Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

  1. Питання для самостійного вивчення:

    1. Шляхи розвитку туристичного потенціалу країн Нової Зеландії.

    2. Історія Австралії від перших колоній до сьогодення.

    3. Історико-архітектурний потенціал країн Океанії.

  1. Зробіть огляд періодичної літератури за темами:

  • Найкрупніші готелі країн Океанії.

  • Організація спортивних змагань в Австралії як засіб підвищення туристичної галузі.

  • Розвиток дайвінгу в Австралії та країнах Океанії.

  1. Тести:

1. Дивом природи в Австралії вважається:

а) Національний парк Улуру;

б) острів Фоейзер;

в) Великий Бар’єрний риф;

г) вологі ліси Східного узбережжя.

2. В якому парку Австралії росте 90 видів орхідей:

а) Вет-Тропікс;

б) Какаду;

в) Шарк-Бей;

г) Західна Тасманія.

3. Столицею Австралії є:

а) Сідней;

б) Мельбурн;

в) Канберра;

г) Аделаїда.

4. Найвідоміший бальнеологічний курорт Нової Зеландії:

а) Окленд;

б) Роторуа;

в) Туапо;

г) Веллінгтон.

5. В якій країні Океанії 10 діючих вулканів:

а) Фіджі;

б) Вануату;

в) Палау;

г) Тонга.

6. Найменша за площею республіка світу – це:

а) Науру;

б) Тувалу;

в) Кірибаті;

г) Тонга.

7. Яку країну можна вважати мостом між Азією та Океанією:

а) Науру;

б) Тувалу;

в) Папуа-Нова Гвінея;

г) Палау.

8. В якій країні Океанії США випробують ядерну зброю:

а) Соломонові острови;

б) Маршалові острови;

в) Федеративні штати Мікронезії;

г) Самоа.

9. До несприятливих природних чинників островів Нової Зеландії відносять:

а) землетруси;

б) активна діяльність вулканів;

в) субтропічні циклони;

г)все вище перераховане.

10. Важлива роль у вивченні та популяризації культури і побуту папуасів Нової Гвінеї належить:

а) Джеймсу Куку;

б) Фернанду Магеллану;

в) М.М. Міклухо-Маклаю.

г) Ф.Ф. Беллинсгаузену.

Змістовий модуль 3. Туристичні ресурси африки, америки та країн карибського басейну

Тема 7. Туристичні ресурси африки

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду туристичного потенціалу та проблем розвитку туризму в Північно–Західній Африці, характеристиці туристичних ресурсів Центральної, Східної та Південної Африки.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • вивчити загальні історичні та географічні особливості країн Африки;

  • визначити проблеми розвитку туризму в країнах Північно–Західної Африки;

  • визначити роль та місце індустрії туризму в Західній Африці;

  • ознайомитись з основними туристичними ресурсами Східної та Південної Африки.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Північно–Західна Африка включає 4 країни: Туніс, Марокко, Лівію та Алжир.

Туніська Республіка – північна африканська країна з виходом до Середземного моря з однойменною столицею. Зараз Туніс – це 1200 км. піщаних пляжів, сотні сучасних готелів, відмінні джерела термальних вод, на яких збудовані сучасні бальнеологічні центри, а також безліч історичних пам'ятників.

Туніс – столиця і головний порт країни, розташований на березі однойменного озера. Одна з головних визначних пам'яток столиці – Національний музей Алаун (Музей Бардо) в палаці Дар Хуссейн (Бардо) недалеко від туніського Парламенту – це найбільший музей Магріба з найбільшою в світі колекцією римських мозаїк, а також з великими колекціями археологічних знахідок всіх епох.

Королівство Марокко розташоване на крайньому північному заході Африки. Береги омиваються Атлантичним океаном та Середземним морем. Столиця – Рабат.

Агадір – кращий атлантичний курорт Марокко, з безкрайніми піщаними пляжами і чудовим кліматом. Ессувейра, за старих часів місто піратів, зараз дуже популярне серед виндсерфінгістів і дайвінгістів.

До визначних пам'яток Алжирської Народної Демократичної Республіки відносяться: численні руїни стародавніх міст фінікійців, карфагенян, римлян і візантійців на побережжі країни. Країну відвідують близько 1 млн. туристів. Столиця країни – стародавнє місто Алжир, розкинувся амфітеатром на горбах у однойменної бухти.

Соціалістична Народна Лівійська Арабська Джамахирія – держава в Північній Африці на узбережжі Середземного моря. Столиця – Тріполі.

Толомея (Птоломея) – вишукано прикрашений Еллінський Палац є основною визначною пам'яткою цього стародавнього міста.

До країн Західної Африки входять Бенін, Буркіна-Фасо, Гамбія, Гана, Кабо-Верде, Ліберія, Сьєра-Леоне, Мавританія, Малі, Нігер, Нігерія, Гвінея, Сенегал, Того. Розглянемо деякі з них.

Республіка Гамбія невелика країна Західної Африки, столицею якої є Банжул – одна з найменших африканських столиць, місто розташоване на острові в гирлі річки Гамбія і є кращим відправним пунктом для поїздки на пляжі атлантичного узбережжя країни.

У декількох кілометрах на північний захід від Серекунда починається смуга атлантичних курортів – Бакау, Фаджара, Котові і Кололи. У цьому районі на 10 км. берегової лінії доводиться більше 20-ти першокласних готелів, центри водних видів спорту, поля для гольфу і інші атрибути турсервісу.

Республіка Гана – одна з самобитніших країн африканського континенту.

Головною прикрасою країни в наші дні є численні старовинні квартали з їх занепадаючими колоніальними особняками і традиційною помпезністю.

На схід від столиці знаходиться один з кращих пляжів країни – Прампрам. Популярний курортний район Пекла розташований в самому гирлі Вольти і вважається найулюбленішим морським курортом жителів столиці.

Республіка Кабо-Верде острови не можуть похвалитися прекрасною природою або шикарними пляжами, але багато туристів для того і приїжджають сюди, щоб відпочити від цивілізації. Досить сказати, що в 2000 році у берегів цих островів зареєстровано 6 світових рекордів по розмірах і вазі виловленої риби.

Хоча сьогодні Малі є однією з бідних країн в світі, країна має довге і прославлене минуле, оскільки впродовж багатьох століть вона була невід'ємною частиною великих африканських імперій – Гана, Сонгхаї і Мандінке. Бамако – столиця, місто прикладає безліч зусиль для відновлення своєї минулої репутації "столиці Сахеля". Місцевий Національний Музей - один з кращих етнографічних музеїв в Західній Африці.

Африканська держава Нігерія не має собі рівних по кількості музеїв і по кількості зібраних в них експонатів серед інших країн Тропічної Африки. У столиці штату — місті Джос — в 1952 році був відкритий перший Національний музей Нігерії. Тепер він став визначною пам'яткою в масштабах всієї Тропічної Африки.

Сенегал – одна з самих відвідуваних туристами країн Західної Африки. Столиця країни – Дакар – великий торговельний і туристичний центр Західної Африки, що володіє до того ж достатньо рівним і прохолодним кліматом. Головними визначними пам'ятками столиці є Білосніжний Президентський палац, побудований в 1906 р. на березі океану, оточений прекрасним парком та озеро Ретба.

В основному туристів до Анголи привертають її природні визначні пам'ятки – майже 1600-кілометрове океанічне узбережжя, буйний тропічний ліс, мальовнича савана і велика пустеля Наміб на півдні.

У районах, вільних від військового і міжетнічного протистояння, збереглися унікальні племена, які до цього часу ведуть спосіб життя, близький до кам'яного століття, що привертає сюди і численні етнографічні експедиції і любителів "екологічного" туризму.

Спортивна рибалка у узбережжя Наміб – одне з найяскравіших вражень від Анголи у більшості туристів.

Головна визначна пам'ятка Замбії — відомий гігантський водопад Вікторія заввишки 120 м. і шириною майже 2 км. — знаходиться в прикордонному районі країни на річці Замбезі у міста Лівінгстон. Інша головна визначна пам'ятка в столиці – галасливий відкритий ринок Камвала – декілька торгових кварталів на південь від центру.

Малаві багата на мальовничі ландшафти, унікальні природні комплекси і особливо славиться своєю флорою.

Багато з озер, особливо Ньяса, мають достатньо розвинені засоби обслуговування для воднолижного спорту і віндсерфінгу. Також створені непогані умови для плавання і пляжного відпочинку, є навіть розкішне "Парусне сафарі", що проходить по Ньясе і озерах Маломбе і Амарамба.

Кенія – одна з найколоритніших країн Африки, багатющий тваринний світ і протяжне океанічне узбережжя роблять країну одним з кращих туристичних об'єктів континенту.

До визначних пам'яток столиці відносять Годинну башту в самому центрі міста, Будівля Парламенту з мавзолеєм першого президента Кенії Джомо Кеньятти (1891-1978 рр.), "Зміїний Парк", де подаються блюда національної кухні, а також довколишні Центр Жирафів Лангата.

Головне, ради чого туристи приїжджають в Момбасу – багатокілометрові пляжі на північ і південь від міста.

Комори (Союз Коморський Островів) розташовані в стратегічно важливому місці у північного входу в Мозамбікський протоці, острови Коморські завжди привертали до себе увагу народів, що заселяють цей регіон. Острови відомі своєю унікальною живою природою, що "освоїла" ці землі в епоху відділення Мадагаскару від африканського континенту.

Неподалік лежать і гарячі сірчисті джерела озера Лак-салю, що вважаються однією з кращих бальнеологічних зон острова.

Лесотто. Туристичне гасло країни – "Королівство в небі" – не далеке від істини, оскільки найнижча точка Лесото лежить на висоті більшої, ніж у будь-якої країни в світі. Практично всі тури по країні пов'язані з відпочинком на відкритому повітрі, а прекрасна рибалка форелі на гірських річках привертає сюди знавців зі всього світла.

Мадагаскар – один з самих унікальних куточків Землі, уламок стародавнього суперматерика Гондвана, Мадагаскар є міні-континентом, буквально насиченим екзотичними формами життя, багато хто з яких зустрічається тільки тут.

Антананаріву ("місто тисячі воїнів"), або як його часто називають тут – Тана, – столиця та найбільше місто острова. Головна визначна пам'ятка столиці – прекрасний монументальний ансамбль палаців Рува Амбухиманга. Одне з чудес Мадагаскару – Мертве озеро, що є невеликим водоймищем з майже чорною водою, затиснутим між гранітних скель.

"Візитна картка" курортного Мадагаскару –острів Нуси-бе ("великий острів"), один з визнаних центрів міжнародного туризму. Космополітичний острів золотих пляжів, кокосових пальм, розкішних готелів і нічних клубів, Нуси-бе вічно заповнений відпочиваючими і вже зовсім не схожий на решту Мадагаскару.

Намібія – унікальна країна, що володіє багатющою флорою і фауною, рідкісним поєднанням ландшафтів і геологічних структур. Пустеля Наміб – головна визначна пам'ятка країни і якнайдавніша пустеля миру

Місто Очиваронго ("красивий") було засноване в 1892 р. Тут розташовані Центр збереження гепарда з розплідником пастуших собак і єдина в країні Ферма крокодилів, на якій розводять нільських алігаторів (до 30 тис. особин).

Руандська Республіка відома своїм озером Киву, що є найкрасивішим з Великих озер Африки. Уздовж зони Великого Африканського розлому протягнувся ланцюжок величних вулканів, діючих, так і вимерлих, – якнайкраще місце для піших екскурсій і треккинга.

Танзанія – один з найцікавіших туристичних регіонів Східної Африки.

Величезні території Національних парків з колосальною різноманітністю тваринного світу, величезні конуса стародавніх вулканів, красиві ландшафти Центрального плато і зони Великого рифта, протяжне морське побережжя і живописні острови, унікальна культура місцевих племен, – все це додає країні неповторний колорит і велику привабливість для гостей.

Уганда лежить в зоні Східно-африканського рифта (зони розломів земної кори), тому різноманітність пейзажів і рельєфу – один з "козирів" країни.

Кампала – столиця країни, яка, як вважають, була побудоване на семи горбах. Головна визначна пам'ятка столиці – Музей Кампали з обширною колекцією експонатів з області археології, етнографії, музики і науки, а найцікавішою особливістю музею є його збори традиційних музичних інструментів, на яких дозволяють грати будь-якому відвідувачеві.

Екваторіальна Гвінея дуже бідна країна. Населення країни, особливо на материковій частині, зберегли достатньо сильні народні традиції, особливо велике значення різних культів і чорної магії.

Південна Африканська Республіка (ПАР) Національні парки Крюгер, Калахарі-гемсбок, Кагга-кхама і інші численні заповідники і резервати, гарантують зустріч із слонами, носорогами, буйволами, левами і леопардами, влаштовуються полювання за межами заповідників на крупних копитних.

Кейптаун – один з кращих у світі ботанічних садів, авеню Джордж, заповнена художниками і ремісниками, особняки староголландської архітектури, пишні будівлі вікторіанської епохи, численні пам'ятники і музеї, символ міста – Столова гора, сафарі в резервацію "Кагга-кхама".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]