Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_1_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Не 1.1 Склад і призначення фінансової звітності

1. Суть та призначення звітності.

2. Види звітності та інформаційні потреби її користувачів.

3. Вимоги до складання звітності.

4. Нормативне регулювання процесу складання звітності.

5. Відповідальність за складання та подання звітності.

1. Суть та призначення звітності.

Інформація (від лат. information -роз'яснення, виклад) - це відомості, повідомлення про будь-яку подію, діяльність тощо. У кібернетиці поняття "інформація" трактується як міра усунення невизначеності стану системи. У теорії машинної обробки "інформація" розглядається з точки зору технології її перетворення для забезпечення управління, тобто як сукупність відомостей, які є об'єктом передачі, зберігання та обробки.

За своєю природою інформація дуже різноманітна і залежить від виду людської діяльності, в якій використовується: наукова, технічна, виробнича, управлінська, економічна, соціальна, правова тощо. Кожен з видів інформації має свою технологію обробки, змістовне навантаження, цінність, форми представлення і відображення на матеріальних носіях, вимоги до точності, достовірності, оперативності відображення фактів, явищ, процесів.

У сучасному складному економічному механізмі без інформаційних потоків неможливе здійснення суспільного відтворення, оскільки саме вони супроводжують і координують утворення і використання фінансових та матеріальних ресурсів. Інформаційний простір є найважливішою і інтегруючою формою всього суспільного виробництва. Інформація використовується у відтворювальному процесі й віддзеркалює цей процес та його результати.

Інформація є одним з основних ресурсів зростання ефективності роботи підприємства, оскільки саме вона дозволяє:

-встановлювати стратегічні завдання діяльності підприємства та використовувати можливості, які при цьому відкриваються;

  • приймати своєчасні та обґрунтовані управлінські рішення;

  • координувати дії розрізнених підрозділів, спрямовуючи їх зусилля на досягнення поставлених цілей.

В інформаційному процесі, яким є управлінська діяльність, інформація виступає одним з найважливіших ресурсів поряд з енергетичними, матеріальними, трудовими та фінансовими. Управлінська інформація - інформація, яка обслуговує процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ в межах суб'єкта господарювання і забезпечує вирішення завдань органі заційно-економічного управління господарством та окремими підприємствами. Необхідна для управління підприємством інформація є сукупністю різних повідомлень економічного, технологічного, соціального, юридичного, демографічного та іншого змісту.

Найважливішою складовою управлінської інформації є економічна інформація.

Економічна інфорлшція - це всі відомості в сфері економіки, які необхідно фіксувати, передавати, обробляти та зберігати для використання в процесі ушанування, облік;'. контролю й аналізу.

Економічна інформація відображає процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних і нематеріальних благ. У зв'язку з тим, що економічна інформація пов'язана із суспільним виробництвом, її часто називають виробничою інформацією.

Економічна інформація характеризується за двома основними ознаками - кількісною та якісною. Якісна ознака дозволяє класифікувати її за ознаками знань, функціями управління тощо. Кількісна ознака дає можливість з'ясувати одиниці виміру, на основі яких можна встановити її обсяги і трудомісткість отримання, а також технічні засоби для передачі, збору, зберігання та фіксації, технологію обробки показників документів.

В системах організаційного управління поряд з економічною інформацією виділяють також технічну інформацію, пов'язану з управлінням технічними об'єктами. У цілому, економічна інформація містить повідомлення про склад

трудових, матеріальних та грошових ресурсів і стан об'єктів управління на певний момент часу. Економічна інформація відображає діяльність підприємств за допомогою натуральних, вартісних та інших показників.

Отримання усієї сукупності таких відомостей про діяльність підприємства (причому в найрізноманітніших розрізах) можливі завдяки веденню бухгалтерського обліку. Саме він покликаний і може забезпечити отримання інформації, необхідної для прийняття правильних і обгрунтованих поточних управлінських рішень, інформації, яка дозволить визначити напрями подальшої діяльності підприємства, скласти реальні плани розвитку.

Як правило, інформацію, що формується в бухгалтерському обліку, називають обліковою. Зацікавленим користувачам вона надається у різних розрізах у вигляді підсумкових показників і певному заздалегідь встановленому форматі. Така форма надання необхідної інформації називається звітністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]