Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЛР А5 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

56

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Сумський державний університет

Конотопський інститут

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни

Кросс-платформові мови програмування

Для студентів спеціальності: Електронні прилади та пристрої

Укладач викл. Грищук О.С.

Конотоп, 2012

Передмова

Курс «Кросс-платформові мови програмування» включає в себе два основні розділи, що направлені на вивчення таких технологій, як Flash та Flex. Перша – це система для створення векторної анімації, що має великі можливості програмування і на сьогодні використовується для інтерактивних додатків, в якості інтерфейсу користувача в складних веб-орієнтованих системах. Flash від Macromedia являє собою симбіоз графіки, анімації та програмування. Ця технологія дозволяє створювати не тільки інтерактивні фільми, а навіть сайти і використовувати ефекти, які важко виконати за допомогою засобів HTML та JavaScript. Мовою технології Flash являється ActionScript – скрипкова мова, що буквально означає «мова дій».

У другій частині курсу вивчається технологія Flex, мовою якої являється не тільки ActionScript а й MXML («мова розмітки»), що дозволяє створювати складні додатки з чіткою та зрозумілою структурою. Adobe Flex являється новою технологією для створення функціональних веб-додатків та традиційних програм, що відтворюються за допомогою Flash Player. Flex- це мова програмування, в основі якої лежить MXML, що в свою чергу заснована на розширюваній мові розмітки (Extensible Markup Language, XML), використання якої робить створення додатків легким та ефективним. Flex-технологія поєднує всі переваги сучасних мов програмування та стандарти і методи веб-розробок.

Як і інтегроване середовище розробки Flash, Flex створює додатки, що відтворюються за допомогою Flash Player. Єдиною загальною рисою цих технології є використання мови сценаріїв, а в іншому вони відмінні. Flash – це в першу чергу інструмент створення анімації та графічний редактор. Flex – засіб для побудови складних додатків. Саме завдяки використанню Flash Player ці технології не мають конфлікту з різними браузерами та операційними системами, тому вони являють собою сучасні кросплатформені мови програмування.

У процесі виконання лабораторних робіт Ви ознайомитесь з основними можливостями цих технологій.

Лабораторна робота №1

Тема роботи: Базові операції при роботі в середовищі Adobe Flash Professional CS5

Мета роботи: Ознайомитися з інтерфейсом програми Adobe Flash Professional CS5, вивчити основні інструменти на панелі інструментів Tools, познайомитися з способами створення графічних елементів.

ЕЛЕМЕНТИ ТЕОРІЇ

У Flash рядок головного меню розташована у верхній частині вікна програми і служить для отримання доступу до різних команд.

Команди меню File призначені для роботи з файлами. Робота з будь-яким проектом починається і завершується активізацією однієї з цих команд. Крім команд, які є стандартними для всіх додатків, в цьому меню знаходятьсякоманди, специфічні для Adobe Flash Professional: Revert (Повернутися до колишнього стану), Import (Імпорт файлів), Export (Експорт файлів), Рublish Settings (Параметри публікації), Publish Preview (Попередній перегляд публікації) і Publish (Публікація).

Меню Edit містить команди, що дозволяють виконувати як стандартні операції редагування в процесі обробки даних, так і спеціалізовані команди Flash, призначені для копіювання, переміщення і видалення кадрів, правки символів, призначення комбінацій клавіш і відображення шрифтів.

Меню View в розпорядження користувача надаються команди для управління зовнішнім виглядом фільмів, а також інструментальними панелями.

Меню Insert призначено для додавання елементів в процесі розробки flash-анімації, а меню Modify дозволяє їх модифікувати. Це такі елементи як символи, кадри, шари, різні фігури і елементи управління.

Призначення команд меню Text - редагування та впорядкування тексту. До складу цього меню входять команди для вибору накреслення і розміру шрифту, вирівнювання тексту і тому подібні.

Меню Conrtol містить всі необхідні команди для управління відтворенням фільмів Flash, в тому числі: Play (відтворення), Rewind (перемотати), Go to End (перехід в кінець), Step Forward (крок вперед), Step Backward (крок назад) тощо.

Меню Window дозволяє отримати доступ до найбільш важливих інструментів Flash - панелям і діалоговим вікнам.

Панель інструментів Tools

Панель Tools - набір інструментів як для створення художніх творів, так і для їх редагування та модифікації. Панель інструментів Tools завантажується за допомогою команди Tools меню Window. Дана панель складається з чотирьох секцій з інструментами для малювання, креслення, вибору та модифікації.

Область дії і робоча область

Область дії Flash - це біла зона, де оживають елементи фільму, де відбувається те, що побачать глядачі. Сіра зона, навколо області дії, називається робочої областю. Тут протікає закулісне життя. Елементи можуть бути розміщені в обох областях. Різниця полягає в тому, що елементи, що знаходяться за межами області дії, не видно у фільмі. В усьому іншому можливості по роботі з об'єктами однакові в обох областях. Завдяки такому розмежування можна створювати анімацію, в якій деякий об'єкт (наприклад, сфера) з'являється поступово перед очима глядачів. Насправді він починає свій шлях в робочій області та закінчує рух в області дії.

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОБОТИ

  1. Відкрийте програму Adobe Flash Professional CS5. У стартовому меню вибираємо ActionScript 3.0, або натискаємо FileNew→ ActionScript 3.0.

  2. Натискаємо ПКМ на робочій області та вибираємо Document properties і установлюємо розмір документа 300×400 пікселів.

  3. Встановіть такий масштаб відображення документа, щоб стіл цілком відображався в робочій області.

  4. Переходимо до панелі Tools

4.1. Інструмент «Selection Tools» («Виділення») – цей інструмент дозволяє нам вибрати на монтажному столі довільну область прямокутної форми, всі об'єкти, і частини об'єктів які потрапили в цю область.

Завдання 1: Виділіть коло і перемістіть його в інше місце монтажного столу.

1.1. Намалюйте круг.

1.2. Виберіть інструмент «Selection Tools» на панелі Tools, або натисніть кнопку V.

1.3. Розтягніть область виділення, утримуючи ліву кнопку миші, так щоб виділився весь круг. Зверніть увагу, що виділені елементи змінюють свій колір, як би покриваючись сіточкою.

1.4. Якщо на виділеному об'єкті натиснути і утримувати ліву кнопку миші, то, рухаючи курсором, ми зможемо змінювати положення виділеного фрагмента. Якщо ми просто клацнемо курсором з якої-небудь окремої частини нашого малюнка - виділиться саме ця частина.

Завдання 2: Змінити форму об'єкта (кола).

2.1. Наведіть курсор на кордон не виділеного об'єкта, близько стрілочки з'являється зображення дуги.

2.2. Натиснувши і утримуючи ліву кнопку миші, змініть форму об'єкта.

При виборі інструмента «Selection Tools», в розділі «Options» з'являються три додаткові кнопки.

Кнопка «Snap to Object» («Прив'язка до об'єкта») – дозволяє пов'язувати переміщуваний об'єкт з іншим.

Кнопка «Smooth» («Згладжування») - згладжує ламану лінію, перетворюючи її в криву.

Кнопка «Straighten» («Випрямлення») – зменшує вигнутість лінії.

4.2. Інструмент «Subselection Tools » («Підвиділення») - дозволяє виділити об'єкт або кілька об'єктів цілком.

Завдання 3: Змінити форму об'єкта (кола).

3.1. Виберіть інструмент «Subselection Tools». Всі об'єкти, хоч краєм потрапили в область виділення, виявляються повністю виділеними.

3.2. Виділіть коло. Виділений об'єкт облямовується зеленою лінією, на якій є невеликі зелені точки, які називаються вузлами. Якщо навести курсор на вузол, курсор зміниться і придбає вид гострого трикутника.

3.3. Натисніть ліву кнопку миші і утримуючи її, рухами курсора перетягніть окремі вузли, змінюючи форму об'єкта.

4.3. Дії інструменту «Lasso Tools» («Лассо») схоже з дією інструмент «Selection Tools». При виділенні інструментом «Lasso» виділяється не прямокутна, а довільна область.

Інструменти модифікації

Інструмент «Free Transform Tools» («Вільна трансформація») - Дозволяє застосовувати різні способи трансформації об'єкта.

Завдання 4: Змініть форму прямокутника, поверніть його під будь-яким кутом.

4.1. Намалюйте прямокутник.

4.2. Виберіть інструмент «Free Transform Tools».

4.3. Виділіть прямокутник за допомогою інструменту «Free Transform Tools» шляхом розтягування області виділення. Навколо прямокутника утворилася чорна рамка з невеликими чорними квадратиками на кутах.

4.4. Натиснувши і утримуючи ліву кнопку миші на будь-якому з цих квадратиків і рухаючи курсор, розтягуйте прямокутник в будь-яку сторону.

4.5. При наближенні курсора до одного з кутів виділення, курсор набирає вигляду круглої стрілки. Натиснувши і утримуючи ліву кнопку миші, рухайте курсор, щоб обертати прямокутник.

В розділі «Options» є додаткові кнопки.