Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний менеджмент.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Тема 12. Правове регулювання інноваційної діяльності

При вивченні теми слід звернути увагу на той факт, що з метою реалізації концепції науково-технічної та інноваційної діяльності, а також забезпечення ефективного переходу України на інноваційний шлях розвитку необхідним є забезпечення її правової складової, а саме: розробка законодавчих актів та нормативних документів, що пе­редбачають удосконалення економічного механізму управління ін­но­ваційною діяльністю (рис. 12.1).

Рис. 12.1. Функцій державних органів управління щодо регулювання інноваційної діяльності

Нормативно-правова база інноваційної діяльності підприємства містить в собі нормативні акти трьох рівнів: законодавчі, підзаконо­давчі та локальні.

Центральне місце в правовому регулюванні інноваційної діяльності займають правові аспекти охорони інтелектуальної власності – сукуп­ності авторських та інших прав на результати діяльності, які охороня­ються законодавчими актами держави (рис. 12.2).

Рис. 12.2. Форми інтелектуального продукту

Враховуючи різноманітність об’єктів інтелектуальної власності і вимог до їх охорони, правове регулювання підрозділяється на ряд са­мостійних функціональних сфер: авторське право, патентне право та виробнича таємниця (рис. 12.3, табл. 12.1).

Рис. 12.3. Сфери правового регулювання інноваційної діяльності України

Таблиця 12.1

Механізм правового захисту та специфіка об’єктів інтелектуальної власності

Етап інноваційного процесу

Результат

Форма правового захисту

Фундаментальні дослідження

Відкриття (наукове) – встанов­лення невідомих раніше об’єк­тивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ в певній області діяльності

Авторське свідоцтво – документ, що визначає пропозицію винахо­дом, надає пріоритет винаходу і авторство особі

Прикладні дослідження

Винахід – нове технічне рішення задачі, що має істотні відмінності і дає позитивний результат у будь-якій галузі національного господарства

Патент – це документ, що посвідчує автор­ство і надає його воло­дарю виключне право на винахід.

Згода на використання винаходу виражається шляхом продажу (ви­дачі) ліцензії на част­кове використання або повну передачу патент­них прав

Дослідно-кон­структорські роботи

Корисна модель – нова модель, яка придатна до використання.

Промисловий зразок – художньо-конструктивне рішення виробу, що визначає його зовнішній вид.

Правовий захист надається у ви­падку коли він є новим, оригі­нальним і промислово придатним

Свідоцтво про корисну модель, патент на про­мисловий зразок

Доцільно зауважити, що право використовувати винахід, захище­ний патентом, технічні знання, технологічні і конструкторські таєм­ни­ці виробництва тощо окремим особам або організаціям надає ліцензія шляхом прийняття зацікавленими сторонами (ліцензіаром і ліцензіан­том) ліцензійної угоди.

Ліцензійні угоди поділяються на самостійні, що передбачають пе­редачу знань або технологій, незалежно від місця і умов використання та супутні, коли до всього ще й укладається контракт на будівництво, поставку обладнання і комплектуючих вузлів або надання інжині­рин­гових послуг.

Разом з цим, слід зосередитись на тому, що за характером і обсягом прав на використання технологій розрізняють прості (невиключні), виключні та повні ліцензії (рис. 12.4).

Рис. 12.4. Сутність процесу ліцензування

Ключові слова: інтелектуальна власність, авторське право, патент­не право, промисловий зразок, винахід, патент, ліцензія, ліцензійна угода.