Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка бак..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Сумський державний університет

Методичні вказівки

до проведення практичних (семінарських) занять з дисципліни “Основи римського приватного права”

для студентів спеціальностей 5.060101, 6.030402 “Правознавство”

усіх форм навчання

Суми

Сумський державний університет

2011

Методичні вказівки до проведення практичних (семінарських занять) з дисципліни “Основи римського приватного права” / укладач І.О. Алещенко. – Суми: Сумський державний університет. - 2011. - 44 с.

Кафедра права

Вступ

Навчальна нормативна дисципліна “Основи римського приватного права” передбачає можливість ознайомлення з античною правовою культурою, її впливом на розвиток сучасної цивілістики і ставить за мету підготувати студентів до вивчення ряду основних та спеціальних цивілістичних дисциплін.

Предметом вивчення дисципліни “Римське право” є: основні принципи, доктринальні засади, правові джерела, окремі поняття, терміни, визначення, дефініції, юридичні категорії та інститути римської держави та права, особливості феномену рецепції римського права та правового регулювання публічних і приватно-правових відносин і основних конструкційно-догматичних проблем цивільного права, які зберігають своє науково-практичне значення під час аналізу та розробки сучасного праворозуміння.

З найбільш важливих тем курсу проводяться семінарські заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, співбесіда, обговорення рефератних повідомлень, розв’язання казусів, виконання самостійних і контрольних робіт, індивідуальні завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Мета семінарського заняття – допомогти студентам самостійно вивчити курс основи римського права, глибоко засвоїти найбільш важливі та складні питання цього курсу. Найважливіше завдання семінару – забезпечити обговорення студентами теоретичних питань, прищепити їм навички самостійного формування, чіткого викладення думок і на цій основі – вивчення і засвоєння навчального матеріалу програми курсу.

Дане видання має на меті викликати інтерес до основ римського приватного права і допомогти студентам в опануванні теоретичного курсу.

Тема 1 Предмет та поняття римського приватного права План

  1. Предмет курсу “Римське приватне право”.

  2. Публічне право. Приватне право. Преторське право. Право народів.

  3. Значення вивчення римського приватного права для сучасних юристів.

  4. Рецепція римського права. Причини рецепції римського права.

  5. Рецепція римського приватного права в Україні.

Ключові поняття: римське право, публічне право римлян, приватне право римлян, квіритське право, право народів, преторське право, віндикація, негаторний позов, реституція, пакти, презумпція, рецепція римського права, глосатор, часткова і похідна рецепції.

Методичні вказівки

Вивчення першого питання теми передує систематизація знань, отриманих при вивченні курсу “Історія держави і права зарубіжних країн”, зокрема історії виникнення, розвитку Римської держави, римського приватного права. Ще до появи Риму на узбережжі Середземного моря відбувався жвавий міжнародний торговий обмін. Рим неминуче стає його учасником, поступово перетворюючись на центр політичного життя, світового торгового обороту, римське право проймається засадами універсальності. Розкриваючи перше питання слід звернути увагу на діяльність римського юриста Ульпіана (кінець II –початок IIIст. н. е.), з’ясувати питання розмежування публічного і приватного права, визначити їх характерні риси в різні епохи, підслідити історичну долю цих двох галузей римського права, звернути увагу на те, що споконвічне й найдавніше право Риму - це було цивільне право. Розкриття питання про предмет курсу “Римське приватне право” має базуватися на дослідження питань “квіритське право”, “право народів”, “преторське право”

Розглядаючи друге питання, необхідно особливу увагу приділити визначенню складових систем цивільного права Давнього Риму. Розкрити, зрозуміти причини виникнення цивільного права Давнього Риму, його джерела і нестачі. Проаналізувати причини встановлення посади претора і його обов'язки. Засвоїти поняття права народів, передумови його виникнення. Які відносини і між ким регулювало право народів. Преторське право, причини виникнення і які відносини воно регулювало. Публічне право, характер інтересів і які відносини воно регулювало. Приватне право, характер інтересів, відмінність від публічного. Які галузі сучасного права належать до публічного, а які - до приватного. Визначити основні інститути, риси римського приватного права, що мають вирішальне значення для зміцнення рабовласницького панування і господарського обороту в Давньому Римі.

У другому питанні слід різноаспектно розкрити, дослідити значення римського приватного права для сучасних юристів. Засвоїти значення понять: віндикація, пакти, негаторний позов тощо, які є термінологією римського права, дослідити вплив римського права на формулювання і застосування сучасного Українського законодавства.

При висвітленні третього питання слід зупинитися на підставах виникнення, понятті такого важливого і складного явища суспільного життя, ланці, яка поєднувала правовий розвиток Стародавнього світу, середньовіччя, Нового світу, рецепції римського права. Розкрити етапи рецепції права, висвітлити діяльність Болонської школи – школи гносаторів, діяльність коментаторів, шлях римського права до системи права і практики середньовічних держав, а потім буржуазних, вплив римського права на структуру Німецького цивільного уложення 1900р., Кодексу Наполеона 1804р., зазначити причини рецепції римського права.

У четвертому питанні слід дослідити рецепцію римського приватного права, яка розпочалася в XI – XII ст., і охопила практично всю Європу, висвітити деякі мотиви рецепції римського приватного права на різних етапах історії України.