Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_2012-KEPIT_Mazur_Viktoria.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
646.14 Кб
Скачать

2.3. Кліматичні умови

На півдні і на півночі країни клімат дуже відрізняється: на більшій території країни він помірний океанічний, на крайній півночі – субарктичний. Середня температура січня коливається від +2°C на південному узбережжі до -12°C на півночі, середня температура червня – від +17°C до +6°C. Навесні ночі можуть бути дуже холодними. Опади – від 300 мм (на сході) до 3000 мм (на західних схилах гір) за рік. Найбільш дощова пора року в Норвегії – осінь. Завдяки Гольфстріму зима на узбережжі досить м’яка.

2.4. Кількість населення та їх національний склад

Чисельність населення Норвегії становить 4,858 млн. осіб (2010 р.). Кількість населення зростає приблизно на 0,5% за рік. Норвегія – найменш населена з країн Європи. Щільність населення 12 осіб/км². Однак розміщення населення вкрай нерівномірне. Понад 1/5 населення зосереджено на півдні Норвегії, на вузькій прибережній смузі навколо Осло-фіорду (1/2) і Тронхеймс-фіорду. Більше 80% населення зосереджено в Південній, Західній і Східній Норвегії, причому в останній – майже половина. Міське населення – 78%, у тому числі понад 1/5 у столичній агломерації.

Середня тривалість життя 78,65 років. При цьому норвезькі чоловіки живуть в середньому 75,73 років, а жінки - 81,78 років.

Норвегія – мононаціональна країна: норвежці становлять 95%. Найбільшою національною меншиною є саами (близько 40 тисяч чоловік, точні підрахунки ускладнені), крім них проживає п’ять інших національних меншин – квена (норвезькі фіни), шведи, росіяни, цигани і євреї. З початку 1990-х років в країні триває ріст імміграції та з’явилася значна кількість іммігрантів, у тому числі російських.

2 .5. Валюта

Грошова одиниця – норвезька крона (міжнародне позначення NOK), ділиться на 100 оре. В обігу монети номіналом в 10 і 50 оре, 1, 5, 10 і 20 крон і банкноти в 50, 100, 200, 500 і 1000 крон.

Перші норвезькі монети викарбувано при королі Олафа I Трюгвассоне (995-999). Карбування монет була винятковим королівським правом. У 1626 заснований монетний двір у Крістіанії (Осло), котрий використовував для карбування срібло рудника Конгсберг. У 1686 двір перенесено в Конгсберг і став частиною Конбергского срібного рудника, щоб на місці видобутку срібла карбувати монети. Зв’язок з рудником тривала до закінчення в ньому запасів срібла в 1957. У 1695 випущені перші норвезькі банкноти, право випуску яких надана королем торговцю з Бергена Й.Т. Моління (згодом збанкрутілому). Ці банкноти були законним платіжним засобом на невеликій частині території Норвегії.

3. Столиця та найбільші міста

Столиця Норвегії – Осло (605 тис. жителів в 2011 р.). Розташована на березі величезного однойменного фіорду – Осло. Площа столиці - 453 кв. км. Індустріальний, комерційний і портовий центр Норвегії, але в той же час і одна з найменших і екологічно чистих столиць Європи.

Найбільші міста – Берген (235 тис. осіб), Трондхейм (152 тис. осіб), Ставангер (114 тис. осіб), Крістіансанд (74 тис. осіб).

4. Політичне становище

Королівство Норвегія – конституційна спадкоємна монархія. Чинна Конституція Королівства Норвегія від 17 травня 1814 р. з подальшими змінами від 20 лютого 2007 року.

Глава держави – король. Престол успадковується за старшинством як по чоловічій, так і по жіночій лінії (з 1990 р.), однак на престолонаслідування можуть претендувати лише жінки королівського роду, які народились після 1990 р. Король Норвегії – Харальд V (Harald V) став на престол 21 січня 1991 р. Він є представником династії Шлезвіг-Гольштейн-Зондербург-Глюксбург.

Законодавча влада здійснюється стортингом (Stortinget – парламент), який складається з двох палат: лагтингу (верхня палата) і одельстингу (нижня палата). У стортингу 169 (з вересня 2005 р.) депутатів, які обираються загальним рівним прямим і таємним голосуванням за пропорційною системою терміном на 4 роки. Стортинг обирає одну чверть своїх членів, яка становить лагтинг; інші три чверті утворюють одельстинг. Обрання членів лагтингу і одельстингу проходить на першій сесії після виборів. Конституцією забороняється розпуск стортингу і проведення дострокових виборів.

Нинішній склад стортингу обраний 14 вересня 2009 р. Голова – Даг Тер’є Андерсен (Dag Terje Andersen), обраний 14  вересня 2009 р. Лагтинг (Lagtinget) налічує 42 депутата. Голова – вакансія. В одельстингу (Odelstinget) 127 депутатів. Голова – вакансія.

Виконавча влада належить королю. Король призначає Державну раду (уряд), яка, як правило, формується з парламентської більшості. Уряд не може бути розпущений до закінчення терміну діяльності парламенту. Нинішню Державну раду (Statsradet) сформовано 20 жовтня 2009 р. Вона коаліційна: Норвезька робітнича партія (НРП), Соціалістична ліва партія (СЛП), Партія центру (ПЦ). Прем’єр-міністр Норвегії – Йєнс Столтенберг (Jens Stoltenberg) (НРП).

Політичні партії

Венстре – ПВ (Venstre). Ліберальна партія. Заснована у 1884 р. Налічує більш як 7,5 тис. членів. Голова – Ларс Спунхейм (Lars Sponheim).

Норвезька робітнича партія НРП (Det Norske Arbeiderpartiet – NAP). Заснована в 1887 р. Налічує близько 51.5 тис. членів (2005 р.). Голова - Йєнс Столтенберг (Jens Stoltenberg). Друковані органи – газети "Арбейдербладет" (Arbeiderbladet), "Бергенс арбейдерблад" (BergensArbeiderblad), "Ругаланнс авіс" (Rogalands Avis), "Нордлюс" (Nordlys), "Сарпсборг арбейдерблад" (Sarpsborg Arbeiderblad).

Партія прогресу ПП (Fremskrittspartiet). Створена у 1973 р. Андерсом Ланге. До жовтня 1976 р. називалась "Партія Андерса Ланге за різке зниження податків і державного втручання". Налічує близько 7 тис. членів. Голова – Сів Енсен (Siv Jensen,жін.).

Партія центру – ПЦ (Senterpartiet – SP). Заснована в 1920 р. До 1959 р. називалась Селянська партія. Налічує 38,9 тис. членів. В.о. голови – ( з 20 червня по вересень 2008 р.) – Ларс Певер Брекк(Lars Peder Brekk). Погляди партії виражає газета "Нашунен".

Соціалістична ліва партія – СЛП (Sosialistisk Venstreparti). Об’єднана партія лівих сил. Створена в 1975 р. на базі Соціалістичної народної партії та інших угруповань, які входять у Соціалістичний виборчий союз (СВС). Налічує близько 7,5 тис. членів. Голова – Крістін Хальворсен (Kristin Halvorsen). Друкований орган – газета "Ню тід" (Ny Tid).

Хейре (Права партія – Hoyre). Консервативна партія. Заснована у 1884 р. Налічує 43 тис. членів. Голова – Ерна СУЛЬБЕРГ (Erna Solberg, жін.). Друкований орган – газета "Адрессеавісен" (Adresseavisen).

Християнська народна партія – ХНП (Kristelig Folkeparti – KFP). Заснована у 1933 р. Налічує близько 50 тис. членів. Голова - Дагфінн Хьойбротен (Dagfinn Hoybraten). Друкований орган – газета "Фолькетс фрамтід" (Folkets Framtid).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]