Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовой работе_укр.мова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

1.2. Вимоги до оформлення курсової роботи

Курсова робота є текстовим документом у сфері науки і техніки і повинна оформлятися відповідно до Держстандарту України ДСТУ 3008-95 "Документація. Звіти в сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення", затвердженим введеним у дію наказом Держстандарту України № 58 від 28.02.1995р.

Курсову роботу виконують рукописним, машинописним або машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом на одній стороні листа білого паперу формату А4 (210х297 мм). Допускається також, коли це необхідно використання аркушів формату АЗ (297х420 мм).

Найпоширенішим шрифтом, що використвоується є Times New Roman, кегль 14, міжрядковий інтервал – 1,5.

При машинописному способі дипломну роботу друкують через півтора інтервали, при машинному – з розрахунку не більш 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення шрифтом №14.

Текст роботи варто друкувати, дотримуючись наступних розмірів полів: верхнє, ліве і нижнє – не менше 20 мм, праве – не менше 10 мм.

Помилки, описки і графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом чи від руки.

Структурні елементи "Зміст", "Вступ", "Заключення" не нумерують, а їх найменування служать заголовками структурних елементів.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки. Заголовки структурних елементів курсової роботи і заголовки розділів варто розташовувати в середині рядка і друкувати прописними буквами без крапки наприкінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів роботи варто починати з абзацного відступу і друкувати малими літерами, крім першої – прописної, не підкреслюючи, без крапки наприкінці. Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту роботи рівним п'ятьом знакам. Якщо заголовок складається з 2-х і більш пропозицій, їх розділяють крапкою. Переноси слів у заголовку розділу не допускаються.

Відстань між заголовками і наступним або попереднім текстом повинна бути:

  • при машинописному способі – не менше трьох інтервалів;

  • при машинному способі – не менше двох рядків.

Не допускається розміщати найменування розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після нього розташована тільки один рядок тексту.

Сторінки варто нумерувати арабськими цифрами, дотримуючи наскрізної нумерації по всьому тексту роботи. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки наприкінці. Титульний лист включають у загальну нумерацію сторінок. Номер сторінки на титульному листі не проставляють. Ілюстрації і таблиці, розташовані на окремих сторінках, включають у загальну нумерацію сторінок.

Розділи, підрозділи, пункти і підпункти курсової роботи варто нумерувати арабськими цифрами. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах роботи і позначатися цифрами 1, 2, 3 і т.д. Підрозділи нумеруються в межах розділу арабськими цифрами розділеними крапкою, наприклад, 1.1, 1.2, 1.3 і т.д.

Ілюстрації (креслення, малюнки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) варто розташовувати в роботі безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання.

Ілюстрації можуть мати назву, яку поміщають під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією поміщають пояснюючі дані (підрисуночний текст). Ілюстрація позначається словом "Рисунок -", що поміщають разом з назвою ілюстрації після пояснювальних даних, наприклад, "Рисунок 3.1. - "Схема розміщення". Ілюстрації варто нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, що приводяться в додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, 3.2 - другий рисунок третього розділу.

Таблиця: номер і назва розміщаються в лівому куті листа перед назвою таблиці, при цьому нумерація сторінок аналогічна нумерації рисунків, наприклад, таблиця 2.4 – четверта таблиця другого розділу.

Нумерація таблиць і їх оформлення приведені на рис. 1.

.

Таблиця 2 .4 - Основні результати господарської діяльності підприємства

за 200...-200... роки.

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії, які обмежують таблицю ліворуч, праворуч і знизу, можна не проводити, якщо їх відсутність не ускладнює користування таблицею.

Таблицю варто розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті курсової роботи.

Заголовки граф таблиці друкуються з прописних букв, а підзаголовки – з рядкових, якщо вони складають одну речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з прописної букви. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки вказують в однині.

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті чи таблицях, допускається оформляти виносками. Виноски позначають надрядковими знаками у вигляді арабських цифр (порядкових номерів) з дужкою. Знаки виноски ставлять безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, до якого дається пояснення і перед текстом пояснення. Нумерація виносок - окрема для кожної сторінки. Текст виноски поміщають під таблицею або наприкінці сторінки, відокремлюють від таблиці чи тексту лінією довжиною 30-40 мм, проведеною в лівій частині сторінки.

Формули і рівняння розташовують безпосередньо після тексту, у якому, вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння в роботі (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатку) варто нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу.

Номер формули і рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули чи рівняння, розділених крапкою, наприклад, формула (1.3.) третя формула першого розділу.

Номер формули або рівняння вказують на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень-символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу або рівняння, варто наводити безпосередньо під формулою в тій же послідовності, у якій вони дані в формулі або рівнянні. Пояснення значення кожного символу і числового коефіцієнта варто давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом "де" без двокрапки.

Приклад.

Відомо, що Р= (3.1.)

де Р – рентабельність; П – прибуток; Vт/об – обсяг роздрібного товарообігу.

Посилання в тексті роботи на джерела варто вказувати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, "... у роботі [5] ..."

При цьому оформлення посилання повинно відповідати її бібліографічному опису переліком посилань зі вказівкою номеру.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, рівняння, додатки вказують їх номери. При посиланнях варто писати "... у розділі 2 ...", "... на рис. 1.3. ...", "... у табл. 2.2. ...", "... за формулою 2.1. ...", "... у додатку Б..." і т.д.

Додатки варто оформляти як продовження роботи на її наступних сторінках, або у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань, на них у тексті.

Якщо додатки оформляють на наступних сторінках роботи кожен такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої прописної, симетрично щодо тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими буквами з першої прописної повинно бути написано слово "Додаток ___" і прописна буква, що позначає додаток. Додатки варто позначати послідовно прописними буквами Українського алфавіту, наприклад, додаток А, додаток Б і т.д.