Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

  1. Питання для самостійного вивчення:

1. Сім чудес України: причини, історія, сучасний стан.

2. Історія розвитку туризму в прибалтійських країнах.

3. Історія виникнення найвідомішого фестивалю Білорусі «Слов'янський базар».

4. Винний туризм Молдови як один з перспективних напрямів.

  1. Зробіть огляд періодичної літератури за темами:

  • Характеристика найпопулярніших курортів України – Крим та Карпати.

  • Значущість туристичної галузі України на міжнародній арені.

  • Особливості розвитку туризму в прибалтійських країнах.

  • Потенціал туристичної галузі Білорусі та Молдови.

  1. Тести:

1. В порівнянні з іншими столицями СНД Київ не має рівних за

а) кількістю та вартістю готелів;

б) обсягом закордонних туристів;

в) кількістю церков і храмів;

г) чисельністю населення.

2. Візитною карткою Одеси є:

а) вулиця Дерибасовська;

б) Потьомкінські сходи;

в) Театр опери і балету;

г) все вище перелічене.

3. Музей дерев'яної архітектури Західної України "Шевченківський гай" знаходиться в:

а) Івано-Франківську;

б) Львові;

в) Ужгороді;

г) Трускавці.

4. Туристичний об’єкт Криму, що за результатами інтернет-опитування ввійшов до списку 7 чудес України, є:

а) Лівадійський палац;

б) Масандра;

в) Воронцовський палац;

г) Ластівчине гніздо.

5. Місто Криму, назва якого перекладається, як «Богом дана»:

а) Ялта;

б) Євпаторія;

в) Судак;

г) Феодосія.

6. До прибалтійських країн світу не відносять:

а) Литву;

б) Сербію;

в) Латвію;

г) Естонію.

7. Балтійський курорт Юрмала з цілою низкою курортів і санаторіїв, де проходить відомий музичний конкурс, знаходиться в:

а) Латвії;

б) Литві;

в) Естонії;

г) Білорусі.

8. Найвідоміший фестиваль – «Слов'янський базар» – проходить щоліта у:

а) Гомелі;

б) Бресті;

в) Мінську;

г) Вітебську.

9. Поет, що провів роки посилання в Молдові:

а) Т. Шевченко;

б) О. Пушкін;

в) М. Вовчок;

г) Л. Толстой.

10. Національний парк Біловезький ліс знаходиться в:

а) Україні;

б) Росії;

в) Білорусі;

г) Молдові.

Тема 4. Місце країн північно-західної та південно-східної європи на світовому туристичному ринку

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду туристичної галузі країн Північно-західної та Південно-східної Європи. Дана характеристика туристичній галузі Ісландії, лижного туризму Фінляндії, туристичного потенціалу країн колишньої Югославії, туристичної атрактивності Греції та туристичних ресурсів Болгарії, Румунії та Албанії.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • Ознайомитись з особливостями туристичної галузі країн Північно-західної та Південно-східної Європи;

  • розглянути та проаналізувати туристичну галузь Норвегії, Швеції та Фінляндії;

  • охарактеризувати туристичний потенціал та туристичні можливості країн колишньої Югославії;

  • ознайомитись з особливостями розвитку туризму Греції;

  • визначити туристичні ресурси Болгарії та Румунії;

  • оцінити туристичний потенціал Албанії.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Королівство Норвегія займає західну і крайню північну частину Скандинавського півострова, архіпелаг Шпіцберген у Північному Лобовому океані і острів Ян-Маєн у північній частині Атлантичного океану. Багато озер (близько 4,5 % території країни) льодовиково-тектонічного походження. Більше половини території архіпелагу Шпіцберген займають природні заповідники, в яких водяться унікальні полярні види тварин і знаходяться найбільші «пташині базари» світу.

Серед курортів варто відзначити бальнеологічний – Мудум – найвідоміший кліматичний курорт Норвегії – Ханко. Однак, більш популярна Норвегія своїми можливостями для зимового відпочинку. В країні велика кількість гірськолижних центрів, найбільш популярними з яких є Ліллехаммер, Гейло, Хемседал, Слетволд, Восс, Трюсіль, Бейтостолен, Раудален. В Норвегії можна кататися на лижах і влітку, для чого використовуються льодовики.

Дерев'яні церкви, ставкірки, основний внесок Норвегії в історію європейської архітектури.

Вісла – комерційний, портовий, індустріальний центр Норвегії і, водночас, одна з найбільш екологічно чистих столиць Європи. Крім мальовничих ландшафтів, тут багато культурних та історичних пам'яток

Швеція – це північноєвропейська країна. Найбільш відомими туристичними маршрутами, що дають уявлення про природу країни є пішохідний по Куллену та національних парках, на дрезині вздовж Дальсландського каналу, велосипедний вздовж Йота-каналу та на плотах по р. Кларельвен.

Стокгольм – місто на 14 островах. Цікавими об'єктами столиці є палац Дротнінґгольм, Старе місто на о.Стадсгольмен, риксдаг, архітектурний ансамбль о. Ріддаргольмен з Королівським палацом, Рицарським будинком та церквою Риддаргольмсчурка, парк розваг Тіволі та о.Юрґорден.

Данія – одне з найдавніших королівств світу. Основу туристсько-рекреаційного потенціалу Данії формують історико-культурні ресурси.

Вже давно освоєні туристами Фарерські (Овечі) острови, нині зростає популярність туристичних поїздок до Ґренландії.

Ісландія – острів, що знаходиться поблизу Гренландії,

з найпівнічнішою столицею світу більшою мірою приваблює своїми природними особливостями: вулкани, гейзери, льодовики, фіоди, національні парки. Серед найцікавіших природних туристичних об'єктів: вулкани Гекла, Крабла, Аск'я, Гваннадальсхнукюр. Зокрема, виверження Гекли (1491 м) відбуваються кожні 6-7 років.

Дуже привабливими і неповторними є гейзери Ісландії. Ісландці широко використовують термальні води гейзерних долин в рекреаційному господарстві.

Фінляндія – північноєвропейська країна, яка на відміну від своїх сусідів Норвегії та Швеції, має переважно рівнинний рельєф, лише на півночі піднімаються невисокі хребти Оунасселькя та Маанселькя. Це не заважає країні бути серед світових лідерів за розвитком зимових курортів.

Фінляндія багата на історико-культурні ресурси, серед яких особливо виділяється архітектурна спадщина. Головним її осередком є Гельсінкі.

Унікальним не лише в природному, а й в етнокультурному відношенні регіоном Фінляндії є Лапландія – північна заполярна область країни, заселена саамами. Цікавим для туристів є їх спосіб життя, більшою мірою пов'язаний з оленярством.

У багатьох населених пунктах та регіонах (Лапландія, Карелія) ретельно зберігаються народні звичаї та ремесла. Для країни традиційними є білі ночі та північне сяйво, а на півночі – сонце не ховається за горизонт з 17 травня по 28 липня.

Найважливішими природними багатствами країн колишньої Югославії є бальнеологічні ресурси, гірські масиви з мальовничими озерами та річковими долинами.

Північна частина Сербії та автономний край Воєводіна лежать в межах Середньодунайської низовини. В країні функціонує 53 бальнеологічних курорти. Осередками православної духовності, історико-культурної спадщини та туризму є численні монастирі Сербії.

Вік Белграда - понад 2300 років. За цей період місто було зруйноване і відновлене майже 40 разів. Востаннє в 90-х роках XX ст. його бомбили військові сили НАТО. Жителі столиці зберігають декілька зруйнованих будинків, як згадку про жахливий період розпаду Югославії.

Боснія і Герцеговина займала центральне географічне положення на межі контактів великих держав і релігій та в екс-Югославії.

Боснія і Герцеговина багата на бальнеологічні ресурси, в перш чергу на термальні мінеральні води. Ця слов'янська країна поєднує в собі іслам та християнство, що найбільшою мірою знайшло відображенні в історико-культурній спадщині.

Македонія – внутрішньоконтинентальна балканська слов'янська країна. Природна і багатовікова культурна спадщина околиць Охрідського озера надзвичайно багата. На його березі функціонує найпривабливіший гірськокліматичний курорт Македонії Охрід, де можна ознайомитися з римським амфітеатром, фортецею болгарського царя Самуїла, монастирем св. Пантелеймона, церквою св. Наума та базилікою св. Софії.

Нинішня туристична привабливість Македонії визначається численними монастирями.

Чорногорія – найвідоміша країна на політичній карті Європи. Водночас туристичний потенціал цієї балканської країни надзвичайно великий та різноманітний. Особливо величним творінням природи є Которська затока, вихід до Адріатичного моря є чи не найважливішим туристичним ресурсом Чорногорії.

В країні є родовища лікувальних грязей та джерела мінеральної води. Найвідоміший бальнеогрязьовий курорт Чорногорії – Іґало.

Інтенсивний розвиток рекреаційно-туристичного комплексу Греції почався у 70-х роках XX століття. У цей час його основою став пляжний туризм, умови для розвитку якого в Греції близькі до ідеальних.

Головним туристичним ресурсом Греції є її історико-культурна спадщина і клімат, обумовлений острівним і півострівним положенням країни на узбережжі теплих морів басейну Середземномор'я.

Змістовний відпочинок у цій балканській країні можна поєднати з лікуванням на її численних бальнеологічних курортах, що знаходяться як правило, поблизу головних туристичних центрів або на морському узбережжі.

Греція – рай для прихильників історії та мистецтва. Тут безліч унікальних пам'яток старовини. Найбільше іноземних туристів приїжджає з Великої Британії, Німеччини, Італії, Франції, Нідерландів.

Природа і культура Румунії надзвичайно різноманітні і цінні. До списку Світового надбання ЮНЕСКО включений унікальний світ дельти Дунаю. Визначними природними туристичними об'єктами Румунії є гори Феґераш, Залізні Ворота на Дунаї, гори Бучеґі, мальовничі місцевості Буковини. І все ж туристичну привабливість країни не в останню чергу визначають хребти Східних південних Карпат. Важливу роль у формуванні рекреаційного господарства Румунії відіграли бальнеологічні ресурси.

Цікаві туристичні об'єкти знаходяться в Бухаресті.

Кожен регіон Румунії має власний колорит. Найвідоміші фольклорні та музичні фестивалі проходять влітку в Тулчі, восени в Трансільванії, на початку зими в Ораді.

Ще однією придунайською, причорноморською, та балканською країною є Болгарія. Відома країна своїми бальнеологічними ресурсами (майже 500 мінеральних джерел, родовища лікувальних грязей). Важливими туристичними центрами Болгарії є Софія, Пловдів, Варна, Бурґас, Балчік, Шумен.

Туристсько-рекреаційне господарство країни добре розвинуто.

Албанія – це країна, яка відкрилася для зовнішнього світу і для самих албанців лише після 1990 р., тому і досі в багатьох районах іноземці викликають підвищений інтерес.

Історико-архітектурна спадщина надзвичайно багата і різноманітна. По всій країні багато мечетей, грецьких монастирів та храмів. Туристичне господарство перебуває в стадії формування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]