Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка гидравлика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

2964 Методичні вказівки

ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ

З КУРСУ

"Гідравліка, гідро- та пневмоприводи"

для студентів напряму підготовки

6.050502 "Інженерна механіка"

денної форми навчання

Суми

“Видавництво СумДУ”

2010

Методичні вказівки до курсової роботи з курсу “Гідравліка, гідро- та пневмоприводи ” / укладачі: В.Ф. Герман, О.І.Котенко. – Суми: Вид-во СумДУ, 2010. – 29с.

Кафедра “Прикладна гідроаеромеханіка”

Загальні методичні вказівки

Мета курсової роботи - це набуття студентами практичних навичок з розв’язання конкретних інженерних задач на прикладі розрахунку гідропривода, поглиблення і закріплення знань, отриманих на лекційних і практичних заняттях.

Курсова робота складається з розрахунку і вибору параметрів гідроустаткування: гідроциліндра, розподільника, дроселя, фільтра і клапана; гідравлічного розрахунку системи привода; вибору параметрів насоса; розрахунків потужності і к.к.д. гідропривода.

Курсову роботу оформляють у вигляді розрахунково-пояснювальної записки на білих аркушах формату 297х 210 мм. На обкладинці зазначають назву навчального закладу і кафедри, де вивчається дана дисципліна, назву курсу, прізвище, ім’я, по батькові студента, номер групи, номер залікової книжки, номер варіанта, прізвище, ім’я, по батькові викладача, рік виконання роботи. Зразок оформлення титульного аркуша наведено у додатку А.

У записці наводять умови завдання, принципову схему гідропривода, всі необхідні розрахунки зі стислими поясненнями і посиланнями на використовувану літературу. Розрахунки рекомендується проводити в Міжнародній системі одиниць СІ.

Необхідний довідковий матеріал частково наведений у даних методичних вказівках, дані для розрахунків вибираються з рекомендованої літератури.

Завдання на курсову роботу видається кожному студенту індивідуально. Вибирають варіант завдання (принципову схему гідропривода) за останньою цифрою номера залікової книжки відповідно до рис.1. Вихідні дані вибирають з табл.1 за передостанньою цифрою номера залікової книжки.

1 Вихідні дані до роботи

Принципові схеми об'ємного гідропривода поступального руху подані на рис.1. Робоча рідина з бака Б подається насосом Н через розподільник Р у робочу порожнину гідроциліндра Ц. Шток гідроциліндра навантажений силою F. Надлишок рідини, що нагнітається насосом, відводиться в бак Б через клапан переливний КП (схеми 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9) чи через дросель ДР (схеми 3, 6, 10). У схемах 3, 6, 10 встановлений запобіжний клапан КЗ, призначений для запобігання руйнуванню гідравлічної системи при підвищенні навантаження. Для регулювання швидкості робочого органа встановлений дросель ДР. Відпрацьована рідина з порожнини гідроциліндра через розподільник Р і фільтр Ф зливається в бак Б.

За вибраним варіантом схеми гідропривода і заданими у табл.1 вихідними даними, а також взятим значенням робочого тиску визначити розміри гідроциліндра і підібрати гідророзподільник, гідродросель, гідроклапан, гідрофільтр. Розрахувати втрати тиску в гідролініях і гідроапаратах привода. Вибрати насос. Розрахувати потужність і к.к.д. гідропривода. Еквівалентну шорсткість гідроліній взяти = 0,06мм. Механічний к.к.д. гідроциліндра взяти таким, що дорівнює = 0,88- 0,92.

Довжину напірної лінії, м, визначити за формулою н =1,5+0,1N,

де N - сума двох останніх цифр номера залікової книжки.

Довжина всмоктувальної лінії дорівнює

вс = 0,2н ,

а довжина зливної лінії

зл =1,15н.

Довжину зливної лінії у схемах 3,6,10 розподілити між двома ділянками. Перша ділянка (від виходу з циліндра до трійника з’єднання з лінією дроселя) зл1 =0,75зл , а друга ділянка (від трійника до входу в бак) - зл2 = 0,25зл.

Рисунок 1 – Принципові схеми гідропривода

Рисунок 1, аркуш 2

Рисунок 1, аркуш 3

Таблиця 1 - Вихідні дані

Варіант

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

F, кН

80

36

50

80

70

75

63

70

90

100

Vn, м/хв.

4,0

6,0

3,2

2,5

3,0

4,5

4,0

3,6

5,2

4,5


2 РОЗРАХУНОК І ВИБІР ПАРАМЕТРІВ ГІДРОУСТАТКУВАННЯ