вже через кілька років були б вкриті майже повністю шаром перегною.

Розповсюдження багатьох видів рослин також пов’язане з діяльністю тварин. Птахи розносять насіння на дуже великі відстані. Сойки, наприклад, які розповсюджені майже по всій території України, ховають у грунт „для запасу” жолуді, чим сприяють поширенню дубових насаджень. А гризуни-землериї сприяють розширенню площі лісів і лісостепу.

Наведені вище приклади доводять, що тварини є невід’ємною і дуже важливою складовою частиною Природи нашої планети. При цьому середовище існування постійно впливає на них, змушуючи пристосовуватись до його умов, але й тварини, в свою чергу, також впливають на середовище життя, іноді суттєво змінюючи його вигляд і пристосовуючи його до власних потреб.