Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

  1. Питання для самостійного вивчення:

  1. Історія колонізації країн Латинської Америки.

  2. Загадки Бермудського трикутника.

  3. Пригодницький туризм як складова туристичної галузі країн Карибського басейну.

  1. Зробіть огляд періодичної літератури за темами:

  • Порівняльна характеристика туристичних галузей країн Карибського басейну.

  • Види туризму в Латинській Америці.

  • Статистика туризму Латинської Америки та країн Карибського басейну.

  1. Тести:

1. В якій країні Центральної Америки розташований відомий "трикутник Ішиль", де індійці розмовляють на однойменній загадковій мові:

а) Беліз;

б) Гватемала;

в) Гондурас;

г) Нікарагуа.

2. В якій країні Центральної Америки процвітала загадкова культура "людей-ягуарів" – ольмеков (орієнтування 4000-2000 рр. до н. е.):

а) Панама;

б) Гватемала;

в) Сальвадор;

г) Нікарагуа.

3. В столиці якої країни Південної Америки налічується 120 музеїв:

а) Аргентині;

б) Болівії;

в) Венесуелі;

г) Колумбії.

4. В якій країні розкинувся знаменитий Валле-де-Ла-луна ("Місячна Долина"), який є лабіринтом скельних башточок, мініатюрних каньйонів і мальовничих скель:

а) Аргентині;

б) Болівії;

в) Венесуелі;

г) Колумбії.

5. Як називається найвище озеро в світі і найвище судноплавне озеро планети:

а) Верхнє;

б) Тітікака;

в) Маракайбо;

г) Лейк-плейсид.

6. Яку країну Південної Америки називають "Країна казкових багатств":

а) Аргентину;

б) Болівію;

в) Венесуелу;

г) Колумбію.

7. В якій країні і якому місті розташований відомий соляний собор цілком висічений в соляній скелі:

а) Венесуела, Каракас;

б) Болівія, Сукре;

в) Колумбія, Сипакира;

г) Парагвай, Асунсьйон.

8. Як називається парагвайський Палац у формі підкови, який довгий час був не тільки закритий для відвідин, але навіть дивитися на нього було заборонено:

а) Царський палац;

б) Палац уряду;

в) Сан-Домінго;

г) дім парламенту.

9. Монументальний комплекс споруд Саксайуаман ("Хижий птах сірокаменого кольору") – військовий і релігійний центр імперії інків знаходиться в:

а) Парагвай;

б) Перу;

в) Уругвай;

г) Чилі.

10. Якій країні належить острів Пасхи:

а) Парагвай;

б) Перу;

в) Уругвай;

г) Чилі.

11. Місто, де щороку проводиться карнавал – це:

а) Сан-Паулу;

б) Ріо-де-Жанейро;

в) Бразиліа;

г) Куенка.

Частина ііі глосарій

АБАТСТВО – католицький монастир (обитель, лавра) з належними йому володіннями, що його очолює абат або абатиса.

АНКЛАВ (фр. enclave від лат. inclavare замикати на ключ) – територія або частина території країни, оточена з усіх боків територією іншої держави. До держав-анклавів відносяться, наприклад, Ватикан, Сан-Марино.

АЛЮВІЙ (від лат. alluvio — нанос) – відкладення постійних і тимчасових водних потоків (річок, струмків), що складаються з уламкового матеріалу різного ступеня окатаності і сортування (галечник, гравій, пісок, суглинок, глина).

АТРАКТИВНІСТЬ – (від лат. attrahere «привертати») привабливість; те, що вабить, викликає якесь тяжіння, симпатію.

АРІДНИЙ КЛІМАТ (в геоморфологічній класифікації клімату) — сухий клімат з високими температурами повітря і малою кількістю атмосферних опадів; властивий пустелям і напівпустелям.

АРХІПЕЛАГ (від італ. arcipelago) – група островів, розташованих близько один від одного, що мають звичай одне і те ж походження (материкове, вулканічне, коралове) і схожу геологічну будову.

АРХІТЕКТУРА (від. лат. architectura, від грецького architekton – будівельник) – це об'єкти, що оформлюють просторове середовище для життя і діяльності людини.

АГЛОМЕРАЦІЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ (міська агломерація), – угрупування поселень, об'єднаних інтенсивними господарськими, трудовими і культурними зв'язками. Існують моноцентрична агломерація населених пунктів, що формуються навколо великого міста-ядра (передмістя, міста-супутники і тому подібне, наприклад Московська агломерація), і поліцентрична агломерація населених пунктів (конурбації), що має декілька взаємозв'язаних міст-ядер і їх приміські зони (наприклад, скупчення міст в Рурському басейні Німеччини).

АДАПТАЦІЯ – процес взаємодії особи або соціальної групи з соціальним середовищем; включає засвоєння норм і цінностей середовища в процесі соціалізації, а також зміна, перетворення середовища відповідно до нових умов і цілей діяльності.

АЗІЯ – найбільша частина світу (близько 43,4 млн. км2), утворює разом з Європою материк Євразію. Населення близько 3,3 млрд. чоловік. Межа між Азією і Європою зазвичай проводиться по Уралу або його східним підніжжям, річкам Емба, Кума, Манич, морям Каспійському, Азовському, Чорному і Мармуровому, протокам Босфор і Дарданелли (між Чорним і Каспійським морями часто по Великому Кавказу). З Африкою Азія сполучена Суецьким перешийком, від Північної Америки відокремлена Берінговою протокою. Омивається Північним Льодовитим, Тихим та Індійським океанами й їх околичними морями, а також внутрішньоматериковими морями Атлантичного океану. Площа островів понад 2 млн. км2.

АБОРИГЕН – це представник відвічного населення території, що зберегло традиційні системи життєзабезпечення, особливі форми господарської діяльності, наприклад, охота, скотарство (кочове скотарство виключається), і сповідує стародавні релігії. Часто представники цих народів живуть у важкодоступних місцях, або в гірській місцевості.

АКВЕДУК (від лат. aqua вода і ducere вести) – водовод (канал труба) для подачі води до населених пунктів, зрошувальним і гідроенергетичним системам з розташованих вище за їх джерела.

АКРОПОЛЬ – місце, де знаходилися храми богів-покровителів даного міста. Найбільш відомий акрополь в Афінах, внесений до списку Всесвітньої спадщини.

АМФІТЕАТР – давньоримська споруда для різноманітних масових видовищ (гладіаторських боїв, звіриного цькування і т. д.), що є круглим театром без покрівлі з рядами сидінь.

АНІМІЗМ – віра в існування душі та духів, віра в одушевлення всієї природи.

АТОЛ – кораловий острів, що має вигляд суцільного або розривного кільця, оточуючого лагуну; коралова надбудова, що створює риф з групою островків, роз'єднаних проливами, які сполучають океан з лагуною.

АШАНТИ – 1) народ в Гані, що входить до групи акан; 2) стародавня держава на території сучасної Гани; 3) область Гани.

АЮРВЕДИ (від санскр. «ayus» значення «життя», «принцип життя», або «довге життя» і «veda» знання) – традиційна система індійської ведичної медицини названа по імені однієї зі священних книг.

БАЗІЛІКА (від греч. basilike — царський будинок) – прямокутна будівля, розділена усередині рядами колон або стовпів на подовжні частини (нефи). У Давньому Римі базилики — судові і торгові будівлі; пізніше базиліка — один з головних типів християнського храму.

БАЛЬНЕОЛОГІЯ (від латинського balneum - банячи, купання і ...логія) – розділ курортології, що вивчає мінеральні води та їх лікувально-профілактичне застосування, а також питання грязелікування.

БАПТИСТЕРІЙ – (лат. baptisterium, від др.-греч. «хрестити», хрестильня, хрещальня) – прибудова до церкви або окрема будівля, призначена для здійснення хрещення.

БАТАТ (солодка картопля) – багаторічна (у культурі часто однорічне) трав'яниста рослина роду іпомея сімейства березок з Центральної Америки вагою до 10 кг, що використовується для приготування крупи, муки, крохмалю, спирту, цукру, на корм худобі.

БІЗОН – парнокопитна тварина сімейства полорогих.

БОКСИТИ – алюмінієві руди, що складаються в основному з гідроксидів алюмінію (28-80%) і заліза; сировина для отримання алюмінію, а також фарб, абразивів, вогнетривів. Головні добувні зарубіжні країни — Австралія, Ямайка, Сурінам, Гайана.

БУДДА (від санскр., букв. — просвітлений) – 1) ім'я, дане засновникові буддизму Сиддхартхе Гаутаме (623-544 до н. э.), що народився в царському роді племені шак’єв в Сівбу; 2) у буддизмі — істота, що може досягти стану вищої досконалості.

БУДДИЗМ – одна з трьох (разом з християнством та ісламом) світових релігій.

ВАЛЮТА (італ. valuta, букв. — вартість) – 1) грошова одиниця якої-небудь країни та її тип (золота, срібна, паперова); 2) засоби на рахівницях, паперові гроші, монети, векселі, чеки, використовувані в міжнародних розрахунках (іноземна валюта).

ВАЛЮТНІ ЗОНИ – угрупування держав, що склалися в час і після 2-ої світової війни на базі валютних блоків.

ВІЗА (від лат. visus – побачений, проглянутий) – офіційна відмітка відомства закордонних справ або внутрішніх справ в паспорті (закордонному паспорті), що свідчить про право на в'їзд до даної держави або виїзду з неї.

ВІНДСЕРФІНГ (від англ. windsurfing) – різновид парусного спорту - гонки на спеціальній дошці (віндсерфер або серфер; довжина 3,7 м, ширина 0,65 м, маса 27 кг) з укріпленою на ній щоглою (висота 4,2 м) для вітрила площею 5,2 м2, що вільно обертається.

ВОДОЛІКУВАННЯ (гідротерапія) – зовнішнє застосування прісної (власне водолікування) і мінеральної (бальнеотерапія) води з цілями лікування, профілактики або гартування.

ВОДОСПАД – падіння води з уступу, що перетинає річкове русло і утворюється в місцях виходу особливо міцних порід або в місцях тектонічних опускань і підйомів, а також при переливі загачених озер через дамбу. До високих водопадів світу відносяться: Анхель, Ніагарський, Тугела, Йосемітський.

ВСЕСВІТНЯ СПАДЩИНА – видатні культурні й природні цінності, складові надбання всього людства. У списку Всесвітньої спадщини 358 об'єктів з 80 країн.

ВСЕСВІТНІЙ СОЮЗ ОХОРОНИ ПРИРОДИ (The World Conservation Union) – назва (з 1988) Міжнародного Союзу охорони природи і природних ресурсів.

ВИСОКОГІРНИЙ ТИП РЕЛЬЄФУ – морфологічний тип рельєфу переважно молодих гірських країн (Альп, Кавказу, Паміру, Гімалаїв і ін.), що характеризується крутими схилами, глибоким і різким ерозійним розчленовуванням, гостротою вершин і гребенів, льодовиковими формами рельєфу.

ВУЛКАН – геологічні утворення на поверхні земної кори або кора іншої планети, де магма виходить на поверхню, утворюючи лаву, вулканічні гази та камені (вулканічні бомби).

ГАЗОПРОВІД МАГІСТРАЛЬНИЙ – трубопровід для транспортування горючих газів від місця здобичі або виробництва до пунктів споживання.

ГЕЛІОТЕРАПІЯ (від геліо... і терапія) – метод кліматотерапії, лікувальне і профілактичне використання прямого випромінювання сонця (так звані сонячні ванни).

ГЕОГРАФІЧНІ КООРДИНАТИ (широта і довгота), визначають положення точки на земній поверхні.

ГЕОСФЕРИ (від гео... і сфера) – концентричні оболонки, з яких складається планета Земля.

ГОНДОЛА (від італ. gondola) – одновесловий плоскодонний човен з підведеними фігурними краями.

ГІРСЬКІ ПОРОДИ – природні асоціації мінералів більш менш постійного хімічного складу, які створюють самостійні геологічні тіла, що складають земну кору.

ГНЕЙС (від нім. Gneis) – масивний, зазвичай полосчатий кристалічний сланець гранитоїдного складу.

ГРАНУЄ (від італ. granito, букв. — зернистий) – найбільш поширена в земній корі континентів кисла повнокристалічна магматична гірська порода, що складається в основному з кварцу, калієвого польового шпату (ортоклаз, мікроклин), кислого плагіоклазу і слюди (биотит, мусковит), що є будівельним матеріалом.

ГЕЙЗЕР – (від ісл. geysir, назву одну з джерел «Золотого кільця», від ісл. geysa хлинути) джерело, що періодично викидає фонтани гарячої води і пари.

ГУНИ – народ, що утворився в II—IV ст., ймовірно, шляхом змішання тюркомовних хунну і угорських племен Приуралля і Приволжя.

ДІАСПОРА (від грец. diaspora — розсіяння) – частина народу (етнічна спільність), що живе поза країною свого походження, своєю історичною батьківщиною.

ДОЛАР (від англ. dollar, а він від Taler — талер) – 1) грошова одиниця США, рівна 100 центам; 2) назва грошової одиниці Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ліберії, Зімбабве, Брунея, Сінгапуру, Барбадосу, Гайани, Тринідаду і Тобаго, Ямайки, Західного Самоа, Беліза, Сянгана, Фіджі, а також Багамських, Бермудських островів та ін., 3) срібна монета в Китаї (1907-1949).

ДАЙВІНГ – (від англ. «diving» від англ. «to dive» — упірнати) — це підводне плавання зі спеціальним спорядженням.

ДЕЛЬТА – складена річковими наносами низовина у низов’ях річки, що прорізана розгалуженою мережею рукавів і проток.

ДОМІНІОН – (від англ. dominion, від лат. dominium — володіння) — фактично незалежна держава у складі Британської імперії (нині — в складі Британського Товариства), що визнає головою держави британського монарха, представленого в домініоні генерал-губернатором.

ДЮНИ – позитивна форма рельєфу; піщаний холм, що утворився під дією вітру.

ЗАХІДНИХ ВІТРІВ ТЕЧІЯ (Антарктична циркумполярна течія), – поверхнева течія в Південній півкулі, приблизно між 40 і 55° півд. ш. Опоясує земну кулю, перетинаючи Атлантичний, Індійський і Тихий океани, в яких від неї відгалужуються холодні Бенгальська, Західно-австралійська і Перуанську течії.

ЕКЗОГЕННИЙ – зовнішнього походження.

ЕНДЕМІК – (від грец. місцевий) — біологічні таксони представники, яких мешкають на відносно обмеженому ареалі.

ЕРОЗІЯ (від лат. erosio — роз'їдання) (у геології) – процес руйнування гірських порід і ґрунтів водною протокою.

ЕСТАМП (від фр. estampe) – літографське або гравюрне відтиснення, відбиток (зазвичай підписне авторське відтиснення з друкарської форми), що є станковим твором художньої графіки.

ЕТНІЧНА СПІЛЬНІСТЬ (у етнографії) – історично виниклий вид стійкого соціального угрупування людей, представлений плем'ям, народністю, нацією; термін «етнічна спільність» близький поняттю «народ» в етнографічному сенсі.

ЕТНОГРАФІЯ (від грец. ethnos — плем'я, народ і ...графія) (етнологія) – наука про етноси (народах), що вивчає їх походження і розселення, побут і культуру.

ЕКСКЛАВ – (від лат. ex — зовні + clavis — ключ) – частина території держави, що не має загальних меж з основною її частиною і повністю оточена чужою територією, при цьому ексклав може мати межу як з одним, так і з декількома державами.

ІНДУЇЗМ – одна з найбільш великих по кількості послідовників релігій світу (близько 95% всіх індуїстів – в Індії).

ІСЛАМ (від араб. покірність) – монотеїстська релігія, одна зі світових релігій (разом з християнством і буддизмом), її послідовники - мусульмани.

ІУДАЇЗМ – найбільш рання монотеїстська релігія, що виникла в 1-му тис. до н.е. в Палестині. Поширена в основному серед євреїв.

ІДАЛЬГО (від ісп. hidalgo) – у середньовічній Іспанії людина, що походить з благородної сім'ї і одержує свій особливий статус по спадку, що передавався тільки по чоловічій лінії.

ІНКАРНАЦІЯ – переселення душ у східних традиціях і релігіях.

КОРСАР (від італ. corsaro) – морський розбійник, пірат.

КАКАО (шоколадне дерево) – вічнозелене дерево роду теоброма, що росте в тропічних лісах Америки.

КАНЬЙОН (від ісп. canon) – глибока річкова долина з дуже крутими схилами і відносно вузьким дном, зазвичай зайнятим руслом річки (напр., В. Канйон р. Колорадо в США).

КАТОЛИЦИЗМ – один з основних напрямів в християнстві, розповсюджений в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Бельгії, Австрії, в латиноамериканських державах, Польщі, Угорщині, Чехії, Словаччині.

КАРАВАН-САРАЙ (كاروان, кар(е)ван з тюркської палац) – на багатьох тюркських мовах означає караванний будинок; велика суспільна будова в містах Азії; тип заїжджого двору в місті або на торговому (караванному) шляху.

КИПАРИС – рід хвойних дерев.

КИРИЛИЦЯ – одна з двох слов'янських азбук, названа по імені слов'янського просвітителя Кирила.

КЛІМАТ (від грец. klima - нахил (земній поверхні до сонячних променів) – статистичний багаторічний режим погоди, одна з основних географічних характеристик тієї або іншої місцевості.

КЛІМАТОЛОГІЯ – наука про клімат, його формування, географічний розподіл і зміну в часі.

КОЛЕДЖ (від англ. college) – навчальний заклад у Великій Британії, країнах Співдружності, в США та ін., що дає середню освіту.

КОНВЕРТАЦІЯ ВАЛЮТ – обмін валюти однієї країни на іноземну валюту.

КІННИЙ СПОРТ – змагання у верховій їзді на конях.

КОНТИНЕНТАЛЬНИЙ ШЕЛЬФ – в міжнародному праві морське дно і надра підводних районів, що тягнуться за межі територіальних вод прибережної держави.

КОНФЕСІЯ (від лат. confessio) – віросповідання; релігійна община (церква), зв'язана спільністю віровчення.

КОНФІРМАЦІЯ (від лат. confirmatio - твердження) – у католиків і протестантів (у різних формах) обряд прийому в церковну общину підлітків, що досягли певного віку.

КОРАН (арабське кур'ян, буквально - читання) – головна священна книга мусульман, збори "божественних одкровень", посланих Мухаммеду.

КОРАЛОВИЙ ПОЛІП (від лат. Anthozoa) – клас морських безхребетних.

КРУЇЗ (від англ. cruise) – морська подорож звичайно по замкнутому маршруту з радіальними поїздками з портів у внутрішні райони країн (наприклад, круїз навколо Європи).

КУНСТКАМЕРА (від нім. Kunstkammer - кабінет рідкостей, музей) – у минулому назва різних історичних, художніх, природно-наукових та інших колекцій рідкостей і місць їх зберігання.

КАПІТОЛІЙ – будівля Конгрессу США у Вашингтоні.

КАПІТОЛІЙСЬКИЙ ХОЛМ один з горбів, на яких виник Давній Рим.

КРІПОСНІ ВОРОТА КАСБА УДАЙЯ — фортеця, старовинна цитадель міста Рабат в Марокко.

ЛАДАН (від грец. ladanon) – ароматична смола, що виділяється деякими рослинами.

ЛАГУНА –(від італ. laguna, від лат. lacus озеро) – дрібне водоймище відокремлене від моря вузькою смугою намитого піску або кораловими рифами.

МАГМА (від грец magma - густа мазь) – розплавлена вогненно-рідка маса переважно силікатного складу, що формується в земній корі або верхній мантії і утворюється при застиганні на глибині або при виливі на земну поверхню магматичні гірські породи.

МАДОННА (від італ. Madonna) – у католиків те ж, що Богоматір. Мадонною називається також її живописне або скульптурне зображення (переважно з немовлям Ісусом Хрістом).

МАНУСКРИПТ (від італ. manus - рука і scribo - пишу) – термін, вживаний до стародавніх рукописних книг безвідносно їх розміру і форми (у вигляді окремих листів, сувоїв або кодексу). У ряді європейських мов до теперішнього часу термін "манускрипт" є синонімом терміну "рукопис"

МАСИВ (від фр. Massif – могутній, суцільний) –гірська піднесеність, порівняно мало розчленована, і така, що має приблизно однакові розміри в довжину і ширину; великий простір, однорідний за якими-небудь ознаками; сукупність однорідних предметів, утворюючих ціле (наприклад, лісовий масив, житловий масив).

МІЖНАРОДНА АВІАЦІЙНА ФЕДЕРАЦІЯ (ФАЇ) (Federation Aeronautique Internationale, FAI) – міжнародний союз національних авіаційних організацій, груп або клубів.

МІЖНАРОДНА МОРСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ (ІМО) – спеціалізована установа ООН, заснована в 1958 в цілях сприяння міжнародній співпраці в області морських перевезень і морської торгівлі.

МЕСА (від лат. missa) – центральне богослужіння католицької і лютеранської церков.

МЕРГЕЛЬ (від нім. Mergel) – осадова гірська порода, перехідна від вапняків і доломіту до глинистих порід; містить від 30 до 90% CaCo3 і MgCO3, від 10 до 70% глинистого матеріалу.

МІСЦЕВИЙ ЧАС – визначається для даного місця на Землі: залежить від географічної довготи і однаково для всіх точок на одному меридіані.

МІГРАЦІЯ (від лат. migratio, від migro — переходжу, переселяюся) – переміщення, переселення, зв'язані, як правило, із зміною місця проживання

МІГРАЦІЯ ТВАРИН – пересування тварин, що викликаються зміною умов існування в місцях їх проживання або пов'язані з циклом їх розвитку.

МІФОЛОГІЯ (від грец. mythos - переказ) – сукупність міфів (розповідей, оповідань про богів, героїв, демонів духах і ін.).

МОДЕРНІЗМ – загальне позначення явищ мистецтва і літератури 20 ст., що відійшли від традицій зовнішньої подібності і затверджують новий підхід до зображення буття.

МОНАРХІЯ – держава, головою якої є монарх (наприклад, цар, король, шах, емір, кайзер), що одержує владу, як правило, в порядку спадкоємства.

МОРЕ – частина Світового океану, відособлена сушею або піднесеннями підводного рельєфу і що відрізняється від відкритої частини океану гідрологічним і метеорологічним режимом.

МОРСЬКІ ТЕЧІЇ (океанічні течії) – поступальна хода мас води в морях і океанах.

МУЗЕЙ (від грец. museion - храм муз) – науково-дослідна і науково-просвітницька установа, що здійснює зберігання, вивчення і популяризацію пам'ятників історії, матеріальної і духовної культури.

МУСОНИ (від фр. mousson) – стійкі вітри, напрям яких різко міняється на протилежне (або близьке до протилежного) 2 рази на рік.

МАНГРОВІ БОЛОТА – проходження морської води через мангрові чагарники.

МАОРІ – полінезійский народ.

МЕДРЕСЕ – мусульманський навчальний заклад, що виконує роль середньої школи і мусульманської духовної семінарії.

МІНАРЕТ – архітектурна споруда іслама, башта (кругла, квадратна або багатогранна в перетині), з якою муєдзин закликає віруючих на молитву.

МІНАМОТОгрупа родин стародавньої і середньовічної Японії, що походили від дітей імператорів, яким було відмовлено в статусі принців і переведені в розряд підданих шляхом надання прізвищу Мінамото (яп. «джерело») і титулу «асон» (яп. «слуга династії»).

НАРОДОНАСЕЛЕННЯ (населення) – сукупність людей, що живуть на Землі в цілому або в межах якої-небудь її частини, що безперервно поновлюється в процесі відтворення (країні, групі країн і тому подібне).

НАТУРАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО – тип господарства, при якому продукти праці виробляються для задоволення потреб самих виробників, а не для продажу.

НАУКА – сфера людської діяльності, функція якої - вироблення і теоретична систематизація знань про дійсність; включає як діяльність по отриманню нового знання, так і її результат - суму знань, що лежать в основі наукової картини світу.

НАЦІОНАЛІЗАЦІЯ – перехід у власність держави землі, промислових підприємств, банків, транспорту і так далі

НАЦІЯ (від лат. natio - плем'я, народ) – історична спільність людей, що складається в процесі формування спільності їх території, економічних зв'язків, мови, етнічних особливостей культури і характеру.

НІРВАНА – поняття в буддизмі, що означає стан звільнення від страждань.

НЕРОН – повне ім’я Нерон Клавдій Цезар Друз Германик (лат. Nero Claudius Drusus Germanicus), найбільш відомий під ім'ям Нерон – древнеримський імператор з 13 жовтня 54 року, останній з династії Юлієв-Клавдієв.

НЕФ – витягнуте у довжину приміщення (або частина приміщення), відокремлене рядом колон чи стовпів.

ОКЕАНОЛОГІЯ – наука про природні процеси в Світовому океані – цілісному планетарному об'єкті, що виникають при його взаємодії з атмосферою, літосферою, материковим стоком.

ОБВАЛИ – ковзаючий зсув мас гірських порід по схилу під впливом сили тяжіння.

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБ'ЄДНАНИХ НАЦІЙ (ООН) – міжнародна організація держав, створена в цілях підтримки і зміцнення миру, безпеки і розвитку співпраці між державами.

ОФОРМЛЮВАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО – область декоративного мистецтва: святкове оформлення вулиць, площ, виробничих територій, демонстрацій, гулянь і так далі, а також оформлення експозицій, вітрин, стендів і ін.

ОХОРОНА ПРИРОДИ – комплекс заходів по збереженню, раціональному використанню і відновленню природних ресурсів Землі, зокрема видової різноманітності флори і фауни, багатства надр, чистоти вод і атмосфери.

ОРНІТОФАУНА – фауна птахів.

ПАНОПТИКУМ (від грец. optikos - глядацький) – збори різноманітних надзвичайних предметів (наприклад, воскових фігур), химерних живих істот і тому подібне.

ПАНОРАМА (від грец. horama - вигляд) – вид мистецтва: мальовнича картина, що охоплює весь обрій горизонту, суміщена з об'ємними макетами переднього "наочного" плану.

ПАНТЕОН – (від лат. pantheon, від грец. pantheion) – місце, присвячене всім богам; загальне найменування богів, що відносяться до одного культу.

ПАРАЛЕЛЬ ЗЕМНА (від грец. рarallelos) – лінія перетину поверхні земної кулі площиною, паралельній площині екватора.

ПАРНИКОВИЙ ЕФЕКТ в атмосферах планет – нагрів внутрішніх шарів атмосфери (Землі, Венери та інших планет з щільними атмосферами), обумовлений прозорістю атмосфери для основної частини випромінювання Сонця (у оптичному діапазоні) і поглинанням атмосферою основної (інфрачервоною) частини теплового випромінювання поверхні планети, нагрітої Сонцем.

ПАРНОКОПИТНІ – загін ссавців, що мають на кінцівках по 4 пальці, у небагатьох видів кінцівки мають по 2 пальці. До парнокопитних відносять свиней, бегемотів, оленів, жирафів, биків, козлів, баранів та ін., всього більше 180 видів.

ПАРУСНИЙ СПОРТ – перегони парусних судів, зокрема крейсерських яхт (на різні відстані по заданому маршруту).

ПЕРГАМЕНТ – від назви стародавнього міста Пергам, де в 2 ст. до наший ери почали виготовляти пергамент, що служив матеріалом для листа.

ПЛОСКОГІР'Я – плосковерхові і часто обмежені уступами великі ділянки платформеної суші.

ПОЯСИ ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНІ (природні пояси) – найбільш великі підрозділи географічної оболонки. Виділяють екваторіальний, північний і південний субекваторіальний, тропічний, субтропічний, помірні, а також субарктичний і арктичний пояси.

ПОЯСНИЙ ЧАС – середній сонячний час, визначений для 24 основних географічних меридіанів, віддалених на 15° по довготі.

ПАГОДА це тип монументальної буддійської культової споруди, що зародилася в Індії. Вона призначена для зберігання залишків Будд і праху ченців або для зберігання буддійських сустр.

ПЛАНЕРИЗМ – вид активного відпочинку і вид спорту, при якому пілоти літають без використання тяги на спеціалізованих апаратах, що звуться планерами.

ПЛАТО – піднесена рівнина з рівною або хвилястою слабо розчленованою поверхнею, обмежена виразними уступами від сусідніх рівнинних просторів.

ПРЕЗИДЕНТ (від лат. praesidens) – у більшості сучасних держав виборний голова держави і виконавчої влади.

ПРЕСТОЛ – головна приналежність православного храму, чотирикутний стіл з мощами, що закритий покривалом, стоїть посередині вівтаря; трон монарха, символ його влади.

ПРИВАТИЗАЦІЯ (від лат. privatus - приватний) – передача державного або муніципального майна (земельних ділянок, промислових підприємств, банків та інших фінансових установ, засобів транспорту, зв'язку, масової інформації, будівель, акцій, культурних цінностей і тому подібне) за плату або безоплатно у власність окремих осіб або колективів.

ПРОТОКА – відносний вузький водний простір, що розділяє які-небудь ділянки суші і що сполучає суміжні водні басейни або їх частини.

ПРОТЕСТАНТИЗМ (від лат. protestans) – один з основних напрямів в християнстві, що відколовся від католицизму в ході реформації 16 ст. і об'єднує безліч самостійних течій, церков і сект (лютеранин, кальвінізм, англіканська церква, методисти, баптисти, адвентисти та ін.).

ПОСВІДЧЕННЯ НА ПРОЖИВАННЯ – документ, що видається іноземцям на право мешкання в даній державі.

РОПА – насичений соляний розчин у водоймищах, порожнечах і порах донних відкладень солоних озер.

РЕКРЕАЦІЯ (від польск. rekreacja — відпочинок) відпочинок, відновлення сил людини, витрачених в процесі праці.

РЕПАТРІАЦІЯ (від лат. repatriatio - повернення на батьківщину), – повернення на батьківщину військовополонених і цивільних осіб, що опинилися за її межами унаслідок війни, а також емігрантів.

РЕСПУБЛІКА (від лат. respublica, буквально - суспільна справа) – форма правління, при якій голова держави (наприклад, президент) обирається населенням або спеціальною виборчою колегією.

РІВЕНЬ МОРЯ – положення вільної поверхні Світового океану, прагнуче розташуватися перпендикулярно до рівнодіючої всіх сил, прикладених до маси води.

РАТУША – орган міського або посадового управління і самоврядування, спочатку купча управа, пізніше міська дума; члени ратуші називалися ратманами;

РАФТИНҐ – сплав на плотах, надувних човнах по бурхливих, порожистих річках.

САЛЬДО (від італ. saldo – розрахунок, залишок) – у зовнішньоторговельних відносинах сальдо означає різницю між сумою експорту та імпорту або сумою вимог зобов'язань.

СЛАЛОМ (від норв. slalam, буквально - слід, що спускається) – 1) гірськолижний слалом – спуск з гори по спеціальній трасі з серією позначених прапорцями проходів; 2) гребний слалом – на байдарках і каное по річках або на спеціальних каналах з швидкою течією, природними або штучними перешкодами; 3) слалом на водних лижах – проходження спеціальної траси з постійною швидкістю і певною довжиною троса.

СМЕРЧ – атмосферний вихор, що виникає в грозовій хмарі і розповсюджується вниз, часто до самої поверхні Землі і має вид стовпа (діаметр від десятків до сотень метрів) з воронкоподібними розширеннями зверху і знизу.

СОЦІАЛЬНА СТРАТИФІКАЦІЯ – соціологічне поняття, що позначає структуру суспільства і його шарів, систему ознак соціальної диференціації (освіта, побутові умови, заняття, доходи, психологія, релігія і тому подібне), на основі яких суспільство ділиться на класи (найчастіше на "вищих", "середніх" і "нижчих").

САВАННА – великі простори в субекваторіальному поясі покриті трав’яною рослинністю з рідко розкиданими деревами і кущами.

САКРАЛЬНА АРХІТЕКТУРА – це споруди, що поєднують сукупність релігійних і/або міфологічних уявлень про форми і простір світу, його гармонії, впорядкованості, що лежать в основі життя.

САХЕЛЬ – (від aраб. сахель, в перекладі означає «берег», «межа» або «узбережжя») — тропічна саванна в Африці, яка є своєрідним переходом між північною Сахарою і південними, родючими землями, відомими як африканський регіон Судан (не плутати з державою Судан).

СИНТОЇЗМ – традиційна релігія Японії, заснована на анімістичних віруваннях стародавніх японців, об'єктами поклоніння є численні божества і духи померлих.

СНОРКЕЛІНГ – пірнання з маскою і трубкою без особливого спорядження, спрощений різновид дайвінгу, доступний для більшості людей, особливо дітей, щоб розгледіти цікаві деталі підводного світу.

СТИЛЬ АМПІР – стиль в архітектурі і мистецтві (головним чином декоративному) трьох перших десятиліть XIX століття, що завершує еволюцію класицизму.

ТАМПЛІЄР – (фр. templiers від «temple» храм, «храмовники») – Лицарь Христа і Храму Соломона (лат. Templique Solomonici); член духовно-рицарського ордену, заснованого в Святій землі в 1119 году невеликою групою лицарів на чолі з Гуго де Пейном після Першого хрестового походу.

ТЕКТОНІЧНА СТРУКТУРА1) будова земної кори в цілому; 2) сукупність складчастих і розривних порушень, що визначають геологічну будову якої-небудь території; 3)форма залягання гірських порід в будь-якому геологічному тілі.

ТЕМПЕРАТУРНІ ШКАЛИ – системи зіставних числових значень температури.

ТЕРМАЛЬНІ ВОДИ (від грец. therme - жара, жар) – підземні води з температурою зверху 20°C., що часто застосовуються з лікувальною метою.

ТРАНЗИТ (від лат. transitus - проходження) – перевезення пасажирів і вантажів з одного пункту в інший через проміжні пункти.

ТАЛАССОТЕРАПІЯ – (від грец. thalassa море; therapia лікування) розділ клінічної медицини, що вивчає властивості приморського клімату, морської води, водоростей, морських грязей та інших продуктів моря та механізми їх дії на організм людини при лікувально-профілактичному застосуванні.

ТЕРАСА – невелике поглиблення схоже на величезні ванни, в кожній з яких накопичується вода, створюючи неглибокі басейни.

ТЕРМИ – античні лазні в класичній Греції при великих будинках і гімназіях у період еллінізму ними користувалося все населення міста.

ТІЦІАН – (від італ. Tiziano Vecellio 1477-1576 рр.) вважається одним з найбільших італійських живописців епохи Відродження.

ТУРИЗМ – це тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності в місці перебування.

ТУРИСТИЧНЕ КРАЇНОЗНАВСТВО – це наука і навчальна дисципліна, яка комплексно вивчає країни і регіони світу, досліджує, систематизує й узагальнює дані про їхні рекреаційні ресурси, туристичні об’єкти, природу, населення, внутрішні просторові відмінності.

УНІАТСЬКІ ЦЕРКВИ – східно-християнські общини, що підкоряються Папі римському, але зберігають свої обряди, літургійні і канонічні особливості своїх церков (греко-католики, мелхито-, халдео-, копто-, армяно-, сиро-, яковито-католики та ін.).

ФЕРОСПЛАВИ – сплави заліза з іншими елементами (Cr, Si, Mn, Ti і ін.), вживані головним чином для розкислювання і легування стали (напр., феррохром, ферросилиций).

ФУНТ (від лат. pondus — вага, тяжкість) – 1) основна одиниця маси в системі англійських заходів; 2) грошова одиниця низки країн.

ФЛОРЕНТІЙСЬКА ШКОЛА – одна з основних італійських художніх шкіл (основоположник - Джотто).

ФУНТ СТЕРЛІНГІВ (від англ. pound sterling) – грошова одиниця Великої Британії, що використовується з другої половини 12 ст.

ФЬОРД (від норв. fjord) – вузька глибока морська затока з високими крутими і скелястими берегами, що виникла в результаті обробки льодовиком і подальшого затоплення морем річкових долин і тектонічних западин.

ФУМАРОЛА – (від італ. fumarola)— джерело гарячих газів у кратерах і на схилах вулканів, а також в кірці лавових потоків, що остигають, через які виходять гази, розчинені в магмі.

ХРЕБЕТ ГІРСЬКИЙ – позитивна крупна форма рельєфу суші, що має лінійне простягання, чітко виражені гребінь і схили.

ХРИСТИЯНСТВО – одна з трьох світових релігій (разом з буддизмом і ісламом), що має три основні напрями: православ'я, католицизм, протестантизм.

ХРОНОЛОГІЯ – послідовність подій в часі.

ІСТОРИЧНА ХРОНОЛОГІЯ – спеціальна історична дисципліна, вивчає системи літочислення і календарі різних народів і держав, допомагає встановлювати дати історичних подій і час створення історичних джерел.

ХАРАППСЬКА ЦИВІЛІЗАЦІЯ – одна з трьох найбільш стародавніх цивілізацій людства, разом з давньоєгипетською і шумерською, що розвивалася в долині річки Інд до приходу арієв у II тис. до н.е.

ХЕЛІ-СКІ (від англ. нeliskiing) – різновид гірськолижного спорту, сутність якого полягає в спуску по незайманих снігових схилам, далеко від підготовлених трас з підйомом на початок спуску на гелікоптері.

ЦЕРКВА (від грец. kyriake (oikia), буквально - Господній будинок) – специфічне для християнства поняття містичного співтовариства віруючих ("вірних"), в якому здійснюється єднання людини з Богом через сумісну участь в "таїнствах" (перш за все євхаристії); християнський храм.

ЦІКАВЕ МІСЦЕ (ЦІКАВИНКА) – місце або об’єкт, що заслуговує особливої уваги, відомий чимось.

ЦИЦЕРОН – давньоримський політик і філософ, блискучий оратор, а також вчитель і кумир Аврелія Августина, засновника августинізму.

ЧЕРВОНЕ ДЕРЕВО – червона і коричнева деревина махагониєвого, саппанового і ряду інших тропічних дерев, часто також званих червоним деревом (тропічна Америка, Африка, Південно-східна Азія), що є дуже міцною, з красивою текстурою, добре полірується і відвіку використовується для виготовлення високоякісних меблів.

ШТАТ – найменування державної територіальної одиниці, що входить у федерацію у ряді держав (США, Мексика і ін.).

ШААБ – арабське село в північному окрузі Ізраїлю.

ШАРІАТ – (правильний шлях, образ дії, в буквальному розумінні означає «водопій», «джерело») — сукупність правових морально-етичних і релігійних норм ісламу, що охоплює значну частину життя мусульманина і проголошувана в ісламі як «вічне і незмінне»; одна з конфесійних форм релігійного права.

ЮНЕСКО – (UNESCO United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]