Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_1_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

5. Відповідальність за складання та подання фінансової звітності

Особа, уповноважена складати і подавати звітність до відповідних органів, може бути притягнута до відповідальності за:

а) порушення термінів подання звітності; б)викривлення показників звітності; в)порушення форми подання звітності.

Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" не передбачено окрему відповідальність за недотримання порядку складання та подання фінансової звітності. Проте законодавством України передбачена адміністративна відповідальність за неподання фінансової звітності, внесення викривлених даних до них. Відповідно до ст. 164 "Порушення законодавства з фінансових, питань" Кодексу України про адміністративні правопорушення такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, на яку протягом року накладено адміністративне стягнення за одне з правопорушень, спричиняють накладання штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законодавством встановлено також відповідальність за неподання податкової декларації або ж подання її із порушенням встановлених для цього термінів. Відповідно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" за кожне таке неподання або затримку платник податків повинен сплатити штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Причому ці положення поширюються як на податкову звітність, так і на звітність до фондів соціального страхування.

Відповідальність за порушення порядку подання статистичної звітності передбачена ст. 186 "Порушення порядку подання або використання даних державних статистичних спостережень": неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням, тягне за собою накладення штрафу на громадян - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, передбачають накладення штрафу на громадян - від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб і громадян -суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім накладення вказаних вище штрафних санкцій, особи, винні у їх допущенні, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 367 "Службова недбалість" Кримінального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті, службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду правам, свободам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних" осіб, що охороняються законом - карається штрафом від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Якщо ті самі дії спричинили тяжкі наслідки, то особи, що їх вчинили караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян без такого штрафу.

Керівництво може також притягнути бухгалтера до дисциплінарної відповідальності, яка виникає внаслідок порушення трудовоХ-лисципліни, а саме невиконання функціональних обов'язків згідно з посадовою інструкцією. Після отримання письмового пояснення від порушника керівник підприємства може застосувати дисциплінарне стягнення: догану чи звільнення (ст. 147 КЗпП). Дисциплінарне стягнення застосовується до порушника безпосередньо після виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення; оголошується наказом (розпорядженням) і повідомляється працівникові під розписку в триденний термін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]