Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патентування діяльності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать
  1. Для звденого обліку сум, що надходять до бюджету, а також повертаються з нього, ведеться реєстр надходжень, повернень і виплат за ф. № 25.

Зведений реєстр ведеться за видами платежів і податків відповідно до підрозділів бюджетної класифікації, а з податку на прибуток - у розрізі окремих міністерств, відомств, галузей господарства, а також окремих підприємств, що не мають відомчого підпорядкуваня.

Щодо платників, які сплачують акцизний збір щодено та додекади, суми надходжень, повернень та виплат у реєстрі обліковуються за кожним платником.

Записи до реєстру проводяться щоденно загальними підсумками за день на підставі виписок установи банку про фактично зараховані та виплачені за цей день суми.

Відкривається реєстр з початку року. В ньому є такі дані: дата запису та надходження платежів; сума, що надійшла за день і сума повернень; надійшло з початку року за виключенням повернень.

Причому графа “Надійшло з початку року” виводиться у реєстрі щоденно. На підставі цієї графи складається звіт за ф. № 1-П “Про суми фактичних надходжень та недоїмки податків і неподаткових платежів підприємств, об’єднань і організацій.

  1. З метою обліку нарахованих і сплачених платежів дпо щорічно відкриваються карточки особових рахунків:

а)на діючі підприємства і організації - з початку року;

б)на новостворені - з моменту прийняття їх на облік ДПО;

в)на підприємства, які своєчасно не стали на облік в ДПО - з часу нарахування і сплати платежу.

Особові рахунки відкриваються на кожен вид платежу платника окремо.

Форми особових рахунків

Види податків і платежів, які обліковуються

1. Форма № 4

податок з прибутку всіх СПД не залежно від форми власності

2. Форма № 6 (3)

ПДВ, акцизний збір, надходження кредиторської та депонентської заборгованості,

плата за воду, плата за землю, податок з власників транспортних засобів, відрахування на геологорозвідувальні роботи

3. Форма № 8

надходження коштів від реалізації державного майна

В кожній карточці особового рахунку вказується: назва платежу, що обліковується; загальні реквізити платника (повна його назва, місцезнаходження, номер розрахункового рахунку і в якому банку він відкритий, в який бюджет зараховується платіж; стан розрахунку платника з бюджетом, тобто:

а)скільки нараховано платежу і фактично сплачено в бюджет;

б)скільки зменшено платежу і повернено платнику переплат;

в)яка сума нарахованих фінансових санкцій і пені за несвоєчасну сплату;

г)скільки фактично надійшло платежу в бюджет за виключенням повернень, на відповідну звітну дату.

Відкривається карточка із сальдо розрахунків з бюджетом станом на 1 січня нового року (переплата, недоїмка), яке переноситься із особового рахунку минулого року.

Записи проводяться протягом року, а в кінці року рахунок закривається, тобто робиться такий запис: “Рахунок закрито, дата. Сальдо розрахунків перенесено на особовий рахунок № __ на 199_ рік. Підпис.”

Якщо сальдо немає, то робиться запис: “Рахунок закрито, дата і підпис.”

Зміст операцій в карточках особових рахунків ф.ф. №№ 3, 4, 6 такий:

Зміст операції

Пістава (документ)

1.Нараховано (донараховано)

а)згідно податкових декларацій, звітів, розрахунків, повідомлень платників про авансові платежі;

б)рішень начальника ДПО за актами перевірок проведених працівниками ДПО.

Подані платниками документи про нарахування платежів реєструються в канцелярії ДПО, після чого передаються до відділу обліку і обробки даних для проведення записів (про нараховані суми) в карточках особових рахунків.

2.Сплачено (надійшло)

згідно виписок установи банку і прикладених до неї копій платіжних доручень платників, розпоряджень ДПО.

3.Повернуто переплату, зарахована переплата в погашення недоїмки по іншому платежу

висновок за ф. №2, заяви платника.

4.Зменшено

згідно місячних, квартальних перерахунків, які проводяться згідно звітності платників.

Згідно положенням “Про Державний реєстр звітних (статистичних) одиниць України” - номери особових рахунків юридичних і фізичних осіб повинні відповідати ідентифікаційним кодам Державного реєстру.

  1. Не менш, ніж раз на квартал, інспектором відділу обліку проводиться перевірка правильності проведених записів в карточках особових рахунків платників. Перевірці підлягають усі без винятку особові рахунки.

Під час перевірки звертається увага на такі моменти:

1)чи за всіма строками сплати записані суми нарахованих платежів;

2)чи записані всі суми донарахованих платежів за результатами перерахунків та документальних перевірок;

3)звіряються суми, що надійшли до бюджету з початку року, за особовими рахунками, з сумами, записаними в реєстрі за ф. № 25;

4)чи правильно виведено сальдо розрахунків платників з бюджетом (недоїмках або переплат).

При наявності переплати на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повино дорівнювати сумі переплати на початок року, плюс сума за взаєморозрахунками (без наявної сплати), плюс сплачена сума за звітний період, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернена сума за звітний період.

При наявності недоїмки на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повинно дорівнювати сплаченій сумі за звітний період, плюс сума за взаєморозрахунками (без наявної сплати), мінус сума недоїмки на початок року, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернена сума за звітний період.

Начальником (заступником начальника) відділу обліку і звітності ДПО щоквартально проводиться вибіркова перевірка особових рахунків платників та книг зведених підсумків (ф.ф. № 25 і № 26) щодо своєчасності і правильності записів даним первинних документів про нарахування і надходження до бюджету та інших записів. На перевірених особових рахунках ставиться дата перевірки і підпис.

Якщо сальдо розрахунків з бюджетом на 1 січня за даними платника не збігаються з даними ДПО, звірка розрахунків оформляється складанням акту за ф. № 2.

При збігу сальдо розрахунків за даними платника з даними ДПО розрахунки на 1 січня вважаються звіреними і акт звірки не складається.

Якщо облік платежів автоматизовано, у відділі обліку та звітності ведуться книги обліку звірки розрахунків з бюджетом за видами платежів.

Звірка розрахунків з бюджетом всіх платників за всіма видами платежів проводиться до терміну подання річного балансу, з тим, щоб у ньому було вірно відображено сальдо розрахунків з бюджетом.

Для забезпечення првильності зарахування платежів згідно з бюджетною класифікацією ДПО до 1 грудня кожного року подають відповідним установам банків списки платників кожного району, міста із зазначенням виду платежу, а також підрозділів бюджетної класифікації доходів, символів звітності Національного банку та номери рахунків, на які повинні зараховуватись платежі. Ці списки погоджуються з відповідними фінансовими органами. Якщо протягом року у складі платників або платежів відбулися зміни, ДПО подають до установ банку уточнені списки.

Тема: “Звітність по податках та її значення”

План

1.Характеристика звіту ф. № 1-П.

2.Характеристика звіту ф. № 2-П.

3.Аналіз звітів ф. № 1-П та 2-П.

Література:

1.Інструкція МФУ та ГДПІ від 12.05.94р. № 37 “Про порядок ведення ДПІ оперативно-бухгалтерського обліку податків і податкових платежів”.

1. З метою контролю за повнотою і своєчасністю внесення податків та неподаткових платежів до бюджету і аналізу роботи за їх надходженням ДПО складають і надсилають у встановлені строки вищестоячим ДПО терміновий звіт “Про суми фактичних надходжень і недоїмки податкив та неподаткових платежів підприємств, об’єднань, організацій і громодян до бюджету” за ф. № 1-П.

Вказаний звіт складається один раз на місяць станом на 1 число і подається інспекціям у такі строки:

Про суми надходжень

Про суми недоїмки

1.По регіонах і містах

6-го

10-го

2.По АРК, областях, м. Києву та Севастополю

7-го

14-го

У випадках, коли строк подання звіту припадає на неробочий день, він переноситься на перший робочий день після вихідного.

У звіті повідомляється окремо про суми надходжень до бюджету та суми недоїмки. Суми надходжень показуються наростаючим підсумком з початку року (на 1.02., на 1.03., за I квартал, на 1.05. і т. д.).

Інформація про суми надходжень до бюджету і суми недоїмки подається за спеціально встановленими кодами.

Наприклад:

-для ПДВ - код № 01;

-для податку на прибуток - код № 02, та інші.

Зведення про суми податків та неподаткових платежів, що надійшли до бюджету, складаються:

-районними (міськими) ДПО - на підставі реєстру надходжень, повернень і виплат ф. № 25, книги обліку зведених підсумків, нарахувань, скасувань і надходжень ф. № 26;

-ДПО областей, м. Києва та Севастополя - на підставі реєстру ф. № 25 (по платниках, які безпосередньо ними оподатковуються) і на підставі звітів за ф. № 1-П, що одержуються від нижчестоячих ДПО.

Платежі, що списано з розрахункових рахунків платників в останні числа звітного місяця, а зараховано на рахунки бюджету у наступному місяці, відображаються у звіті за той місяць, коли ці платежі фактично зараховано до бюджету.

За кодом 40 у звіті відображається загальний підсумок надходжень усіх податків і неподаткових платежів та перевіряється првильність складання звіту.

Додатково до звіту про надходження платежів за встановленими кодами повідомляються дані про наявність недоїмки з податків і неподаткових платежів.

За кодом 52 у звіті відображається загальний підсумок недоїмки.

Дані по наявність недоїмки складаються:

-районними (міськими) ДПО - на підставі особових рахунків платників, а по платежах, особові рахунки яких ведуться у сільських Радах (земелльний податок), - на підставі звітів про недоїмку, що складаються сільськими Радами;

-ДПО областей, м. Києва і Севастополя - на підставі особових рахунків платників, що безпосередньо ними оподатковуються, а також на підставі звітів ф. № 1-П, що подаються нижчестоячим інспекціям.

Суми платежів, які списано з розрахункових рахунків платників у кінці звітного місяця, а зараховано на рахунки бюджету у наступному місяці, до суми недоїмки, що показується у звіті ф.№ 1-П, не включаються.

ДПАУ звіт ф. № 1-П подається каналами електронної пошти.

2. Звіт ф. № 2-П - це звіт “Про результати контрольної роботи ДПІ”. Складається два рази на рік:

а)за І півріччя;

б)за рік.

і подається місцевими ДПО у вищестоячі (обласні) ПО відповідно - до 15 числа (липня) і 15 січня нового року. Обласні ДПА подають вказаний звіт ДПАУ в термін до 25 числа (25 липня і

25 січня).

Тема: “Порядок стягнення в бюджет не внесених в строк податків і неподаткових платежів”

План

1.Органи стягнення і права ДПА (інспекцій).

2.Визначення недоплати і пені за несвоєчасну сплату платежів.

3.Джерела погашення недоплати.

4.Порядок повернення та перегляд неправильно сплачених платежів.

Література:

1.Декрет КМУ від 21.01.93 р. № 8-93 “Про стягнення невнесених в строк податків та неподаткових платежів”.

2.Інструкція МФУ від 02.11.93 р. № 84 “Про особливості застосування декрету КМУ від 21.01.93 р. “Про стягнення невнесених в строк податків та неподаткових платежів” (із змінами, лист ДПАУ № 19-212 від 11.08.95 р.).

  1. Органом стягнення платежів є державні податкові інспекції.

Керівництво роботою, пов’язаною із стягненням платежів, здійснюється ДПАУ.

На ДПАУ покладено:

1)організацію роботи по стягненню платежів, обчислення та контроль за сплатою яких покладено на ДПІ;

2)здійснення контролю за роботою місцевих податкових органів (АРК, областях, м.Києві і Севастополі, районах, містах) по забезпеченню правильності стягнення платежів.

На місцеві ДПО покладено:

а)організацію роботи щодо безпосереднього стягнення несплачених в строк платежів;

б)контроль за своєчасністю подання платниками документів, пов’язаних з перерахуванням платежів;

в)опрацювання одержаних від фінансових органів документів про сплату платежів, що фактично надійшли до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів;

г)стягнення невнесених у встановлені строки платежів.

При здійсненні своїх повноважень щодо стягнення невнесених у строк платежів ДПА мають право здійснювати у будь-яких СПД, перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, декларацій та інших документів незалежно від засобів подання інформації, включаючи комп’ютерні.

  1. Після закінчення встановлених строків сплати відповідних платежів невнесена сума вважається недоплатою і стягується з нарахуванням пені.

Пеня нараховується на суми недоплати за кожний день прострочення, включаючи день сплати, у розмірі, встановленому законодавством за окремими видами платежів.

Якщо чинним законодавством стосовно окремих видів платежів розмір пені не встоновлено, нарахування пені на суму недоплати проводиться у розмірі 0,3 % з суми недоплати. Нарахування пені проводиться ДПО.

Не нараховується пеня на:

1)пеню;

2)штрафи, що накладаються за адміністративні правопорушення.

За несвоєчасне зарахування платежів у відповідні бюджети та до цільових фондів з вини установ банків, установа банку сплачує пеню за кожен день прострочки у загальновстановленому порядку. Днем подання платіжного доручення за всіма видами платежів вважається день його реєстрації в установах банків.

У разі, коли рішення про надання відстрочки чи розстрочки платежів прийняте після того, як настав строк сплати, і в ньому не визначено, що сума пені повертається разом із зайво сплаченими платежами, сума пені, нарахованої з дня встановленого строку по день прийняття такого рішення, платнику не повертається.

При надходженні сум на сплату недоплати в першу чергу погашається недоплата, а потім пеня. У випадках, коли за платниками до наступного чергового строку внесення платежу значиться недоплата за цим платежем, то її погашення проводиться за таким порядком:

1)в першу чергу погашається недоплата минулих років;

2)після цього погашається пеня на цю недоплату;

3)погашається: недоплата за перший строк платежу поточного року і пеня за цю недоплату; недоплата за другий строк платежу поточного року, пеня за цю недоплату і т.д..

Після цього погашаються платежі за чергові строки сплати, які не настали у поточному році.

Нарахування пені проводиться, починаючи з наступного дня після настання строку сплати по день сплати включно.

Наприклад:

Строк сплати встановлено 25 грудня, списано з рахунку платника 29 грудня; пеня нараховується за 6 днів (з 26 по 29 грудня включно).

Якщо строк сплати встановлено “до 1 березня”, “ до 1 червня” тощо, останніми днями своєчасної сплати вважаються відповідно 28 (29) лютого, з1 травня.

При стягненні недплати в судовому порядку нарахування пені припиняється з дня ухвалення судом рішення, про вилучення майна платника, а також з моменту визнання боржника банкрутом.

Суми недоплати за платежами з підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та наслідків фінансово-господарської діяльності стягуються у безспірному порядку за розпорядженнми ДПО за весь час ухилення від сплати.

Розпорядження про безспірне стягнення сум недоплати не видаються, якщо підприємтсва, установи і організації своєчасно подали до установ банків платіжні доручення на перерахування в бюджет належних платежів.